[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Η ελπίδα θα εξακολουθήσει να αντιστέκεται στους δρόμους
Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011 Posted by STEVENIKO


Με τις συνθήκες…
… αυτές που λέµε «αντικειµενικές», πάντα υπήρχε ένα πρόβληµα. Για να αναγνωριστούν ωςτέτοιες, χρειάζεται ένα υποκείµενο. Αποτελεί όµως κι αυτό µέρος του συστήµατος αυτών των συνθηκών. Πώς να βγει λοιπόν έξω από τον εαυτό τουγια να τις κρίνει «αντικειµενικά» σαν ένας ανεπηρέαστος παρατηρητής; Δύσκολο. Γι’ αυτό ακριβώς πέφτουµε έξω τόσο συχνά. Ποιος το περίµενε πως θα έπαιρναν ξαφνικά φωτιά η Τυνησία και η Αλγερία, µολονότι εδώ και δύο χρόνια ανάβουν απανωτές εστίες εξέγερσης στην καρδιά της Ευρώπης;

Οι εξεγέρσεις…
… µπορούν να γίνουν µεταδοτικές. Σίγουρα, η Βόρεια Αφρική θα ήταν σήµερα πιο ήρεµη,αν η οικονοµική κρίση και η υψηλή ανεργία δεν ανέκοπταν το µεταναστευτικό ρεύµα προς την Ευρώπη. Το ίδιο ήρεµη θα ήταν και η Βόρεια Ευρώπη, αν η κοινωνική αναταραχή που προκάλεσε η οικονοµική κρίση είχε περιοριστεί µόνο στη Νότια Ευρώπη ή µόνο στους νέους και τους φοιτητές. Είδαµε πρόσφατα ένακύµα καταλήψεωνπανεπιστηµίων στη Βρετανία, µια έκρηξη φοιτητικών διαδηλώσεων στην Ιταλία, µια πληµµυρίδα κινητοποιήσεων τωννέωνστην Ελλάδα.

Κι αυτά που είδαµε, λέει οοικονοµικός αναλυτής Τζέραλντ Τσελέντε,σύντοµα θα τα δούµε να εξαπλώνονται στην Ισπανία και την Ιρλανδία. Θα δούµε επίσης και την απόρριψή τους από εκείνους που θα λένε, όπως συνήθως, πως αυτά που βγαίνουν στους δρόµους δεν είναι παρά τα παιδιά των χορτάτων. Οι κινητοποιήσεις όµως των νέωντης Ευρώπης δεν θαπρέπει να ξαφνιάζουν κανέναν. Επειδή, σε αυτή την Ευρώπη, ένας στους πέντε νέους είναι άνεργος (43% στην Ισπανία, 30% στην Ελλάδα, 26%στην Ιταλία).

Μπορεί ναείναι αλήθεια πως άλλοι περνούν χειρότερα από τους φοιτητές. Οταν όµως οι νέοι σπουδάζουν για να µείνουν άνεργοι, αυτό σηµαίνει πως το βάρος τους το σηκώνουν οι γονείς τους, µαζί µε όλα τα άλλα βάρη της οικονοµικής κρίσης. Γι’ αυτό ακριβώς αυτές οι εξεγέρσεις µπορούν να γίνουν µεταδοτικές. Και να ανατρέψουν όλα τα προγράµµατα λιτότητας. Στο βιβλίο τους…

… «Ολοι στους δρόµους» (ΕκδόσειςSeuil), κοινωνιολόγοι και οικονοµολόγοι διαπιστώνουν αυτό το φαινόµενο της µεταδοτικότητας στον θερµό περυσινό Οκτώβρη της Γαλλίας,που σηµαδεύτηκε από µαζικές κινητοποιήσεις των νέων αλλά και των εργαζοµένων.Οι κοινωνιολόγοιΛιλιάν Ματιέ και ΚριστόφΑγκιτόν βρίσκουν µάλιστα τις ρίζες του στην αντίσταση που εκδηλώθηκε από τιςαρχές της προηγούµενης δεκαετίας στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, όταν ο καπιταλισµός είχε µπει πια σε ένα νέο στάδιο, ρίχνοντας τη µία κοινωνική οµάδα εναντίον της άλλης καικαταστρέφονταςκάθε µορφή κοινωνικότητας.

Το πότε…
… και το πού θα ξεσπάσει η επόµενη φωτιά, κανείς δεν µπορεί να τοπει µε σιγουριά.Είτε ζει κανείς στο Μαγκρέµπ είτε στο Καρτιέ Λατέν, «η Ιστορία αποκαλύπτει κάθε τόσο αφάνταστες πλευρές της», έγραφε ο Ρολάν Μπαρτ. Ολα όµως δείχνουν ότι οι δρόµοι θα παραµείνουν το θέατρο όπου η ελπίδα για το µέλλον θα εξακολουθήσει να αντιστέκεται στην αβεβαιότητα.


tanea
inprecor

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...