Clicking moves left

Να μπορείς να πεις ''Έτσι είναι η ζωή ''

της Αννίτα Λουδάρου Νοσταλγούμε τη ζεστασιά του σπιτικού μας, και την ίδ [...]

Βαρέθηκα!

της Μαρίας Νομικού Βαρέθηκα… Σιχάθηκα… Κάποτε έλεγα να μείνω εδώ και να π [...]

Στης σκέψης τα βαθιά…

της Δήμητρας Καραγιάννη Μια και μιλάμε σήμερα για Παγκόσμια ημέρα σκέψη [...]

Ορίζοντας

Δεν είναι τυχαίο που το τελευταίο διάστημα έχω πάρει τα βουνά και τους λόφο [...]

Δεν μπορείς να ζήσεις άλλο εδώ;

Της Αννίτας Λουδάρου Μην κοιτάς τριγύρω. Μην ακούς πως σ΄εκείνο το κο [...]

Clicking moves right
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 Financial Times Στην Ευρώπη η λέξη «μεταρρύθμιση», αν και ακούγεται πλέον παντού, είναι παραπλανητ [...]

Στη δημιουργία ειδικού site στο οποίο θα αναρτώνται όλοι οι πλειστηριασμοί ακινήτων τα οποία έχει κατασχέσ [...]

«Χτυπήματα» για τους φορολογουμένους ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο εξαπολύει κυνήγι με «ραβ [...]

Αρχίζει τον Μάρτιο η χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο [...]

Ξεκίνησε από τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου η περίοδος υποβολής προτάσεων για ένταξη στο πρόγραμμα « [...]

ΚΟΣΜΟΣ

Η κοινωνία των πολιτών αμβλύνει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης Οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι, πο [...]

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς τον Μπασάρ Αλ Άσ [...]

Eκλογές σήμερα και αύριο  Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν σήμερα και αύριο οι ιταλοί προκειμένο [...]

ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το κύριο ενεργειακό του συστατικό είναι το έλαιο Ο σπόρος του σουσαμιού αποτελεί σημαντικό σηστατικό των τροφών για περίπου 6.000 χρόνια. Πιστεύεται ότι προέρχεται από τη Σαβάννα της κεντρικής Αφρικής και από κει επεκτάθηκε στην Αίγυπτο, την Ινδία, τη Μέση Ανατολή και την Κίνα. Στην Ελλάδ...

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Μεγάλο πράγμα το γκολ στο ποδόσφαιρο. Ευτυχισμένες οι ομάδες που το βρίσκουν εύκολα και από πολλές πηγές, προβληματικές εκείν...

Αμετάβλητη παρέμεινε η κατάσταση στη κορυφή της βαθμολογίας μετά τα αποτελέσματα της 23ης αγωνιστικής τ...

Τουλάχιστον αυτοκίνητα ενεπλάκησαν σε ατύχημα σε αγώνα Nascar στη Ντεϊτόνα. Τραυματίστηκαν 28 άνθρωποι με δύο εξ αυτών να νο...

ΤΕΧΝΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα φαβορί είναι οι μεγάλοι νικητές της 85ης τελετής απονομής των Όσκαρ. Η ταινία "Αrgo" του αμερικανού ηθοποιού και σκηνοθέτ...

Γνωρίστε την Αθήνα με ένα διαφορετικό τρόπο! Το μόνο που χρειάζεται για να έχεις μια μοναδική ξενάγηση και να γνωρίσεις την ...

Στο δρόμο για τα Όσκαρ Όσκαρ, Όσκαρ, Όσκαρ και... Κάννες. Τρεις υποψήφιες για Όσκαρ ταινίες και μία βραβευμένη (με δύο βραβ...

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
[ more from label ]
Η χούντα της ανυπαρξίας
Η κατάργηση της δημοκρατίας. Μια σοβαρή αποεπένδυση.
Να ζεις ν' αγαπάς και να μαθαίνεις.
Μονοδρομος...
Πρόσφατες Αναρτήσεις
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ένα σπάνιο φαινόμενο θαύμασαν οι αστρονόμοι στις 19 Φεβρουαρίου του 2012. Στον Ήλιο σημειώνονται πολλές εκ...

ΤΑΞΙΔΙΑ

Με budget 48 ωρών Κοντά στην Αράχωβα και στους Δελφούς, το Γαλαξίδι συνδυάζει τη θάλασσα με τη χειμωνι...

Τα πετροδολάρια εξαγοράζουν ανοχή από τη Δύση
Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011 Posted by STEVENIKO

Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ





Οι φλόγες της αραβικής εξέγερσης και ο φόβος επέκτασης του ντόμινο ακόμη και στα πλούσια εμιράτα του Κόλπου, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστες τις οικονομίες της περιοχής.

