[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Μπίζνες με τις τρομο-πτήσεις
Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η συνεργασία ΗΠΑ - ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για μεταγωγή υπόπτων για τρομοκρατία σε μυστικά κέντρα οδήγησε σε αθρόες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων (φωτογραφία από το κολαστήριο του Γκουαντάναμο)

ΣΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΦΩΤΙΑ

Η δικαστική διαμάχη δύο ιδιωτικών αεροπορικών εταιρειών αποκαλύπτει πώς είχε στηθεί το δίκτυο μεταφοράς υπόπτων στα μυστικά κολαστήρια


Λεπτομέρειες για το ποιες εταιρείες και ποιοι επιχειρηματίες κέρδιζαν από τις μεταφορές υπόπτων για τρομοκρατία σε μυστικά κρατητήρια-κολαστήρια της CIA ανά τον κόσμο κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων του πολέμου κατά της τρομοκρατίας που κήρυξαν οι ΗΠΑ, ήρθαν για πρώτη φορά στο φως. Αιτία μια δικαστική διαμάχη ανάμεσα σε δύο ιδιωτικές αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες!

Τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο μετά την προσφυγή της εταιρείας Richmor Aviation για παραβίαση συμβολαίου εναντίον της εταιρείας Sports-flight, η οποία υπενοικίαζε αεροσκάφος σε μια τρίτη εταιρεία για να πραγματοποιεί τις μυστικές μεταφορές κρατουμένων που κατέληγαν στον βασανισμό τους, αποκαλύπτουν τις επιχειρήσεις της CIA με όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν σε συγκεκριμένες πτήσεις, όπως δρομολόγια, κόστος και σχέδια πτήσης.

Συγκεκριμένα, η Sportsflight μίσθωνε από τη Richmor το αεροσκάφος τύπου Gulfstream IV, το οποίο είναι ιδιοκτησίας του Αμερικανού επιχειρηματία Φίλιπ Μορς (αντιπροέδρου του ομίλου Fenway Sports Group που έχει αγοράσει την ομάδα μπέιζμπολ Red Sox της Βοστόνης και την ποδοσφαιρική ομάδα της Λίβερπουλ) έναντι 4.900 δολαρίων την ώρα, παρότι η τιμή για κάτι τέτοιο την περίοδο εκείνη ήταν 5.450 δολάρια την ώρα.

Λογαριασμοί
Αξίζει να σημειωθεί ότι το αεροπλάνο ήταν διαθέσιμο μέσα σε δώδεκα ώρες από τη στιγμή που το ζητούσε η Sportsflight. Εν συνεχεία, η Sportsflight παρείχε τις υπηρεσίες του αεροσκάφους στην ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας DynCorp, η οποία ενεργούσε για λογαριασμό της CIA. Οι λογαριασμοί για τις πτήσεις που πραγματοποιούνταν με το αεροσκάφος περνούσαν από τα χέρια των ανθρώπων της Sportsflight και μιας άλλης μεσιτικής εταιρείας, της Capital Aviation. Υπολογίζεται ότι η Richmor κέρδισε 6 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε τρία χρόνια βάσει του συμβολαίου της με τη Sportsflight.

Ανατριχίλα προκαλεί το γεγονός ότι με βάση τις ημερομηνίες και τα δρομολόγια ταυτοποιείται ότι μερικές πτήσεις με το εν λόγω αεροσκάφος, το οποίο άλλαξε αριθμό ουράς σε N227SV τον Οκτώβριο του 2004, ήταν αυτές που μετέφεραν στο Κάιρο τον Αμπού Ομάρ από το Μιλάνο, ο οποίος απήχθη από πράκτορες της CIA το 2003, και τον "εγκέφαλο" των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους, Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ. Ο τελευταίος, μετά τη σύλληψή του, υπεβλήθη στο βασανιστήριο του εικονικού πνιγμού περίπου 183 φορές μέσα σε έναν μήνα.

Συμβούλιο της Ευρώπης
Εκθεση - "κατηγορώ" για τα δικαιώματα

Εκθεση κόλαφος του Συμβουλίου της Ευρώπης καταγγέλλει τις κυβερνήσεις αρκετών ευρωπαϊκών χωρών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη συνεργασία τους με το κράτος των ΗΠΑ στη διάρκεια του "πολέμου κατά της τρομοκρατίας".

Σύμφωνα με την έκθεση του επιτρόπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόμας Χάμαρμπεργκ, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η συνεργασία ΗΠΑ - ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, για παράδοση, κράτηση, μεταγωγή και ανάκριση σε μυστικά κέντρα (βλ. Γκουαντάναμο) υπόπτων για τρομοκρατία, οδήγησε σε αθρόες και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Μπίζνες με τις τρομο-πτήσεις"

Leave a reply