[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
«Η Ελλάδα δεν χωράει πάνω από δυόμισι τράπεζες»
Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Ανάσα για τον εξορθολογισμό και και την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος χαρακτηρίζει τη συγχώνευση με την Eurobank ο πρόεδρος της Alpha, Γιάννης Κωστόπουλος τονίζοντας παράλληλα ότι η επένδυση του Κατάρ αποτελεί πρώτο βήμα για περαιτέρω επενδύσεις ενώ συνεχίζει λέγοντας ότι έρχονται κι άλλες τραπεζικές συγχωνεύσεις.

«Τράπεζα ευρωπαϊκού μεγέθους»

«Με τη συγχώνευση δημιουργείται μια μεγάλη και ισχυρότερη ελληνική τράπεζα, ευρωπαϊκού μεγέθους, η οποία μπορεί να προσελκύει ευκολότερα κεφάλαια και καταθέσεις. Το άμεσο θέμα ρευστότητας δεν έχει λυθεί, αλλά πιστεύουμε ότι αυτή η νέα δύναμη που θα δημιουργηθεί θα φέρει αποτέλεσμα. Αλλιώς βλέπουν οι αγορές και οι καταθέτες μια μεγάλη ελληνική τράπεζα με περισσότερα κεφάλαια και τη συμμετοχή του Κατάρ απ' ό,τι την καθεμία από τις δύο τράπεζες μόνη της».

Η Ελλάδα, τονίζει, δεν χωράει πάνω από δυόμισι τράπεζες. «Τώρα τις δύο τράπεζες τις έχουμε δεδομένες. Το θέμα είναι να βεβαιωθούμε ότι τουλάχιστον η μία θα είναι ιδιωτική» και «για μας», ξεκαθαρίζει, «το θέμα της κρατικοποίησης είναι εκτός».

Σύμφωνα με τον κ. Κωστόπουλο, υπάρχουν πάρα πολλές τράπεζες ακόμη για το μέγεθος της αγοράς και γι αυτό πρέπει να βρεθεί κάποιος να κάνει την προσπάθεια να δημιουργήσει τον τρίτο πυρήνα. «Με τη συνένωση της Αlpha Βank με τη Εurobank από τη μία και την Εθνική από την άλλη, δημιουργούνται οι συνθήκες για να υπάρξει ένας τρίτος πυρήνας», εκτιμά σε συνέντευξή του στο "Βήμα" ο κ. Κωστόπουλος.

Όσο για την προοπτική να φέρει απολύσεις η συγχώνευση Alpha Eurobank, o κ. Κωστόπουλος ξεκαθαρίζει ότι απολύσεις με το «καλημέρα» δεν θα υπάρξουν, απλά «κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει ορθολογικότερη κατανομή του δικτύου, αλλά όλα αυτά θέλουν τον χρόνο τους».

Αποκλείει ελληνική χρεοκοπία

Ερωτηθείς τέλος για τις εξελίξεις στην οικονομία και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας, ο πρόεδρος της Alpha Bank εκτιμά πως είναι αδύνατον να βγούμε από το ευρώ, «γιατί ούτε εμείς ούτε οι Ευρωπαίοι εταίροι μας το θέλουν», καθώς «αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα έδειχνε ότι διαλύεται η ευρωζώνη, κάτι που κανείς δεν επιθυμεί».

Η θετική πλευρά της κρίσης

Παράλληλα υποστηρίζει πως υπάρχει και θετική πλευρά της κρίσης, μια ευκαιρία, όπως σημειώνει, να μπει η πραγματική οικονομία σε νέες, πιο ρεαλιστικές βάσεις. «Όλοι λέμε ότι το ένα στα τρία μαγαζιά έχει κλείσει, αλλά μήπως ήταν πολλά; Η κρίση λοιπόν είναι ένα ταρακούνημα που μπορεί να βγει σε καλό διότι θα οδηγήσει σε ανακατάταξη της οικονομικής δραστηριότητας. Βεβαίως οι αλλαγές συντελούνται με βίαιο τρόπο, αλλά αν το δούμε από την αισιόδοξη πλευρά μπορεί να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα», καταλήγει ο κ. Κωστόπουλος.STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "«Η Ελλάδα δεν χωράει πάνω από δυόμισι τράπεζες»"

Leave a reply