[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Tρόικα: «Να μπουν στην φυλακή πολιτικοί και επιχειρηματίες»
Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013 Posted by STEVENIKO

Η πληροφορία είναι καρατσεκαρισμένη. Σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τα στελέχη της Τρόικας καθώς και στενοί τους συνεργάτες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το κύμα λαϊκής οργής που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει νέα λήψη έκτακτων μέτρων, η οποία είναι προ των πυλών: πρόκειται για μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα που έχουν ήδη ετοιμαστεί για να επιβληθούν από τους δανειστές μας στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς στην πολύ πιθανή περίπτωση απόκλισης από τους στόχους του προϋπολογισμού για την μείωση του ελλείματος.


Ήδη τα πρώτα μηνύματα για την πορεία των εσόδων και την πάταξη της φοροδιαφυγής δεν κρίνονται ενθαρρυντικά. Επιπλέον, πρόκειται για μέτρα που έχουν να κάνουν πρωτίστως με τις προγραμματισμένες απολύσεις στο δημόσιο, που θα λειτουργήσουν προσθετικά στις ήδη εκρηκτικές διαστάσεις τις οποίες έχει ήδη λάβει η ανεργία στην Ελλάδα.

Όλα αυτά και πολλά άλλα που θα δούμε να ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια μας τους επόμενους μήνες με χρονικό ορίζοντα μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, είναι που δημιουργούν αλλεπάλληλα ερωτηματικά σε απολύσεις στο δημόσιο για το κατά πόσο η τρικομματική κυβέρνηση έχει αποθέματα δυνάμεων και ανοχής από τον κόσμο, για να αντέξει πολιτικά, εκλογικά και κοινοβουλευτικά ένα νέο κοινωνικό σοκ. Οι αμφιβολίες πληθαίνουν από την στιγμή που και οι δανειστές μας, όσο περνά και καιρός, δείχνουν να αντιλαμβάνονται το ασφυκτικό κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να κάνει αυτά που της υποδεικνύονται. Ή, για την ακρίβεια, της επιβάλλονται.

Μία συλλογιστική που είναι επικρατούσα αυτήν την στιγμή στους κύκλους των δανειστών μας είναι ότι "η αντίδραση του κόσμου δεν έχει να κάνει μόνο με τα μέτρα λιτότητας, αλλά κυρίως με την αίσθηση ότι υπάρχουν εκεί έξω άνθρωποι που παραμένουν ατιμώρητοι για τα οικονομικά εγκλήματα που διέπραξαν εις βάρος της χώρας" όπως χαρακτηριστικά τόνιζε πριν λίγο καιρό ανώτατο στέλεχος της Ευρωπαϊκής επιτροπής στις Βρυξέλλες. Την ίδια άποψη, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το newsbomb, συμμερίζεται και ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, ο οποίος φέρεται να πιστεύει ότι "έχει έρθει η ώρα να λειτουργήσουν οι θεσμοί και η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα". Ο Τόμσεν έχει κάνει ξανά και ξανά εκτεταμμένες αναφορές στα ζητήματα της φοροδιαφυγής. Σε ιδιωτικές όμως συζητήσεις υπάρχουν στελέχη του ΔΝΤ που πιστεύουν ότι "η φοροδιαφυγή είναι η μία πλευρά του νομίσματος". "Η άλλη πλευρά είναι όσοι δημιούργησαν αυτό το χάλι και όσοι έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον", όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν.

Οι ίδιες πηγές λένε μάλιστα ότι η αρχή μπορεί να γίνει με αφορμή τις αστοχίες, τις παλλινωδίες και το θόρυβο που έχει προκαλέσει η υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ. Δεν αποκλείεται μάλιστα να γίνει πιο ξεκάθαρο το σκηνικό των πιέσεων που ασκούνται στην ελληνική πλευρά από την Προανακριτική που εξετάζει την υπόθεση. Θα φανεί ποιοι, πώς και γιατί θα ήθελαν να αποδοθούν ευθύνες στον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Φυσικά δεν μιλούν οι πηγές μας για συστάσεις ή μέτρα αλλά για φυλάκιση.

Σύμφωνα με πληφορορίες του newsbomb.gr, οι χειρισμοί που αποκαλύπτεται ότι έγιναν για την λίστα Λαγκάρντ, κάνει τα στελέχη της Τρόικας και τους δανειστές μας να ζυμώνουν ολοένα και περισσότερο στο πίσω μέρος του μυαλού τους την ανάγκη "να χυθεί πολιτικό και επιχειρηματικό αίμα", ήτοι σημαίνει φυλακίσεις και λογοδοσία στην Δικαιοσύνη όσων πολιτικών και επιχειρηματιών έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον. Αυτό, όπως εκτιμούν, θα λειτουργήσει κατευναστικά για την κοινή γνώμη στην οποία έχει διαμορφωθεί η άποψη ότι "την πληρώνει μόνον ο κοσμάκης". Σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση, μία τέτοια κίνηση θα λειτουργήσει ενισχυτικά για την κυβέρνηση, η οποία θα δείξει ότι "δεν χαρίζεται σε κανέναν".

Προς το παρόν, όλες αυτές οι συζητήσεις παραμένουν σε επίπεδο θεωρίας μεταξύ των μελών της Τρόικας αλλά κυρίως των πολιτικών υπευθύνων στα κέντρα λήψης αποφάσεων του εξωτερικού. Πάντως μην εκπλαγούμε το επόμενο διάστημα δούμε να περνούν την πόρτα του Κορυδαλλού πρώην Υπουργοί, περίοπτα στελέχη της πολιτικής ζωής και οικονομικοί παράγοντες με δύναμη και ισχύ κατά το παρελθόν.

Η αρχή άλλωστε έχει γίνει, θα πει κανείς. Το βέβαιο είναι ότι τα όσα έχουμε δει είναι μόνο η αρχή. Και ότι η συνέχεια των όσων θα παρακολουθήσουμε, θα έχει αυτήν την φορά την αιγίδα των πιέσεων της Τρόικας.

Πηγή: newsbomb

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Tρόικα: «Να μπουν στην φυλακή πολιτικοί και επιχειρηματίες»"

Leave a reply