[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ανεξέλεγκτο οικονομικό FBI...
Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Σε δικαστικά ανέλεγκτη και διοικητικά ασύδοτη οικονομική αντιτρομοκρατική υπηρεσία μετατρέπει η κυβέρνηση την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ο νέος υπερ-οργανισμός, ένα είδος οικονομικού FBI, θα φακελώνει παρέα με την αντιτρομοκρατική όσους χαρακτηρίζονται απλώς «ύποπτοι», με βάση γενικές και αόριστες πληροφορίες των διωκτικών αρχών.

Βασικό έργο της νέας Αρχής είναι να συγκεντρώνει στοιχεία για φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία φέρονται να σχετίζονται ή να παρέχουν οποιοσδήποτε υποστήριξη σε τρομοκράτες, χωρίς ωστόσο αυτά να είναι ακόμη κατηγορούμενα για κάποια άδικη πράξη!

Η νέα Αρχή θα αξιολογεί (με άγνωστα κριτήρια) τα στοιχεία αυτά, θα συντάσσει κατάλογο «ύποπτων τρομοκρατών» και θα δεσμεύει τα περιουσιακά τους στοιχεία, χωρίς οι άμεσα ενδιαφερόμενοι να έχουν κληθεί προηγουμένως για εξηγήσεις!

Πρόκειται για σαφή παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας και πλήρη αντιστροφή του βάρους της απόδειξης, σχολίαζαν νομικοί στην «Ε». Οι πολίτες γίνονται κυριολεκτικά έρμαιο σκοτεινών, ανεξέλεγκτων πληροφοριών, που διακινούν αυθαίρετα, κατά τραγική ειρωνεία, οι υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη!

Με τις ρυθμίσεις που εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης, η αναβάθμιση της σημερινής επιτροπής σε ανεξάρτητη Αρχή για το ξέπλυμα οδηγεί στην υπονόμευση των δικονομικών δικαιωμάτων των πολιτών, οι οποίοι καλούνται να αποδείξουν εκείνοι πλέον ότι δεν είναι... τρομοκράτες!

Η πρακτική αυτή διευρύνει έμμεσα το αξιόποινο χωρίς απαγγελία κατηγοριών και εδραιώνει την προληπτική τιμωρία των «υπόπτων», με αμφίβολης αξιοπιστίας πληροφορίες των κατασταλτικών μηχανισμών και χωρίς τις ασφαλιστικές δικλίδες του δικαστικού ελέγχου.

Για του λόγου το αληθές, η δεύτερη μονάδα της νέας Αρχής έχει τον τίτλο «Μονάδα Οικονομικών Κυρώσεων κατά Υπόπτων Τρομοκρατίας».

* Τα μέλη της προσδιορίζουν τα σχετιζόμενα με την τρομοκρατία φυσικά ή νομικά πρόσωπα, βασιζόμενα σε πληροφορίες και στοιχεία που υποβάλλονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τις εισαγγελικές, δικαστικές και άλλες διωκτικές αρχές.

* Η Αρχή δέχεται και αξιολογεί αποδεικτικά στοιχεία και πληροφορίες οποιουδήποτε είδους(!) που προέκυψαν από ελέγχους κατά φυσικών ή νομικών προσώπων, τα οποία είτε βοηθούν είτε παρέχουν οικονομική, υλική, τεχνολογική ή οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη ή συνδέονται με οποιονδήποτε τρόπο με τρομοκρατικές οργανώσεις!

* Ταυτόχρονα, συντάσσει και τηρεί αναλυτικό κατάλογο με τα πλήρη ονόματα των φυσικών και νομικών προσώπων που σχετίζονται με την τρομοκρατία, ώστε να αποφεύγονται λάθη και συγχύσεις.

* Η Αρχή διατάσσει τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων όσων περιλαμβάνονται στον περίφημο κατάλογο «τρομοκρατών» και στέλνει στις αρμόδιες αλλοδαπές αρχές πληροφορίες για τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται σ' αυτόν.

* Τα πρόσωπα του καταλόγου ειδοποιούνται κατόπιν εορτής και χωρίς να έχουν κληθεί νωρίτερα για εξηγήσεις.

