[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Εντείνονται τα σενάρια χρεοκοπίας
Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Θέμα χρόνου είναι σύμφωνα πολλούς και κυρίως τον Διεθνή Τύπο η ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, παρά τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση και τις διαβεβαιώσεις Παπανδρέου και Βενιζέλου πριν από λίγο στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

Πλέον σε όλη την Ευρώπη οι δηλώσεις έρχονται σα βροχή για το μέλλον της Ελλάδας και το ανησυχητικό είναι ότι θέματα – ταμπού όπως αυτά της χρεοκοπίας ή της εξόδου μιας χώρας από την ΕΕ είναι πλέον επίσημες κουβέντες.

Τη χρεοκοπία δείχνουν και οι αγορές με τα χρηματιστήρια να κατακρημνίζονται, το ευρώ να διολισθαίνει κάτω από το 1.36 δολάρια, το spread να είναι πολύ πάνω από τις 2.000 μονάδες ενώ και τα CDS εκτινάσσεται στις 5.842 μ.β. τη Δευτέρα διευρυμένα κατά 1.000 σχεδόν μονάδες βάσης σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής, δείχνοντας 95% πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας.

Σ’ αυτό το κλίμα οι προβλέψεις για το έλλειμμα στο 9,5% από την Κομισιόν είναι το κερασάκι στην τούρτα ενώ τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού που έδωσε η κυβέρνηση επιβεβαιώνουν τη δραματική κατάσταση.

Τα στοιχεία, αν αναλυθούν σωστά δείχνουν ότι φέτος μειώθηκαν σημαντικά τα έσοδα σε σύγκριση με φέτος ενώ εκτινάχθηκαν οι δαπάνες. Ήτοι, η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς να φέρει σε πέρας τις υποσχέσεις της και η Ελλάδα ξεκινά από την ίδια δραματική βάση που ήταν πριν το Μνημόνιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με το 2010 το ταμείο είναι μείον κατά 4 δισ. ευρώ επιπλέον από τα 14,8 δισ. έλλειμμα φτάσαμε στο 18.1 δισ. Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 8,1% έναντι του 2010. H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως:
-στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 2.067 εκατ. €
-στις αυξημένες επιχορηγήσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές κατά 1.701 εκατ. ευρώ
-στον ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας κατά 322 εκατ. ευρώ και
-στα νοσοκομεία κατά 853 εκατ. ευρώ (649 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των προμηθειών του έτους 2011 και 204 εκατ. ευρώ για την καταβολή οφειλών από προμήθειες παρελθόντων ετών).

Δηλαδή αφού βγάλαμε στην ανεργία χιλιάδες κόσμο τώρα τρέχουμε να επιδοτήσουμε τον ΟΑΕΔ. Αφού αναγκάστηκαν τόσοι να συνταξιοδοτηθούν τώρα πληρώνουμε τα ταμεία για να αντεπεξέλθουν.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις από τη Γερμανία κι όχι μόνο ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι προ των πυλών δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τη χώρα. Ακόμη κι αν πάμε σε πρόωρες εκλογές το δυστύχημα είναι ότι θα τις κάνουμε υπό καθεστώς χρεοκοπίας με ότι αυτό συνεπάγεται.STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Εντείνονται τα σενάρια χρεοκοπίας"

Leave a reply