[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Θερίζοντας το Σεπτέμβριο την σπορά του Μαΐου
Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Της Μαρίας ΜπαλάφαΑπό το Μάιο στις πλατείες αναδύεται ένα νέο κοινωνικό υποκείμενο. Η εμπειρία όλου του προηγούμενου διαστήματος καταλήγει σ΄ ένα ουσιαστικό συμπέρασμα, διαμορφώνεται ένα μαζικό εργαλείο πίεσης μέσα από τη δυνατότητα της χωρίς αποκλεισμούς συμμετοχής, μέσα από τη δυνατότητα της συναπόφασης χωρίς ηγεμονισμούς και μακριά από πλατφορμισμούς. Ένα τεράστιο κέρδος μέσα από επίμονες και επίπονες διαδικασίες, που την σπουδαιότητά του την ιεραρχούμε σήμερα, καθώς αυτό το κεκτημένο μεταφέρεται σε άλλους χώρους - στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα, για παράδειγμα.

Εκεί, με τον αέρα των πλατειών, δυνάμεις σε κοινό μέτωπο κερδίζουν συνελεύσεις. Έτσι επιστρέφουμε λοιπόν. Γιατί απλά οι πλατείες είμαστε όλοι και όλες εμείς και είμαστε παντού. Χωρίς αυτοαναφορικότητες, χωρίς αυταρέσκειες, χωρίς αυτισμούς. Οι πλατείες και το Σύνταγμα ως κέντρα αντίστασης και αγώνα για τους αποφασισμένους φοιτητές, τους αποφασισμένους άνεργους, τους αποφασισμένους μισθωτούς, τους αποφασισμένους μικρομεσαίους.

Ανυπακοή σε όλα

Από τις πλατείες και το Σύνταγμα μπορεί να ξεκινήσει μια συντονισμένη αντίσταση στα Μνημόνια με πράξεις ανυπακοής παντού. Από το κλείσιμο των σχολών, μέχρι την στάση πληρωμών στις εφορίες. Από το
Δεν Πληρώνω εισιτήρια και διόδια, μέχρι το Δεν Πληρώνω τράπεζες. Μπορεί να διαμορφωθεί ένα νέο κεκτημένο της κοινής και ενιαίας αντίστασης απέναντι σε όσα προβλέπουν Μνημόνιο και Μεσοπρόθεσμο, που θα γίνεται πράξη από τον καθένα και την καθεμιά στο χώρο παρέμβασής του, αλλά και συνολικά. Οι πλατείες, το Σύνταγμα και κέντρα συντονισμού της αντίστασης, όπου θα τέμνονται οι απεργίες και οι δράσεις του κάθε κλάδου. Θα σπάνε κοινωνικούς αυτοματισμούς, θα γειώνονται κοινωνικά και θα δίνουν συνολική απάντηση.

Αλληλεγγύη παντού

Ξεκινά η πιο σκληρή περίοδος της κρίσης. Όλα όσα το προηγούμενο διάστημα φοβόμασταν γίνονται ο εφιάλτης για τους περισσότερους. Η ανεργία και η φτώχεια χτυπάνε διαρκώς πόρτες. Μπορούμε να τις αναχαιτίσουμε με άμεσες δράσεις αλληλεγγύης, από τα κοινωνικά ιατρεία και τα δίκτυα εκπαιδευτικών μέχρι τις συλλογικές κουζίνες και τις αχρήματες συναλλαγές. Από την πολυκατοικία της Αλληλεγγύης μέχρι τη γειτονιά της Αλληλεγγύης. Κυρίως, όμως, με την αλληλεγγύη στους αγώνες και την αλληλεγγύη ενάντια στις διώξεις και την καταστολή.

Οι μέρες της αφθονίας σας είναι μετρημένες

Τα τελευταία 24ωρα γίνεται κατανοητό και στον πιο μετριοπαθή ότι οι πολιτικές των κυρίαρχων είναι αδιέξοδες, ότι τα μέτρα που λαμβάνουν δεν αντιμετωπίζουν την κρίση. Οι αποφάσεις τους ζούνε λίγες μόνο μέρες και μετά ανατρέπονται από τις εξελίξεις. Έχουν στομώσει και παίζουν τα ρέστα τους, μήπως και ρεφάρουν. Η κλεψύδρα για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει γυρίσει, ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Άλλωστε και οι εταίροι της γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση αυτή δεν έχει να τους προσφέρει άλλα. Ψάχνουν σανίδες σωτηρίας από πονηρά δημοψηφίσματα για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος μέχρι και πρόβες κοστουμιών συγκυβέρνησης. Απέναντι σ΄όλα τους τα τερτίπια, οι πλατείες και το Σύνταγμα έγκαιρα και πολύ εύστοχα έχουν δώσει την απάντηση: Ή αυτοί ή εμείς, Δεν θα φύγουμε, αν δεν φύγουν. Η επίμονη και επίπονη διαδικασία όλο το προηγούμενο διάστημα δεν περιόρισε την κοινωνική αγανάκτηση στις μούτζες και το σύνθημα "κλέφτες, κλέφτες", αλλά ανέδειξε την πλειοψηφική λαϊκή απαίτηση για ουσιαστική και όχι κατ΄ επίφαση δημοκρατία, για ριζοσπαστικές και προοδευτικές λύσεις.

Ήρθε η ώρα να φύγουν

Από το Σύνταγμα και τις πλατείες όλης της χώρας μέχρι το Τελ Αβίβ και τη Νέα Υόρκη, τις γειτονιές του Λονδίνου και τις χώρες της Μεσογείου, πέρα από την κάθε ιδιαιτερότητα, το μήνυμα και το σύνθημα
Αντίσταση στη λαίλαπα του καπιταλισμού αποκτά μια νέα επικαιρότητα και δυναμική. Δύο διεθνή ραντεβού για τις 17 Σεπτέμβρη, αλλά και το επόμενο για τις 15 Οκτώβρη μπορούν να αποτελέσουν μια ουσιαστική αφετηρία κοινής δράσης των λαών, γιατί στ΄αλήθεια "Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός". Once upon ένας Σεπτέμβριος λοιπόν...

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Θερίζοντας το Σεπτέμβριο την σπορά του Μαΐου"

Leave a reply