[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ιαπωνία: Δεκάδες χιλιάδες οι νεκροί, ενδεχόμενο νέου πυρηνικού ατυχήματος
Κυριακή 13 Μαρτίου 2011 Posted by STEVENIKO

[1] Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν ότι τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να σημειωθούν μετασεισμοί μεγέθους έως και 7 βαθμών. Οι ειδικοί φοβούνται ότι ένας ακόμη δυνατός σεισμός μπορεί να προκαλέσει και άλλες ζημιές τους αντιδραστήρες των πυρηνικών εργοστασίων Φουκουσίμα 1 και 2 Η κυβέρνηση κάνει λόγο πλέον ανοιχτά για ενδεχόμενο έκρηξης καθώς έχουν παραδεχτεί πως εχουν αποκαλυφθεί οι ράβδοι σχάσης, το επίπεδο νερού έχει κατεβεί και έχει συσωρευτεί υδρογόνο, η τήξη του πυρήνα μοιάζει αναπόφευκτη και η όποια έκρηξη θα διασκορπίσει μια μεγάλη ποσότητα ραδιενεργών υλικών στην ατμόσφαιρα μαζί με συσσωρευμένα κατάλοιπα από την 40 ετών συνεχή χρήση του. Επιπλέον, έχουν αχρηστευθεί όλα τα συστήματα ψύξης. Αυτό που κάνουν κάθε τόσο είναι να απελευθερώνουν μικρές ποσότητες υδρογόνου και ατμού ώστε να κρατήσουν την πίεση μέσα στα όρια, διαδικασία που δεν φαίνεται να έχει σοβαρό αποτέλεσμα καθώς η σχάση συνεχίζεται προκαλώντας συνεχή άνοδο της πίεσης μέσα στον αντιδραστήρα.

Ανάλογα προβλήματα μικρότερης έκτασης αναφέρονται και σε άλλους 6 πυρηνικούς σταθμούς και έχουν προκαλέσει ανακοινώσεις για ενδεχόμενες μεγάλες διακοπές ρεύματος και εκλήσεις για περιορισμό της κατανάλωσης. Επίσης οι συνεχείς μετασεισμοί μεγάλης έντασης επιδεινώνουν την κατάσταση. Στην επαρχία Μιγιάκι τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι 400 φορές πάνω από το κανονικό. Το πρόβλημα ήταν αναμενόμενο από χρόνια, αλλά οι προηγούμενες κυβερνήσεις προτίμησαν την πυρηνική ενέργεια αντί του πετρελαίου, παρόλο που η χώρα είναι σεισμογενής. Πλέον είμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο ενός νέου πυρηνικού ατυχήματος που θα έχει παγκόσμιες επιπτώσεις. ΟΙ αρχές ακόμη ψάχνουν νεκρούς και επιζώντες στα συντρίμια. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ο εντοπισμός ενός ανθρώπου 15 μίλια μέσα στη θάλασσα πιασμένου πάνω στη στέγη του σπιτιού του από αντιτορπιλικό. Ο σεισμός, μεγέθους 9 Ρίχτερ και το συνεπακόλουθο τσουνάμι έχουν καταστρέψει συνολικά το 8% του ΑΕΠ της οικονομίας της χώρας σύμφωνα με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις.

[2] Σχετικά με την έκρηξη στον αντιδραστήρα στο Φουκουσίμα.

Κατά τη διάρκεια του σεισμού σταμάτησε η ηλεκτροπαραγωγή και οι τεχνικοί προσπάθησαν να σταματήσουν τη σχάση στον ηλικίας 40 ετών αντιδραστήρα. Ομως προέκυψε πρόβλημα στην θερμοκρασία των σχάσιμων υλικών, και ήταν αδύνατη η ψύξη τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις η θερμοκρασία μένει στα ίδια επίπεδα για δυο μέρες, αλλά ήταν τεχνικά αδύνατο να κατεβεί. Από το σεισμό προκλήθηκε ένα μικρό ρίγμα στο τσιμεντένιο κτίριο που περιβάλλει τον χαλύβδινο κλωβό της σχάσης, διαπιστώθηκε διαροή ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα και οι αρχές εκένωσαν μια περιοχή σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων, αργότερα 10 και μετά 30 χιλιομέτρων. Η αποτυχία ψύξης οδήγησε σε έκρηξη του τσιμεντένιου κτιρίου όταν υδρογόνο διέρευσε και ενώθηκε με οξυγόνο και την επιπλέον διαρροή ραδιενεργού υλικού στην ατμόσφαιρα. Οι αρχές άρχισαν να μοιράζουν ιώδιο στον πληθυσμό, ταυτόχρονα ζήτησαν από τους αμερικάνους την προμήθεια ενός ειδικού υλικού ψύξης, που παρόλο που η Χίλαρυ Κλίντον το υποσχέθηκε, η αμερικάνικη πολεμική αεροπορία δεν το παρέδωσε. Οι αρχές προσπαθούν να γεμίσουν το χαλύβδινο περίβλημα με θαλασσόνερο και μετά με βορικό οξύ να ελέγξουν τη θερμοκρασία. Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περίπου 10 μέρες.

