[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Παίζουν με τον πόνο μας ή με τα όργανά τους... τα κυβερνητικά;
Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010 Posted by STEVENIKO

Πέρα από κάθε αμφιβολία, η Κυβέρνηση αυτή θα μείνει στην Ιστορία ως η Κυβέρνηση που… μάζευε βραβεία. Το περιεχόμενο των τελευταίων, επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια και την… ταξιδιάρικη σκέψη του καθενός, μέχρι σήμερα πάντως, μετράμε ήδη σημαντικές διακρίσεις: Ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε βραβείο για τις προσπάθειές του να βάλει τάξη στα οικονομικά μας (έβαλε και δεν το καταλάβαμε;), ενώ τον συμπεριέλαβαν και στη λίστα με τους 100 μεγαλύτερους στοχαστές του κόσμου (ασχολίαστο, επειδή… ο Πρωθυπουργός είναι θεσμός).

Και σήμερα, οι «Financial Times», μας πληροφόρησαν ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο άνθρωπος που… βούλιαξε τον Τιτανικό, πολύ πριν προσεγγίσει σε παγόβουνο, βρίσκεται στην 8η θέση της κατάταξης αξιολόγησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης. Ακόμη… χειρότερα, της ευρωζώνης. Όπως μας πληροφορεί το σχετικό ρεπορτάζ, τα κριτήρια που προσμετρήθηκαν στην απόφαση, αφορούν στην πολιτική ικανότητα, την οικονομική επίδοση, και την αξιοπιστία στις αγορές.

Να τα πάρουμε ένα-ένα: Πολιτική ικανότητα: Ας ρωτήσουν τη Λούκα Κατσέλη, τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, τον Γιάννη Ραγκούση, τον Θεόδωρο Πάγκαλο (δεν μπορεί, κάποιον ξεχάσαμε), αλλά και το σύνολο σχεδόν της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, να τους ενημερώσει τι γνώμη έχει για τον Κοζανίτη ως «πολιτικό ον».

Οικονομική επίδοση: Η Ελλάδα μπήκε στον μηχανισμό στήριξης, επί Παπακωνσταντίνου. Αδυνατεί να συμμαζέψει ουσιαστικά, και όχι επιδερμικά, τα οικονομικά της, επί Παπακωνσταντίνου. Και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου της τρόικα, συνιστά την πλέον εύληπτη επιβεβαίωση του φιάσκου. Φυσικά, επί Παπακωνσταντίνου.

Αξιοπιστία στις αγορές: Είναι… τέτοια η αξιοπιστία μας, ώστε η πρόγνωση για το πότε θα επιστρέψουμε μόνοι μας στις αγορές, έχει καταντήσει λάστιχο: Το 2013, το 2014, το 2015, έλα μωρέ, μέχρι το 2021 έχουμε καιρό. Επί Παπακωνσταντίνου και αυτό.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι και με αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης, ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας θα ήταν ο χειρότερος στην ευρωζώνη, αν δεν υπήρχε ο Ιρλανδός ομόλογός του. Επομένως, προκύπτει το ερώτημα, γιατί οι «FT»… παίζουν με τον πόνο μας, και προσπαθούν να μας τον παρουσιάσουν ως thinker της οικονομίας.

Οι απαντήσεις φυσικά και ποικίλουν. Το περίγραμμα όμως, μάλλον οριοθετεί την εσωτερική αγωνία τους… να μην τον αλλάξει ο Γιώργος! Ή, να μην αλλάξουν οι πολίτες… τον Γιώργο! Γιατί με τους «Γιώργο και Γιώργο», τα έχουν βρει μια χαρά. Και η Ελλάδα βουλιάζει, με το χρέος να μεγαλώνει και τα ελλείμματα να διογκώνονται. Αυτό μάλιστα, αξίζει… βραβείο.


kostasxan

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...