[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Είκοσι χρόνια πίσω το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων
Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO


Δύο δεκαετίες, περίπου, πίσω έχει επιστρέψει το μέσο εισόδημα των Ελλήνων πολιτών σε σχέση με το μέσο κοινοτικό, που εξανεμίστηκε τα τέσσερα τελευταία χρόνια της βαθιάς ύφεσης.

Η δραματική μείωση του βιοτικού επιπέδου στα επίπεδα των αρχών της δεκαετίας του 1990 (72% το 2013 από 94% το 2009 και 84% το 1994) θα αποτελέσει το βασικό διαπραγματευτικό χαρτί της ελληνικής πλευράς στη Σύνοδο στις 22 - 23 Νοεμβρίου, κατά την οποία θα κριθεί το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2014 - 2020. Πρόκειται για το λεγόμενο επόμενο ΕΣΠΑ, που προβλέπει μειωμένη χρηματοδότηση της Ελλάδας κατά 8 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 20,4 δισ. ευρώ που διατέθηκαν την περίοδο 2007 - 2013.

Η ελληνική πλευρά θα επιχειρηματολογήσει υπέρ της παραπλανητικής εικόνας που δίνουν τα στοιχεία για το επίπεδο του ΑΕΠ την περίοδο 2007 - 2009, που χρησιμοποιείται ως βάση αναφοράς για την κατανομή των πόρων της επόμενης προγραμματικής περιόδου, επιδιώκοντας να πετύχει την έγκριση επιπλέον κονδυλίων σε σχέση με αυτά που της αναλογούν.

Επιπλέον, πονοκέφαλο κατά τη σχετική διαπραγμάτευση αποτελεί η πίεση που ασκούν οι μεγάλες χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία κ.ά.) που είναι και οι κύριοι χρηματοδότες, για περαιτέρω μείωση των πόρων του κοινοτικού προϋπολογισμού κατά 100 δισ. ευρώ. Οι σχετικές πιέσεις υποχρέωσαν την κυπριακή προεδρία στην κατάθεση μιας συμβιβαστικής πρότασης, που προβλέπει μικρότερες περικοπές της τάξης των 50 δισ. ευρώ, ενώ ήδη η πρόταση προέδρου της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρομπέι ανεβάζει το ύψος των περικοπών στα 75 δισ. ευρώ.

Η πρόταση προσκρούει στη διαφωνία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που έχει αναλάβει τον ρόλο υπέρμαχου της διατήρησης των πόρων του κοινοτικού προϋπολογισμού στα υφιστάμενα επίπεδα, σε μια περίοδο που η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες προσχωρούν στη λογική των δημοσιονομικών περικοπών. Να σημειωθεί ότι η αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέβλεπε τη διάθεση 1.025 τρισ. ευρώ για την περίοδο 2014 - 2020 και η προοπτική να υπερισχύσουν οι περικοπές περιορίζει τα κονδύλια που θα διατεθούν την επόμενη προγραμματική περίοδο κάτω από το 1 τρισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα η μείωση των κονδυλίων που θα διατεθούν υπολογίζεται στο 40% περίπου σε ό,τι αφορά την πολιτική συνοχής, ενώ πρόσθετες περικοπές θα προκύψουν στα κονδύλια που κατευθύνονται στον αγροτικό τομέα στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Στο επίπεδο της πολιτικής συνοχής η μείωση θα προκύψει μέσα από την κατηγοριοποίηση των περιφερειών της χώρας, ανάλογα με το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, η οποία γίνεται με βάση τις χρονιές πριν από την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης.

Με βάση τα έτη αναφοράς για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στις περισσότερο ανεπτυγμένες περιοχές κατατάσσεται κατ’ αρχήν η Αττική, οι πόροι της οποίας αναμένεται να περικοπούν δραματικά σε σχέση με αυτά που έλαβε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (3,5 δισ. ευρώ αρχικά και 2,8 δισ. ευρώ μετά τη μείωση της εθνικής συμμετοχής), ενώ αντίστοιχη μοίρα θα έχει και το Νότιο Αιγαίο. Μειωμένα θα είναι τα κονδύλια που θα λάβει η χώρα μας από τη μείωση του αριθμού των περιοχών που ανήκουν στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες. Η υιοθέτηση ως βάσης αναφοράς τα έτη 2007 - 2009, μειώνει τις περιφέρειες αυτής της κατηγορίας από οκτώ που ήταν την προηγούμενη προγραμματική περίοδο σε έξι. Πρόκειται για την Κρήτη, την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, την Κεντρική Μακεδονία, την Ηπειρο, τη Θεσσαλία και τη Δυτική Ελλάδα, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν με λιγότερα κονδύλια σε σχέση με αυτό που έλαβαν μέσω ΕΣΠΑ.STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Είκοσι χρόνια πίσω το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων "

Leave a reply