[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Πιθανό να μην υπάρχει το «σωματίδιο του Θεού»
Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Λιγοστεύουν οι πιθανότητες να βρεθεί το μποζόνιο του Χιγκς, το λεγόμενο και «σωματίδιο του Θεού». Αν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, τότε οι φυσικοί θα πρέπει να ξανασκεφθούν όλο το θεωρητικό οικοδόμημά τους.

Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) Τζέιμς Γκίλις, ξεκαθάρισε ότι οι μέχρι τώρα έρευνες των ομάδων ATLAS και CMS του μεγάλου επιταχυντή έχουν αποκλείσει το σωματίδιο-φαντομάς να έχει μάζα μεγαλύτερη των 141 GeV (γιγαηλεκτρονιοβόλτ) ή μικρότερη των 11 GeV.

Ως εκ τούτου, οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί στο εύρος 114-141 GeV. Αν ούτε σε αυτό το εύρος μάζας βρεθεί το σωματίδιο, τότε αρχίζουν τα δύσκολα για το «Καθιερωμένο Μοντέλο» της σωματιδιακής φυσικής.

Αρκετοί επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι πιθανό να ξεκαθαριστεί το θέμα εντός του Δεκεμβρίου (είτε υπάρξουν οι σχετικές επίσημες επιστημονικές δημοσιεύσεις, είτε όχι).

Αν τα αποτελέσματα είναι αρνητικά, θα πρέπει να αναζητηθεί ένας άλλος μηχανισμός που να εξηγεί με διαφορετικό τρόπο πώς η ύλη απέκτησε μάζα στις απαρχές δημιουργίας του σύμπαντος, πριν από περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν πιστεύεται ότι συνέβη η «Μεγάλη Έκρηξη» (Μπιγκ Μπανγκ).

Το διοικητικό συμβούλιο του CERN, που αποτελείται από εκπροσώπους 21 κρατών, θα συνεδριάσει στις 12 έως 16 Δεκεμβρίου και τότε είναι πιθανό να υπάρξουν οι πρώτες εκτιμήσεις για την ύπαρξη ή όχι του «σωματιδίου του Θεού», με πιθανότητας ακρίβειας 90-95%, αν και η οριστική απάντηση αναμένεται να δοθεί εντός του 2012.

Ακόμα πάντως και ο γενικός διευθυντής του CERN, ο Γερμανός φυσικός Ρολφ Χόγιερ, έχει ήδη δηλώσει ότι το μποζόνιο μπορεί να μην υπάρχει.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Πιθανό να μην υπάρχει το «σωματίδιο του Θεού»"

Leave a reply