[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Μεθόδευση για αποκλειστική συνεργασία ΟΠΑΠ - Κόκκαλη
Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010 Posted by STEVENIKO

Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥΑΤΥΠΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΒΙΝΤΕΟΛΟΤΤΟ ΜΕ ΔΥΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΙΝΤΡΑΛΟΤ ΣΤΟΝ ΟΠΑΠ * ΕΠΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ 18

Μετά τον εργασιακό τυφώνα που σαρώνει μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα και θέσεις απασχόλησης, θέλουν να μας πάρουν και... τα ρέστα! Λανσάρουν νέα κόλπα, λαϊκό τζόγο, πάντα με συνταγή που φτιάχτηκε στο «αμαρτωλό τρίγωνο» της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου (που δεν χρώσταγε σε κανέναν), του ΟΠΑΠ και της Intralot του «παντός καιρού» Σωκράτη Κόκκαλη.

Παιχνίδι του Σωκ. Κόκκαλη γίνεται και το βιντεολόττο
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τις αμέσως προσεχείς ημέρες ο ημικρατικός ΟΠΑΠ (στον οποίον το Δημόσιο ελέγχει το 35% και διορίζει τη διοίκησή του) σε συνεταιρισμό με την Intralot λανσάρουν νέα παιχνίδια και εκ του πλαγίου εγκαινιάζουν την αγορά του βιντεολόττο (βλέπε φρουτάκια).

ΟΠΑΠ και Intralot έκαναν τη συμφωνία τους για τα νέα παίγνια που μοιάζουν με βιντεολόττο από τον περασμένο Ιούλιο, όταν η κυβέρνηση «ευλόγησε» άλλη μια διετή απ' ευθείας ανάθεση στην εταιρεία του Σ. Κόκκαλη, αξίας τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη συν τα οφέλη από τα 20 παιχνίδια άμεσης κλήρωσης που θα παίζονται από τα Τερματικά Αυτόνομης Χρήσης (ΤΑΧ). Το ποσοστό που η Intralot θα παίρνει από αυτά είναι 8%. Δηλαδή αν στα 9.800 ΤΑΧ, που έχουν εγκατασταθεί στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, το 2011 παιχθούν 300 εκατ. ευρώ, η Intralot θα έχει λαμβάνειν 24 εκατ. ευρώ. Αν ο τζίρος φτάσει το 1 δισ. ευρώ, η συνεταίρος του ΟΠΑΠ θα εισπράξει 80 εκατ. ευρώ.

Αυτή, προφανώς, η νέα μπίζνα -μεταξύ άλλων- κατέστησε τη σύμβαση του Ιουλίου «στεγανή», καθώς ΟΠΑΠ και κυβέρνηση την έχουν κρύψει από τη διαφάνεια του opengov μήπως και αποκαλυφθεί η νέα τριμερής διαπλοκή. Από το εσωτερικό του ΟΠΑΠ η «Ε» πληροφορείται ότι είναι έτοιμα να λανσαριστούν τα δύο πρώτα επιτεύγματα της νέας συνεργασίας ΟΠΑΠ-Intralot.


Το άρθρο 22 στο σχέδιο νόμου
Τα νέα παιχνίδια

Πρόκειται για τα παιχνίδια Balloons Hunter και Penalty Game που θα παίζονται στα ΤΑΧ με χρήση κάρτας (και αυτή της Intralot) αξίας από 5 έως 500 ευρώ.

* Το πρώτο είναι εικονικό παιχνίδι σκοποβολής μπαλονιών με νούμερα από έναν κυνηγό. Είναι προκαθορισμένης απόδοσης, με payout 68% και στοίχημα από 0,10 έως 1 ευρώ.

Ο παίκτης καλείται να προβλέψει σωστά 6 αριθμούς από 58. Αν κερδίσει, δίνεται δυνατότητα και για bonus game, με τον παίκτη να καλείται να στοιχηματίσει τι χρώμα πεταλούδα θα πιάσει ο κυνηγός.

* Στο δεύτερο παιχνίδι τα κέρδη του παίκτη αυξάνονται βάσει κλιμακωτού πίνακα πρόβλεψης του αποτελέσματος των εικονικών πέναλτι.

