[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
To υπουργείο Οικονομικών θα βγάζει στο ίντερνετ τα ακίνητα μετά από κατάσχεση
Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013 Posted by STEVENIKO

Στη δημιουργία ειδικού site στο οποίο θα αναρτώνται όλοι οι πλειστηριασμοί ακινήτων τα οποία έχει κατασχέσει η εφορία προχωρά το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι περισσότεροι πλειστηριασμοί ακινήτων κηρύσσονται άγονοι λόγω μη εμφάνισης ενδιαφερομένων και στο ΥΠΟΙΚ εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι, εκτός από την οικονομική κρίση που προκαλεί μείωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, υπάρχει και μεγάλο πρόβλημα με την ελλιπή ενημέρωση της αγοράς αναφορικά με τους πλειστηριασμούς που διενεργούνται. Το αποτέλεσμα είναι να κηρύσσονται άγονοι και το δημόσιο να χάνει σημαντικά έσοδα, όπως αναφέρει το capital.gr.

Με βάση το υφιστάμενο νομικό καθεστώς οι φορολογικές αρχές μπορούν με συνοπτικές διαδικασίες να κατασχέσουν περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο. Μάλιστα στην περίπτωση χρεών προς το δημόσιο δεν υπάρχει και προστασία της μοναδικής κατοικίας του οφειλέτη, όπως ισχύει για τα χρέη προς τις τράπεζες εφόσον το χρέος είναι έως 200.000 ευρώ.

Η ελάχιστη τιμή στην οποία, βάσει νόμου, μπορεί να πωληθεί ένα ακίνητο με πλειστηριασμό είναι η αντικειμενική αξία. Εφόσον η διαδικασία πλειστηριασμού κηρυχθεί άγονη μετά από τρεις πλειστηριασμούς, τότε ο ενδιαφερόμενος (στην περίπτωση αυτή το ελληνικό δημόσιο) μπορεί με αίτησή του προς το πρωτοδικείο να ζητήσει διόρθωση της τιμής προς τα κάτω προκειμένου να είναι δυνατή η πώληση σε τιμή κατώτερης της αντικειμενικής.

Εκτός από τους πλειστηριασμούς ακινήτων το υπουργείο Οικονομικών προχωρά και σε κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων», δηλαδή μισθών και συντάξεων (ακατάσχετο έως 1.000 ευρώ), ενοικίων, καταθέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, απαιτήσεων από πελάτες κ.ά.


Πηγή: iefimerida.

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "To υπουργείο Οικονομικών θα βγάζει στο ίντερνετ τα ακίνητα μετά από κατάσχεση"

Leave a reply