* Η Αρχή απαντά εντός 10 ημερών σε ενδεχόμενη προσφυγή τους. Σε περίπτωση απόρριψης, έχουν προθεσμία 30 ημερών να προσφύγουν στο συμβούλιο του Αρείου Πάγου, που εκδικάζει την υπόθεση με απόρρητη διαδικασία!

Κατ' απαίτησιν!

Οι ρυθμίσεις αυτές έγιναν με απαίτηση της FATF (Financial Action Task Force), της ειδικής διακυβερνητικής υπηρεσίας για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, την οποία ίδρυσαν οι G7 στο Παρίσι το 1989. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιέσεις ήταν έντονες, καθώς η χώρα μας είχε αργήσει να ενσωματώσει τις αλλαγές και κινδύνευε να πέσει χαμηλά στον πίνακα αξιολόγησης (κάπου μαζί με το Ιράν), γεγονός που θα έθετε σε άμεσο κίνδυνο ακόμη και την υλοποίηση της σύμβασης δανεισμού μας με βάση το Μνημόνιο! *

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Το νομοσχέδιο για τη νέα Αρχή
Ειδικό σώμα «αδιάφθορων» με διευρυμένες αρμοδιότητες ελέγχου φιλοδοξεί να αποτελέσει η νέα ανεξάρτητη Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης έθεσε υπό την εποπτεία της (πέραν του μαύρου χρήματος από εγκληματικές και τρομοκρατικές δραστηριότητες) και τον έλεγχο των περίπου 50.000 δηλώσεων «πόθεν έσχες» που υποβάλλουν ετησίως τα στελέχη του Δημοσίου, των ΟΤΑ και όλων των δημόσιων οργανισμών.

Για να αποφευχθούν ωστόσο τριβές του παρελθόντος, ιδίως μετά την ένταση που προκάλεσε η έρευνα και το πόρισμα Ζορμπά για το ομόλογα, η νέα Αρχή δεν θα διενεργεί προκαταρκτική εξέταση και οι υπάλληλοί της δεν θα φέρουν την ιδιότητα προανακριτικού-αστυνομικού υπαλλήλου, δεν θα προσάγουν υπόπτους και δεν θα εξετάζουν μάρτυρες.

Διατηρούν πάντως άλλες εξουσίες, όπως το να ζητούν και να ανταλλάσσουν εμπιστευτικές πληροφορίες με τις εισαγγελικές και διωκτικές αρχές για υποθέσεις που ερευνούν.

Η νέα Αρχή, στην οποία θα προΐσταται ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, που θα επιλέγει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου για θητεία τριών ετών (μία φορά ανανεώσιμη), συγκροτείται από 11 ακόμη μέλη, τα οποία διορίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης έπειτα από ακρόαση και γνώμη της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ολα τα μέλη απολαμβάνουν προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας, υπακούουν μόνο στο νόμο και τη συνείδησή τους και δεν δεσμεύονται από κανένα απόρρητο.

Ιδρύονται τρεις χωριστές μονάδες. Η πρώτη ασχολείται με τον εντοπισμό και τη δέσμευση του βρώμικου από εγκληματικές δραστηριότητες χρήματος. Η δεύτερη μονάδα ελέγχει τους ύποπτους τρομοκρατίας και επιβάλλει τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Ε.Ε. χωρίς να απαιτείται η χρονοβόρα έκδοση υπουργικής απόφασης.

Η τρίτη αναλαμβάνει τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» των μη πολιτικών προσώπων, που μέχρι σήμερα ερευνούσε ο Αρειος Πάγος. Τα μέλη της θα διενεργούν δειγματοληπτικούς ή στοχευμένους ελέγχους και θα εξετάζουν εάν η απόκτηση περιουσιακών στοιχείων δικαιολογείται από τα πάσης φύσεως έσοδα των υπόχρεων, σε συνδυασμό με τις δαπάνες διαβίωσής τους.

Πάντως, η μη υποβολή δήλωσης από αμέλεια μπορεί να μείνει ατιμώρητη εάν δεν υπάρχει μεταβολή της περιουσίας.


Ελευθεροτυπια

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...