Η εκτός νόμου Μουσουλμανική Αδελφότητα, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος Hosni Mubarak πρέπει να παραιτηθεί αμέσως, αλλά διευκρίνισε πως δεν πρόκειται να «καπελώσει» τις πολιτικές εξελίξεις της Αιγύπτου.
«Η Αδελφότητα δεν επιθυμεί την εξουσία», δήλωσε στα ΜΜΕ ο Muhammad Mursi, ένας από τους ηγέτες της, ενώ η εξέγερση διανύει την 17η ημέρα της. «Θέλουμε να συμμετέχουμε και όχι να κυριαρχήσουμε. Δεν θα έχουμε υποψήφιό μας για τη προεδρία. Θέλουμε απλώς να βοηθήσουμε», δήλωσε ο Mursi, που συμμετείχε ως εκπρόσωπος της οργάνωσης στις συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο Omar Suleiman.
Προσπαθώντας να απαλύνει τους φόβους της Δύσης ότι η οργάνωσή τους θα επιδιώξει την αρπαγή της εξουσίας, ο Mursi ανέφερε πως η Αδελφότητα, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αντιπολιτευτική ομάδα στη χώρα, είναι στο πλευρό του λαού. «Είμαστε με τη πλειοψηφία του λαού. Δεν είμαστε η πλειοψηφία. Ταυτιζόμαστε με τα αιτήματα του λαού», είπε.
Οι δηλώσεις αυτές γίνονται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η αιγυπτιακή κυβέρνηση άρχισε να δείχνει ότι χάνει την υπομονή της με τους διαδηλωτές. Μιλώντας σε δημοσιογράφους προχθές, ο Suleiman προειδοποίησε πως αν οι διαδηλωτές δεν διαπραγματευτούν, υπάρχει κίνδυνος πραξικοπήματος.
Από τη πλευρά τους οι διαδηλωτές συνεχίζουν δριμύτεροι, και καλούν το λαό σε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο Παρασκευή. Αρνούνται να διαπραγματευτούν, αν πρώτα δεν παραιτηθεί ο Mubarak.
Τις πρώτες μέρες, η Μουσουλμανική Αδελφότητα έδειχνε πρόθυμη να συμμετάσχει σε διάλογο με το καθεστώς, αλλά από χθες τηρεί μια πιο σκληρή στάση. Αυτό δεν εκπλήσσει τους αναλυτές, οι οποίοι πιστεύουν πως η οργάνωση πραγματοποιεί μελετημένες και πολιτικά ρεαλιστικές κινήσεις. Εξάλλου, είναι η πρώτη φορά που η οργάνωση αναγνωρίζεται από το καθεστώς Mubarak, και αυτό είναι σημαντικό. Όπως λέει ο Shadi Hamid, του Brookings Doha Center, «Η προτεραιότητα για την Αδελφότητα είναι να αναγνωρισθεί ως πολιτικός παίκτης, για αυτό αποτελεί μεγάλη πρόοδο το ότι ο αντιπρόεδρος τους καλεί στο τραπέζι των συνομιλιών. Είναι μεγάλο κέρδος για αυτούς…».
Η ισλαμική οργάνωση συμμετέχει στις κατά καιρούς εκλογές, με υποψήφιους που χαρακτηρίζονται ως ανεξάρτητοι, επειδή το αιγυπτιακό Σύνταγμα απαγορεύει τα θρησκευτικά κόμματα. Στη διάρκεια των χρόνων, τα μέλη της οργάνωσης έχουν συλληφθεί και φυλακιστεί πολλές φορές.
Συμμετέχοντας σε διάλογο με το σημερινό καθεστώς, η Αδελφότητα ρισκάρει όσον αφορά στη δημοφιλία της ανάμεσα στους διαδηλωτές. Πολλοί την κατηγορούν ότι πουλάει τα ιδανικά τους, φλερτάροντας με το καθεστώς. Όπως αναφέρει ο επιφανής αριστερός μπλόγκερ Hossam El Hamalawy, «Η Αδελφότητα έπαιξε έναν ηρωικό ρόλο στις διαδηλώσεις της πλατείας Ταχρίρ, αλλά η ηγεσία της είναι καιροσκοπική, με παρελθόν συμβιβασμών με το καθεστώς. Το ερώτημα τώρα είναι αν η νεολαία της θα συμβιβαστεί με αυτή τη στροφή 180ο μοιρών της ηγεσίας».
Οι σχέσεις της Αδελφότητας με την κοσμική αντιπολίτευση ήταν από παλιά τεταμένες, και περιορίζονταν απλά στη κοινή έκκληση για ανατροπή του καθεστώτος και τίποτα άλλο. Η νεολαία της οργάνωσης έχει συμμετάσχει στις διαδηλώσεις από την αρχή. Μέχρι στιγμής παραμένει πιστή στα κελεύσματα της ηγεσίας της, έχοντας την εξασφάλιση των μεγαλυτέρων μελών, πως δεν θα γίνει καμία πολιτική κίνηση, χωρίς την έγκρισή της.
Ο Moaz Abdel Karim, ένας από τους αρχηγούς της νεολαίας της Αδελφότητας, δηλώνει απογοητευμένος από τη συμμετοχή της οργάνωσης στις διαπραγματεύσεις, αλλά ικανοποιημένος με το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα. «Πιστεύω πως ήταν μια σοφή πολιτική κίνηση, για να ανταποκριθούμε στη πρόκληση του Omar Suleiman».
Εδώ και μερικές μέρες, η Αδελφότητα έχει επίσημα αποστασιοποιηθεί από τις διαπραγματεύσεις, και αυτό έχει συντελέσει στη βελτίωση των σχέσεων της ηγεσίας με τη νεολαία.
Μια ελεύθερη όμως πολιτική ατμόσφαιρα στην Αίγυπτο, είναι πιθανό να μη βολεύει τις συνήθως υπολογισμένες κινήσεις της οργάνωσης, και ειδικά στο θέμα της συνοχής της. Αρκετές φορές, η οργάνωση βασανίστηκε από εσωτερικούς τριγμούς.
«Αυτός είναι και ο μεγάλος φόβος της Αδελφότητας. Όταν αντιμετωπίζουν καταστολή και διώξεις, τους είναι εύκολο να συσπειρωθούν και να στρατολογήσουν. Όταν υπάρχει ελευθερία, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν…», λέει ο εκπρόσωπος του Brookings Doha Center.
S.A.-AOL News
antinews
Η επιστολή μάνας που συνθλίβει τα ψεύδη Μητσοτάκη!
Πριν από 2 ώρες