[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Το "πιστόλι" στο κρόταφο των Αγορών....
Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Γράφει ο Γρηγόρης Ζωγραφάκης


Χτύπημα κάτω από την (ευρω)ζώνη μοιάζει η αδυσώπητη επίθεση των Αγορών στα Ομόλογα των χωρών της Ευρωπαικής Ένωσης….Φαντάζομαι ότι.... το εύλογο ερώτημα που γεννάται σε όλους είναι μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτή η κρίση….
Διαφαίνεται ένας κοινός παρονομαστής…..Η οικονομική κρίση είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί με ισχυρό νόμισμα λόγω των ανισοτήτων που προκαλεί η ίδια η Ένωση…..Είναι επίσης αδύνατον να υποτιμήσει μια χώρα-μέλος το νόμισμα άρα πρέπει να υποτιμήσει τον τρόπο ζωής…..

Κι ενώ όλα μοιάζουν ασπιρίνες σε μια βαριά ασθένεια κανείς δε πρότεινε το απλό…..
Να υποτιμήσει η Ευρωπαική Ένωση το ΕΥΡΩ….Εμμένοντας στο ισχυρό Ευρώ λόγω των κλυδωνισμών που δημιουργήθηκαν εντείνεται η ανισότητα, και τα «βαρίδια» μοιάζουν να παρασύρουν όλο το οικοδόμημα αντί οι «δυνατές» οικονομίες να είναι σε θέση να αποροφήσουν τους κραδασμούς και να διασώσουν το νόμισμα.…..

Ίδια ασπιρίνη θα αποδειχθούν και τα Ευρω-ομόλογα τα οποία ,αν ποτέ δημιουργηθούν,θα είναι απλά ένα παυσίπονο χωρίς να δίνουν οριστική λύση στο πρόβλημα….
Ας δούμε κι ένα ακόμη πιο απλό παράδειγμα…Η Κίνα με ένα «μη ισχυρό» νόμισμα μοιάζει να μη «νιώθει» οικονομική κρίση σε αντίθεση με τις Η.Π.Α. και την Ε.Ε.

Η υποτίμηση του κοινού Νομίσματος θα δώσει ώθηση στην Ανάπτυξη και τον ανταγωνισμό και θα πιέσει τις Αγορές, οι οποίες δε κάνουν τίποτε άλλο από το να αναχρηματοδοτούν με όλο και μεγαλύτερα τοκοχρεολύσια τα χρέη των χωρών(αυτό λέγεται αναδιάρθρωση χρεών προς όφελος των Αγορών ,σε απλά Ελληνικά).
Όταν μία χώρα αντιμετωπίζει κρίση χρέους υποτιμά το νόμισμα της……

Το ίδιο ισχύει και για μια Ένωση Χωρών….Είναι το μόνο πραγματικό φάρμακο και οι Ευρωπαίοι Ηγέτες όσο καθυστερούν να το κάνουν αποδεικνύεται απλά, ότι παρά τις δηλώσεις τους ότι θα κάνουν τα πάντα να σώσουν το ΕΥΡΩ , ή διστάζουν σε επικίνδυνες οικονομικές συγκυρίες ή εξυπηρετούν άλλους σκοπούς…..

Εκτός αν οι δημιουργοί αυτής της Ερασιτεχνικής Ένωσης οραματιζόταν το ΔΝΤ ως καταλύτη στα προβλήματα που θα δημιουργούνταν όταν οι Χώρες της Ένωσης θα άρχιζαν αργά ή γρήγορα να πάσχουν οικονομικά…..


ideopigi

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...