Επιστήμονες ανακοίνωσαν πως εξαιτίας του σεισμού μετατοπίστηκε ο άξονας της γης κατά 10 εκατοστά, ενώ το μεγάλο νησί της Ιαπωνίας κατά 2,4 μέτρα. Το πρωί, ένας ισχυρός μετασεισμός 6,8 ρίχτερ χτύπησε και πάλι. Οι ζημιές πλέον μεγαλώνουν, πολλά κτίρια έχουν επιβαρυνθεί και επιβαρύνονται με το χρόνο και τους μετασεισμούς, οι υποδομές έχουν διαλυθεί σε πολλές περιοχές.

Μέχρι στιγμής, 250.000 άνθρωποι είναι σε καταφύγια, 1,5 εκατομύριο σπίτια δεν έχουν νερό και περιπου 4 εκατομμύρια δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Μερικοί Γιαπωνέζοι γράφουν:

____Δεν εχει σημασία αν και πόσο τρομάξαμε. Δεν μπορούσαμε να περπατήσουμε καν, κρατιόμασταν να μην πέσουμε κι όχι για να σώσουμε πράγματα, κι ας φώναζαν κάποιοι να το κάνουμε. Σημασία έχει πως δεν υπάρχει τίποτα στα μαγαζιά να αγοράσεις, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις κιόλας. Πολλοί δεν μπόρεσαν να πάνε στα σπίτια τους ακόμα. Μεγάλο τμήμα του τηλεπικοινωνιακού δικτύου δεν λειτουργεί.


Ο σεισμός «ξύπνησε» φαίνεται ένα ηφαίστειο στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας το οποίο έπειτα από δύο εβδομάδες που ήταν σχεδόν ήρεμο, άρχισε πάλι να εκτοξεύει σήμερα πέτρες και στάχτη που έφταναν σε ύψος 4.000 μέτρων, όπως ανακοίνωσαν οι ιαπωνικές αρχές. Το ηφαίστειο Σινμοεντάκε, ύψους 1.420 μέτρων που βρίσκεται στο νησί Κιουσού, ξύπνησε για πρώτη φορά έπειτα από 52 χρόνια τον Ιανουάριο.

[3] Στην Ιαπωνία η απόλυτη φυσική καταστροφή συναντήθηκε με τη μοναδική ικανότητα του ανθρώπου να δημιουργεί το καλύτερο και ταυτόχρονα να ετοιμάζει τις συνθήκες για την ολοκληρωτική καταστροφή. Σαν τον μυθικό Μολώχ, και αυτός, που έπινε το νέκταρ από τα κρανία των αντιπάλων του.

Καθώς για περίπου ένα τέταρτο του αιώνα δεν είχε σημειωθεί κανένα σοβαρό ατύχημα σε πυρηνικό αντιδραστήρα οι υποστηριτκές της πυρηνικής ενέργειας φάνηκε να κερδίζουν έδαφος. Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες πρόσφεραν μια μορφή ενέργειας με πολύ πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο σε σχέση με τις λεγόμενες «εναλλακτικές» πηγές, οι οποίες λόγω των παρεμβάσεων της βιομηχανίας πετρελαίου αλλά και της αυτοκινητοβιομηχανίας, έμεναν συνεχώς στο περιθώριο.

Το πρόβλημα όμως, όπως εξηγούν και οι επιστήμονες που ασχολούνται με την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων, είναι ότι δεν μπορείς να μετρήσεις το κόστος μιας πιθανής αποτυχίας. Ακόμη και αν περιορίσεις τις πιθανότητες δυστυχήματος σε ένα προς ένα δισεκατομμύριο ή και λιγότερο, οι επιπτώσεις από ενδεχόμενη καταστροφή είναι μη αποδεκτές




eagainst

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...