[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Μεγάλη έκθεση για τον Καζαντζάκη στον Ελληνικό Κόσμο
Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Για τα 130 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου συγγραφέα



Μια μεγάλη έκθεση-αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντάκη, για πρώτη φορά σε αντίστοιχη έκταση, πραγματοποιεί ο Ελληνικός Κόσμος σε συνεργασία με τις εκδόσεις Καζαντζάκη και το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη.

Η έκθεση έχει τίτλο «130 χρόνια Νίκος Καζαντζάκης» και πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 130 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου συγγραφέα.

Θα ξεκινήσει στις 6 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει ως τον Μάιο του 2013, ενώ θα παρουσιάζει τη ζωή, τα ταξίδια και το έργο του οικουμενικού συγγραφέα, μέσα από πρώτες του εκδόσεις, σπάνιο φωτογραφικό υλικό, χειρόγραφα και προσωπικά του αντικείμενα, πολλά εκ των οποίων εκτίθενται για πρώτη φορά.

Όπως αναφέρουν στο «Βήμα» οι υπεύθυνοι του Ελληνικού Κόσμου, «μεταξύ άλλων, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δει πρώτη φορά το δακτυλογραφημένο πρωτότυπο κείμενο του παιδικού βιβλίου 'Ο Μέγας Αλέξανδρος' με χειρόγραφες διορθώσεις του συγγραφέα, τα χειρόγραφα σημειώματα που αντάλλασσε με τον πρώτο του έρωτα Κάθλιν Φορντ (τη δασκάλα του των αγγλικών), το λεύκωμα με φυτά της θάλασσας που είχε στο γραφείο του - δώρο φίλης του -, το σημειωματάριο-λεύκωμα που είχε από κοινού με τον Αγγελο Σικελιανό, την carte postale του Ζορμπά κ.ά.».

Στόχος της έκθεσης είναι να αποδοθεί η οικουμενικότητα του Καζαντζάκη αλλά και να αποτυπωθεί στον θεατή, μέσα από τα έργα του και την παρουσίαση της ζωής του, ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας. Ετσι, θα προβληθούν οι σημαντικότεροι σταθμοί της ζωής του, οι σχέσεις του με το παιδί, το Θεό, τον έρωτα και τη φιλία και βέβαια το πλούσιο λογοτεχνικό έργο του.

ΟΙ επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν επίσης την ευκαιρία να δουν, το γραφείο, την καρέκλα και τη γραφομηχανή του, όπου η γυναίκα του, Ελένη Σαμίου, δακτυλογράφησε επτά φορές το μεγαλύτερο έργο του Καζαντζάκη, την «Οδύσσεια».

Ακόμη, θα παρουσιαστεί η ενότητα με τα βιβλία και μεταφράσεις του σε διάφορες γλώσσες - γερμανικά, γαλλικά, κινεζικά, ολλανδικά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πολιτικοκοινωνική δράση του συγγραφέαη οποία προβάλλεται μέσα από φωτογραφίες και ανέκδοτο υλικό, οι βραβεύσεις και οι διακρίσεις του, αλλά και το αντίγραφο της αρνητικής απάντησης του Πατριαρχείου για τον αφορισμό του.

Μεταξύ των προσωπικών αντικειμένων του Καζαντζάκη που θα εκτεθούν ξεχωρίζουν η βαλίτσα του, οι χάρτες που χρησιμοποιούσε, δώρα που λάμβανε από την Κίνα, χειρόγραφα, καθώς και προσωπικά του σημειωματάρια, όπως εκείνο από τα ταξίδια του ή το σημειωματάριο όπου κατέγραφε τα όνειρά του.

Στην ενότητα «Ο Καζαντζάκης και το Θέατρο» θα παρουσιαστούν φωτογραφίες από έργα του που έχουν γίνει θεατρικές παραστάσεις ή κινηματογραφικές ταινίες, καθώς και σκίτσα, ενώ δύο ακόμη ενδιαφέρουσες ενότητες της έκθεσης είναι «Ο Καζαντζάκης και η Θάλασσα», όπου οι επισκέπτες θα δουν κοχύλια τα οποία μάζευε ο κρητικός λογοτέχνης στις βόλτες του στη θάλασσα, και «Ο Καζαντζάκης και τα Σύμβολα».

Η έκθεση υποστηρίζεται από οπτικοακουστικό υλικό, όπως μια προβολή - δημιουργία του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού - που παρουσιάζει 20 βασικούς σταθμούς των ταξιδιών του με προσωπικό φωτογραφικό υλικό, ένα βίντεο που παρουσιάζει τον Καζαντζάκη, την Ελένη και τον Κίμωνα Φράιερ (μεταφραστής της «Οδύσειας» στα αγγλικά) από το Μουσείο Καζαντζάκη κ.ά.

Η έκθεση «130 χρόνια Νίκος Καζαντζάκης» συνοδεύεται από εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Πληροφορίες: κέντρο πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 2540.000.



Πηγή: tovima

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Μεγάλη έκθεση για τον Καζαντζάκη στον Ελληνικό Κόσμο"

Leave a reply