Το payout φτάνει το 69% και το στοίχημα κυμαίνεται από 0,10 έως 2 ευρώ, ενώ για όσους εθιστούν υπάρχει και η συνέχεια με τις τυχερές μπάλες. Οταν ο παίκτης μαζέψει 20, μπορεί να παίξει το bonus game.

Στον ΟΠΑΠ βέβαια σιγοψιθυρίζουν ότι το βιντεολόττο από το παράθυρο είναι πιθανόν να κανιβαλίσει κυρίως το ΚΙΝΟ, του οποίου ο τζίρος εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει δραματικά από τα 2,8 δισ. ευρώ, στερώντας έσοδα και από το Δημόσιο.

Ο νόμος έχει... κόκκαλα

Ο ΟΠΑΠ και η Intralot κάνουν προθέρμανση με τα ιδιότυπα φρουτάκια που εισάγουν, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση έχει γνωστοποιήσει ότι προωθεί νομοσχέδιο για την αγορά τυχερών παιχνιδιών αλλά και για το άνοιγμα της αγοράς του στοιχήματος. Μάλιστα, σχέδιο νόμου έχει δοθεί σε διαβούλευση, ενώ έχουν εκτιμηθεί σε 600 εκατ. ευρώ τα έσοδα του προϋπολογισμού από την παραχώρηση σχετικών αδειών.

Επιχειρηματίες από το χώρο της ενέργειας, της ναυτιλίας, των μέσων ενημέρωσης κ.ά. έχουν έρθει σε επαφή με κυβερνητικούς συμβούλους ανακοινώνοντας ότι θα δραστηριοποιηθούν στο νέο τζόγο. Και αυτοί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένουν το τελικό σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση της αγοράς των ηλεκτρονικών παιχνιδιών περιορισμένου κέρδους. Στην Ε.Ε. έχει αποσταλεί ένα συνοπτικό σχέδιο και όχι το αναλυτικό σχέδιο νόμου, το οποίο και αυτό δείχνει ΟΠΑΠ και Intralot, σύμφωνα με τα όσα γράφονται στα 27 άρθρα του που έχει στη διάθεσή της η «Ε».

Ειδικότερα, με το άρθρο 22 του σχεδίου νόμου γίνεται σαφές ότι ο νόμος θα φτιαχτεί για το θεαθήναι, καθώς «για διάστημα πέντε ετών από τη δημοσίευση του παρόντος, ανατίθεται στον ΟΠΑΠ το αποκλειστικό δικαίωμα οργάνωσης, εγκατάστασης, λειτουργίας και διεξαγωγής παιγνίων περιορισμένου κέρδους μέσω VLTs (Video Lottery Terminals)». Δηλαδή φτιάχνεται νόμος για να ισχύσει έπειτα από πέντε χρόνια!

Το 2015...

Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι ΟΠΑΠ και Δημόσιο θα υπογράψουν σύμβαση γι' αυτά τα δικαιώματα, ενώ με υπουργική απόφαση θα καθοριστεί ο αριθμός των μηχανημάτων που δικαιούνται να εγκαταστήσει ο ΟΠΑΠ.

Επιπλέον αναφέρεται ότι ο ΟΠΑΠ, στο πλαίσιο του αποκλειστικού δικαιώματος που του «παρέχεται», υποχρεώνεται να προσλάβει τρεις υπεργολάβους, «στους οποίους θα παραχωρήσει το δικαίωμα εκμετάλλευσης του 50% τουλάχιστον του συνολικού αριθμού μηχανημάτων που θα δικαιούται να λειτουργεί ο ίδιος».

Συμπέρασμα: ο ΟΠΑΠ και η Intralot εκτός του ότι κάνουν πρεμιέρα με τα φρουτάκια, κάνουν και κουμάντο για το μοίρασμα της αγοράς σε τρεις αναδόχους. Το κλειδί, οι απ' ευθείας αναθέσεις του ΟΠΑΠ στην Intralot. Επί Ν.Δ. (το 2007) σφραγίστηκε η τεχνολογική ομηρία του ΟΠΑΠ, επί ΠΑΣΟΚ (τον περασμένο Ιούλιο) επιβλήθηκε και εμπορικός γάμος των δύο με τα φρουτάκια που θα σερβίρονται προσεχώς από τα Προποτζίδικα... *

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...