[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Μέρκελ: Η "μητέρα Λιτότητα" επικεφαλής στην προεκλογική κούρσα
Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Εννέα μήνες πριν από τις γερμανικές εκλογές, η συντηρητική καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, που διεκδικεί τρίτη θητεία, διεξάγει προεκλογική εκστρατεία ποντάροντας στην ευρεία υποστήριξη που τής έχει εξασφαλίσει η διαχείριση της κρίσης στην Ευρώπη.

Μετά την αποφασιστικής σημασίας ψηφοφορία του επομένου Σεπτεμβρίου, η "μητέρα Λιτότητα" της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι πιθανόν ότι θα έχει επιβιώσει της κρίσης, αντίθετα με πολλούς άλλους ευρωπαίους ηγέτες, όπως ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

Ο βασικός ανταγωνιστής της, ο σοσιαδλημοκράτης Πέερ Στάινμπρουκ, βρίσκεται πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις.

Επιβάλλοντας μία "θεραπεία λιτότητας" στην Ευρώπη, η Αγγελα Μέρκελ, που ηγείται της πρώτης σε μέγεθος ευρωπαϊκής οικονομίας εδώ και μία επταετία, έχει γοητεύσει μεγάλο τμήμα των Γερμανών, οι οποίοι μέχρι στιγμής είναι προστατευμένοι από τον οικονομικό μαρασμό και είναι πεπεισμένοι ότι έχουν εγκαίρως εφαρμόσει τις επώδυνες, αλλά αναγκαίες, μεταρρυθμίσεις στην οικονομία τους.
Στις 4 και 5 Δεκεμβρίου, στο Ανόβερο, οι σύνεδροι της Χριστιανοδημοκραιτκής Ενωσης (CDU) αναμένεται να την επανεκλέξουν στην ηγεσία του κόμματος, του οποίου ηγείται εδώ και δώδεκα χρόνια.

Στις 9 Δεκεμβρίου είναι η σειρά του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) να χρίσει τον δικό του υποψήφιο για την πρωθυπουργία, τον Πέερ Στάινμπρουκ, πρώην υπουργό Οικονομικών στον μεγάλο συνασπισμό της πρώτης κυβέρνησης Μέρκελ (2005-2009).

Σε μία πρόσφατη δημοσκόπηση της Infratest, ο υποψήφιος του SPD εξασφαλίζει το 50% των θετικών ψήφων και βρίσκεται πολύ πίσω από την γερμανίδα καγκελάριο που προηγείται με 68% στη λίστα των πολιτικών προσωπικοτήτων της Γερμανίας.

Οι βουλευτικές εκλογές είναι "μία μάχη ανάμεσα στην CDU και το SPD, όχι ανάμεσα στη Μέρκελ και τον Στάινμπρουκ", τονίζει ο Γκέρο Νόιγκεμπάουερ του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου. Ωστόσο, "η CDU σκοπεύει να επικεντρώσει την προεκλογική της εκστρατεία στο πρόσωπο της καγκελαρίου".

Αυτή τη στιγμή, η CDU συγκεντρώνει το 39% της πρόθεσης ψήφου, το SPD το 29%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δόθηκαν την Παρασκευή. Οι επιδόσεις των άλλων πολιτικών κομμάτων, κυρίως τον Πρασίνων, θα είναι καθοριστικές για τον σχηματισμό ενός μεγάλου συνασπισμού.

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες του FDP, εταίροι της Μέρκελ στον κυβερνώντα συνασπισμό, δεν είναι βέβαιο ότι θα έχουν τη δυνατότητα να σχηματίσουν και πάλι πλειοψηφία με την CDU, η οποία στην περίπτωση αυτή θα χρειασθεί να αναζητήσει νέο εταίρο.

"Το SPD θα κάνει τα πάντα για να εμποδίσει τον σχηματισμό νέου συνασπισμού με τη Μέρκελ", σχολιάζει ο πολιτειολόγος Γκερντ Λάνγκουτ.

Οι σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι μέχρι σήμερα έχουν υποστηρίξει την ευρωπαϊκή πολιτική της καγκελαρίου, αντιμετωπίζουν δημοσκοπική καθήλωση εξαιτίας της αποτυχημένης έναρξης της προεκλογικής εκστρατείας του Στάινμπρουκ, που επισκιάσθηκε από την παραδοχή του ότι δεν δήλωσε αμοιβές για διαλέξεις που έχει δώσει.

Σύμφωνα με τον Γκερντ Λάνγκουτ, ο Πέερ Στάινμπρουκ που δέχεται τα πυρά της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, η οποία του προσάπτει κάποιες φιλελεύθερες απόψεις, είναι πιθανόν να φθάσει στις εκλογές χωρίς την υποστήριξη ολόκληρου του SPD.

Σίγουρη για τον εαυτό της, η καγκελάριος διακηρύσσει ότι η κυβέρνησή της είναι η καλύτερη που έχει γνωρίσει η Γερμανία από την Επανένωση, προβάλλοντας τα στατιστικά στοιχεία για την γερμανική οικονομία που προκαλούν τον φθόνο των γειτόνων της χώρας.

Ο Πέερ Στάινμπρουκ δεν σταματά να επαναλαμβάνει, ματαίως, ότι οι θετικοί δείκτες της γερμανικής οικονομίας δεν αποτελούν έργο της Μέρκελ και ότι η καγκελάριος δρέπει τους καρπούς των μεταρρυθμίσεων που εισήγαγε ο προκάτοχός της Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Αν η Αγγελα Μέρκελ χαίρει υψηλής δημοτικότητας, άνευ προηγουμένου για αρχηγό του κράτους μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, το κόμμα της δεν συμβαδίζει στις επιδόσεις.

Από τις βουλευτικές εκλογές του 2009, ο κυβερνητικός συνασπισμός μετρά σειρά από ήττες σε τοπικές εκλογές. Ανάμεσά τους η απώλεια του ιστορικού προπυργίου της, της Βάδης-Βιρτεμβέργης, και το ηχηρό ράπισμα στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο των 18 εκατομμυρίων κατοίκων.

Οσο για τους Ελεύθερους Δημοκράτες, έχουν αποκλεισθεί από έξι τοπικά κοινοβούλια από το 2009, και το κόμμα "αγωνίζεται τώρα για την επιβίωσή του", λέει ο Γκερντ Λάνγκουτ.
Δεξιά και αριστερά θα έχουν άλλη μία ευκαιρία να μετρήσουν τον συσχετισμό των δυνάμεων τον Ιανουάριο, στις τοπικές εκλογές της Κάτω Σαξωνίας. Σε αυτήν την τελευταία ψηφοφορία, η CDU είναι πιθανόν να εκθρονιστεί από το SPD.




STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Μέρκελ: Η "μητέρα Λιτότητα" επικεφαλής στην προεκλογική κούρσα"

Leave a reply