[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Η ανατροπή Μπερλουσκόνι προκαλεί πολιτική αστάθεια
Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013 Posted by STEVENIKO

Χάος προκάλεσε το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία, καθώς μολονότι ο Μπερσάνι εξασφαλίζει την πλειοψηφία σε εθνικό επίπεδο, λόγω του εκλογικού νόμου, ο Μπερλουσκόνι εξασφαλίζει την πλειοψηφία στη Γερουσία, πετυχαίνοντας μία ανατροπή που άφησε άναυδη την Ευρώπη.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποδείχθηκε εφτάψυχος την ύστατη ώρα, καθώς παρά τις αντίθετες προβλέψεις, δεν αποκλείεται να είναι ο νικητής των εκλογών.

Το παραπάνω ενδεχόμενο, πέραν του ότι προκαλεί πονοκέφαλο σε Βερολίνο, Βρυξέλλες και χρηματαγορές, οδηγεί κατά πάσα πιθανότητα σε πολιτική αστάθεια, ακυβερνησία και νέες εκλογές στην Ιταλία, καθώς η κεντροαριστερά κατέστησε σαφές ότι δεν συνεργάζεται με τον Μπερλουσκόνι.

Σχολιαστές αναφέρουν ότι τα μόνα σενάρια που φαντάζουν πιθανά αυτή τη στιγμή είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής ή η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες.

Ενώ τα αρχικά exit polls έδειχναν επικράτηση του Μπερσάνι, ο "Καβαλιέρε" έκανε την ανατροπή στην κάλπη για τη Γερουσία.

Η πρόβλεψη της εφημερίδας "Λα Ρεπούμπλικα", για κατανομή των εδρών της Γερουσίας, δίνει 123 έδρες στην κεντροδεξιά, 104 στην κεντροαριστερά, 54 στο κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέππε Γκρίλλο και 17 στη συμμαχία του Μόντι.

Ο "μαγικός αριθμός" για την πλειοψηφία στη Γερουσία είναι οι 158 έδρες.

Ακόμη και αν τα ποσοστά αυτά παραμείνουν ως έχουν, η κεντροαριστερά δεν θα επιτύχει την πλειοψηφία στη Γερουσία, λόγω της ιδιομορφίας του εκλογικού νόμου της Ιταλίας που πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα σε περιφερειακό και όχι σε εθνικό επίπεδο.Το ενδιαφέρον στρέφεται σε περιφέρειες που εκλέγουν το μεγαλύτερο αριθμό γερουσιαστών: στη Λομβαρδία, το Βένετο, την Καμπανία και τη Σικελία.

Η παράταξη Μπερλουσκόνι προηγείται στη μάχη στη Λομβαρδία (Μιλάνο) με 34,6%, έναντι 31% της κεντροαριστερής συμμαχίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σφυγμομέτρησης του La7.

Σύμφωνα με το ίδιο δίκτυο, η δεξιά επικρατεί και στην κούρσα στη Σικελία με 33%, ενώ στη δεύτερη θέση κατατάσσεται το κίνημα του Γκρίλο με 28,4% και έπεται η κεντροαριστερά με 28%.

Στην επίσης μεγάλη περιφέρεια της Καμπανίας (Νάπολη), η παράταξη του Μπερλουσκόνι συγκεντρώνει για τη Γερουσία το 35,6% έναντι 30% της συμμαχίας του Μπερσάνι.


Όσον αφορά στα αποτελέσματα για τη Βουλή, η κεντροαριστερή συμμαχία προηγείται της κεντροδεξιάς με λιγότερη από μία μονάδα, σύμφωνα με τις εκλογικές προβολές που παρουσίασε νωρίς το βράδυ το RAI και η Mediaset.

Ειδικότερα, ο Μπερσάνι συγκεντρώνει 29,1%, ο Μπερλουσκόνι 28,6%, ο Γκρίλο 26,3% και ο Μόντι 10,8%.

Σύμφωνα με την Img και το ιδιωτικό κανάλι La7 η προοδευτική συμμαχία θα εξασφαλίσει το 29,1% των ψήφων, η μπερλουσκονική κεντροδεξιά το 28,1%, το κίνημα «Πέντε Αστέρων» του Μπέππε Γκρίλλο το 26,7% και η κεντρώα συμμαχία του Μάριο Μόντι το 10,8%.Πηγή: nooz

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Η ανατροπή Μπερλουσκόνι προκαλεί πολιτική αστάθεια"

Leave a reply