Το ΔΝΤ προέβλεπε στα τέλη Ιανουαρίου ότι οι οικονομίες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής θα παρουσιάσουν ανάπτυξη 4,6% το 2011, αντί 5,1% που ήταν η αρχική πρόβλεψη. Ηδη στα χρηματιστήρια της περιοχής επικρατεί κλίμα που θυμίζει την εποχή της κρίσης του Ντουμπάι, με το χρηματιστήριο του εμιράτου να καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες του 20% από τις αρχές του έτους.

Ανάλογη πτώση καταγράφουν οι μετοχές στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας, τη χώρα που όλοι φοβούνται εάν υπάρξουν κινητοποιήσεις αλά Μπαχρέιν. Η χώρα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός στον κόσμο μετά τη Ρωσία και θεματοφύλακας των ιερών τόπων του Ισλάμ, γεγονός που της προσδίδει αυξημένη γεωπολιτική σημασία. Σημαντικές απώλειες παρουσιάζουν και τα άλλα χρηματιστήρια των εμιράτων του Περσικού Κόλπου. Αυτά του Κουβέιτ και του Κατάρ υποχωρούν περισσότερο από 10%.

Το χρηματιστήριο του Καΐρου παραμένει κλειστό από τις 27 Ιανουαρίου που άρχισε η εξέγερση στην Αίγυπτο, με το άνοιγμά του να έχει αναβληθεί δύο φορές από τότε, καθώς οι αρχές φοβούνται εκδηλώσεις πανικού.

Η πολιτική αναταραχή επηρεάζει ήδη την αιγυπτιακή οικονομία, που στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό. Τα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν πέρυσι στα 13 δισ. δολάρια και οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι εξαιτίας της αναταραχής μπορεί να μειωθούν έως και 40%. Η αιγυπτιακή οικονομία αναμενόταν πριν την κρίση να παρουσιάσει ανάπτυξη της τάξης του 4% με 5% φέτος. Οι προβλέψεις κάνουν τώρα λόγο για ποσοστό 1%-1,5%.

Χαρτοφυλάκια

Μία άλλη πτυχή της κρίσης είναι ο συσσωρευμένος πλούτος που βρίσκεται στα χαρτοφυλάκια των επενδυτικών σχημάτων που έλεγχαν έμμεσα ή άμεσα οι κυβερνήσεις ή οι οικογένειες των αραβικών χωρών, ιδίως στα πλούσια εμιράτα τα οποία είχαν αναχθεί τα τελευταία χρόνια σε σημαντικό αιμοδότη των αναπτυγμένων οικονομιών. Οι κυβερνήσεις της περιοχής έχουν επενδύσει 319 δισ. δολάρια είτε μέσω συμμετοχών σε εισηγμένες επιχειρήσεις είτε μέσω επενδυτικών εταιρειών (sovereign funds).

Το λιβυκό fund του Καντάφι (Libyan Investment Authority) που δημιουργήθηκε το 2006 για να διοχετεύσει σε συμφέρουσες επενδύσεις το πλεόνασμα πετροδολαρίων διαθέτει σημαντικά μερίδια σε ευυπόληπτες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Με ενεργητικό 70 δισ. δολάρια, κατέχει, για παράδειγμα, το 7,5% της ποδοσφαιρικής ομάδας Γιουβέντους, το 2,6% της ιταλικής τράπεζας Unicredito και το 3% του βρετανικού εκδοτικού ομίλου Pearson (εκδίδει την εφημερίδα «Financial Times»).

Η κοινωνική αναταραχή πιέζει ήδη τις κυβερνήσεις να ρευστοποιήσουν μέρος των κεφαλαίων αυτών προκειμένου να χρηματοδοτήσουν παροχές προς τους πολίτες. Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε για παράδειγμα πρόσφατα, υπό το φόβο των διαδηλώσεων στο Μπαχρέιν, ότι θα διαθέσει 36 δισ. δολάρια γα την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, επιπλέον των 400 δισ. δολαρίων που περιλαμβάνονται σε πενταετές σχέδιο ανάπτυξης το οποίο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανακοίνωσε και αυτή ένα μικρότερο πρόγραμμα 1,6 δισ. δολαρίων για τη βελτίωση των υπηρεσιών στις φτωχές περιοχές της χώρας.

Ανησυχίες εκφράζονται επίσης για την τύχη της κρίσης χρέους του Ντουμπάι, που συντάραξε τις διεθνείς αγορές στα τέλη του 2009. Το εμιράτο χρωστά 115 δισ. δολάρια, με την κρατική επενδυτική εταιρεία Dubai World να έχει καταλήξει πέρυσι το Σεπτέμβριο σε συμφωνία με τους πιστωτές της για αναδιάρθρωση του χρέους της ύψους 25 δισ. δολαρίων.

Εκφράζονται ωστόσο ερωτήματα για το κατά πόσο το εμιράτο θα καταφέρει να αποπληρώσει χρέη 30 δισ. δολαρίων, κυρίως προς κρατικές επιχειρήσεις, τα επόμενα δύο χρόνια, ιδίως αν το οικονομικό κλίμα επιδεινωθεί λόγω της κοινωνικής αναταραχής στον αραβικό κόσμο.

enet

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...