[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Σχέδιο τεσσάρων σημείων επεξεργάζεται η Ε.Ε.
Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012 Posted by STEVENIKO

Οι επικεφαλείς των οργάνων της ΕΕ επεξεργάζονται σχέδιο τεσσάρων σημείων για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη, το οποίο θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Αυτό αναφέρεται σε άρθρο της εφημερίδας Welt am Sonntag, που αναδημοσιεύει η Deutsche Welle.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα πρόκειται για ένα απόρρητο σχέδιο. Ωστόσο, κατά την προηγούμενη έκτακτη σύνοδο κορυφής, στις 23 Μαΐου, οι Χέρμαν φαν Ρομπέι, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Μάριο Ντράγκι επιφορτίσθηκαν από τους «27» με την επεξεργασία προτάσεων σε τέσσερεις τομείς: διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τραπεζική ένωση, δημοσιονομική ένωση, πολιτική ένωση». Οι εν λόγω διαβουλεύσεις έχουν κρατηθεί μέχρι τώρα μακριά από τη δημοσιότητα.
Ειδικότερα, πρόκειται για ένα σχέδιο δράσης που θα διαμορφώσει την ατζέντα της ΕΕ για τα επόμενα 5 με 10 χρόνια», αναφέρει η Welt am Sonntag. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της ΕΕ που δεν κατονομάζει η εφημερίδα, η εμβάθυνση της ευρωζώνης αποτελεί το μοναδικό μέσο για τη σταθεροποίησή της.


Όπως αναφέρεται το μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη δεν είναι πλέον εάν θα παραμείνει ή όχι η
Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά εάν η Ισπανία θα κατορθώσει να διασώσει τις τράπεζές της. Ήδη τις προηγούμενες εβδομάδες η Κομισιόν παρέπεμπε με αφορμή την Ισπανία σε νέες ιδέες για την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έριξε την ιδέα της «Τραπεζικής Ένωσης με ενιαία εποπτεία και κοινή διασφάλιση των καταθέσεων», ωστόσο δεν θέλησε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Αντίθετα, ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν φρόντισε να μας προϊδεάσει. Μιλώντας με το γάλλο υπουργό Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων χαρακτήρισε «σημαντικό να γίνουν σκέψεις για το ενδεχόμενο μιας απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών». Αυτό σημαίνει oι τράπεζες να έχουν άμεση πρόσβαση στους μηχανισμούς στήριξης EFSF και ESM χωρίς να πρέπει προηγουμένως να υπαχθούν οι χώρες τους στα ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης.


Το Βερολίνο θα προτιμούσε να παραμείνουν ως έχουν τα πράγματα, καθώς φοβάται ότι θα κληθεί να αναλάβει ευθύνες και για τις ισπανικές τράπεζες, χωρίς να τις ελέγχει. Και σίγουρα οι δηλώσεις του Μοσκοβισί μάλλον δεν καθησύχασαν την Άγκελα Μέρκελ. «Είμαστε κι εμείς υπέρ μιας τραπεζικής ένωσης. Πρόκειται για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του μονίμου μηχανισμού στήριξης, ESM. Ελπίζω τα θέματα αυτά να είναι στην ατζέντα της συνόδου κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου και να σημάνει ένα άνοιγμα προς το μέλλον», τόνισε ο γάλλος υπουργός.

Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Σχέδιο τεσσάρων σημείων επεξεργάζεται η Ε.Ε."

Leave a reply