[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ο Σαρκοζί μαζεύει τα κομμάτια του
Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011 Posted by STEVENIKO

του Γιωργου Δελαστικ



Αν έκρινε κανείς μόνο από τα αριθμητικά στοιχεία, δεν θα μπορούσε να μιλήσει για σοβαρή ήττα του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί στις περιφερειακές εκλογές που ολοκληρώθηκαν την Κυριακή με τη διενέργεια του δεύτερου γύρου τους: από 58 περιφέρειες που είχαν οι σοσιαλιστές, τις αύξησαν σίγουρα σε 60 και η τύχη μίας - δύο ακόμη δεν είχε επίσημα και οριστικά κριθεί, σε σύνολο 101 περιφερειών που υπάρχουν στη Γαλλία.

Ουσιαστικά ανάξιες λόγου είναι και οι μεταβολές που προέκυψαν στις θέσεις περιφερειακών συμβούλων που κατέλαβαν οι συνασπισμοί της Αριστεράς και της Δεξιάς. Η Αριστερά είχε 1.201 και τους έκανε 1.213 ? μάλιστα αυτοί του Σοσιαλιστικού Κόμματος μειώθηκαν από 878 σε 871. Η Δεξιά είχε 801 και της έμειναν 753. Σαφής υποχώρηση, αλλά κάθε άλλο παρά θεαματική, δεδομένης μάλιστα της κατάρρευσης της δημοτικότητας του Σαρκοζί και της γενικευμένης δυσφορίας των Γάλλων εναντίον της κυβέρνησης.

Εντελώς μηδαμινό για τον μη ενημερωμένο παρατηρητή φαντάζει και το γεγονός ότι το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν πήρε για πρώτη φορά στην ιστορία του δύο έδρες περιφερειακών συμβούλων από τις? 2.026!

Πρέπει να ανατρέξει κανείς σε διάφορα άλλα, ποιοτικά στοιχεία της εκλογικής συμπεριφοράς των Γάλλων για να αντιληφθεί γιατί μετά τα αποτελέσματα της Κυριακής έχει πέσει πανικός στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι και γιατί η Δεξιά της Γαλλίας περιήλθε σε πλήρη σύγχυση, με τον Σαρκοζί να δέχεται «φίλια πυρά» αμφισβήτησης για το αν είναι ο κατάλληλος υποψήφιος της Δεξιάς για τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν του χρόνου.

Το πρώτο στοιχείο είναι ότι η αποχή έφτασε σε πρωτοφανή ύψη: από το 33,52% που ήταν την προηγούμενη φορά, εκτινάχθηκε στο? 55,19%! Αυτό σημαίνει ότι ο Σαρκοζί αδυνατεί να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους της Δεξιάς, πράγμα που θέτει εν αμφιβόλω τη δυνατότητα επικράτησής του στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν του χρόνου τον Απρίλιο.

Η κατάσταση αυτή αποτυπώθηκε και στο εκλογικό αποτέλεσμα. Το προεδρικό στρατόπεδο της Δεξιάς πήρε συνολικά το 35,5% των ψήφων στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών, με το κόμμα του Σαρκοζί να παίρνει αυτοτελώς μόλις το 22,5% των ψήφων.

Αντιθέτως, το στρατόπεδο της Αριστεράς συγκέντρωσε συνολικά το 50,2%, με το Σοσιαλιστικό Κόμμα να παίρνει το 37%, ενώ η Ακροδεξιά του Εθνικού Μετώπου πήρε το 11,5%.

Αναφερόμαστε σε στρατόπεδα της Αριστεράς και της Δεξιάς γιατί έτσι όχι μόνο τα ονομάζουν οι Γάλλοι, αλλά σε γενικές γραμμές έτσι ψηφίζουν και στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Μέχρι τώρα η Ακροδεξιά στη Γαλλία ήταν εντελώς απομονωμένη. Η ηγεσία της Δεξιάς απέφευγε με συνέπεια και αυστηρά κάθε μορφής υποστήριξη ακροδεξιών υποψηφίων σε οποιεσδήποτε εκλογές.

Την Κυριακή όμως τα πράγματα άλλαξαν σε επίπεδο βάσης. Πιεζόμενος ασφυκτικά στις δημοσκοπήσεις από τη ραγδαία άνοδο της Μαρίν Λεπέν, η οποία στις τελευταίες σφυγμομετρήσεις εμφανίζεται να τον ξεπερνά σε δημοτικότητα, ο Σαρκοζί έκανε πολύ σοβαρή στροφή της πολιτικής του προς ακροδεξιά κατεύθυνση. Νόμιζε ότι έτσι θα αποσπούσε ψήφους από το Εθνικό Μέτωπο.

Στον δεύτερο γύρο η Ακροδεξιά συμμετείχε μόλις στο ένα πέμπτο των καντονιών. Εκεί λοιπόν παρατηρήθηκε ένα πρωτοφανές πολιτικό γεγονός: από 622.000 που ήταν οι ψήφοι της στον πρώτο γύρο, εκτοξεύθηκαν στις 915.000 στον δεύτερο ? μια θεαματική αύξηση της τάξης του 47%.

Το σοβαρότατο πολιτικό μήνυμα αυτής της αύξησης είναι ότι η εκλογική βάση της Δεξιάς έσπασε το φράγμα που είχε υψώσει η ηγεσία της και μετακινήθηκε κατά εκατοντάδες χιλιάδες ψήφων υπέρ της Ακροδεξιάς, όπου η Ακροδεξιά ήταν αντιμέτωπη με αριστερούς υποψηφίους.

Αυτή η «εκλογική επικοινωνία» Δεξιάς - Ακροδεξιάς είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την τύχη του Σαρκοζί στις προεδρικές εκλογές του χρόνου.

ΠΡΟΕΔΡΙΑ
Απειλή η ώσμωση Δεξιάς - Ακροδεξιάς

ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ με το οποίο η γαλλική Δεξιά προσπαθούσε να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι στις δημοσκοπήσεις η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν προηγείται του Νικολά Σαρκοζί, ήταν ότι αν και στις προεδρικές εκλογές του 2012 έμπαινε η Λεπέν στον δεύτερο γύρο και όχι ο Σαρκοζί, θα ήταν οπωσδήποτε χαμένη γιατί οι δεξιοί ψηφοφόροι δεν θα ψήφιζαν ποτέ μια ακροδεξιά υποψήφια πρόεδρο. Μέχρι τώρα η Δεξιά κρατούσε σε πολιτική καραντίνα την Ακροδεξιά και το εκμεταλλευόταν εκλογικά: Το φράγμα αυτό κατέρρευσε όμως την Κυριακή, όταν εκατοντάδες χιλιάδες δεξιοί Γάλλοι ψηφοφόροι υπερψήφισαν στον δεύτερο γύρο τους ακροδεξιούς υποψήφιους, δίνοντας σήμα ότι πολλοί είναι έτοιμοι να κάνουν το ίδιο και στις προεδρικές εκλογές.

ethnos

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...