[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Παιχνίδια υψηλού ρίσκου και ...μπλόφες στην πλάτη των Ελλήνων
Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO


  • Ως γνωστόν, δεν υπάρχει πρόβλεψη στις Συνθήκες για αποπομπή χώρας-μέλους από την ευρωζώνη. Επομένως, δύο τρόποι απομένουν για να αποχωρήσει μια χώρα από το κοινό νόμισμα: Είτε να υπάρξει αναθεώρηση της Συνθήκης, είτε να το επιθυμεί η ίδια
  • Ποια στάση θα κρατήσει η Ε.Ε. αν τελικά ο κ. Σαμαράς δεν βάλει υπογραφή και ταυτόχρονα ζητήσει από την κυβέρνηση Παπαδήμου να δώσει προτεραιότητα στην πληρωμή μισθών και συντάξεων και δευτερευόντως στους ομολογιούχους;
Από τη στιγμή όπου η αναθεώρηση της Συνθήκης προϋποθέτει ομοφωνία των χωρών-μελών, θα ήταν παράλογο να περιμένει κανείς από την ή τις υποψήφιες χώρες για έξοδο να ψηφίσουν υπέρ.

Επομένως, απομένει η περίπτωση όπου μια χώρα-μέλος παραβιάζει τη Συνθήκη και φεύγει από το ευρώ με δική της πρωτοβουλία. Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει τα οφέλη να είναι μεγαλύτερα από τα κόστη.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύει ακόμη και για μια χώρα που βρίσκεται σε άσχημη οικονομική κατάσταση όπως η Ελλάδα.
Όμως, δεν μπορεί να αποκλειστεί αν η πιστωτική ασφυξία και η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά οδηγήσουν σε κατάρρευση επιχειρήσεων και κλάδων στην οικονομία, υπονομεύοντας το κλίμα και την προσπάθεια για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Αυτήν τη στιγμή, υπάρχει μια συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση ρευστότητας στην αγορά, που εν μέρει οφείλεται στη μη πληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες πιστωτές του.

Αρκετές απολύσεις και καθυστερήσεις στην καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα είναι απότοκος της διαχείρισης των ταμειακών ροών του Δημοσίου.

Αν λοιπόν δεν δοθεί η 6η δόση των 8 δισ. ή τουλάχιστον τα 5,8 δισ. ευρώ από την Ε.Ε., η οποία εκκρεμεί από τον Σεπτέμβριο, υπάρχει πιθανότητα να μην υπάρχουν αρκετά λεφτά για να πληρωθούν τα 2,8 δισ. ευρώ στους κατόχους ομολόγων που λήγουν στις 19 και στις 22 Δεκεμβρίου.

Αντίθετα, λεφτά για μισθούς στο Δημόσιο και συντάξεις υπάρχουν, αν και είναι μία ευκαιρία να εξισωθεί ο τρόπος πληρωμής στη δημόσια διοίκηση (προκαταβολές) με αυτόν στον ιδιωτικό τομέα το δεύτερο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου, δίνοντας ανάσες στο προϋπολογισμό του 2011.

Όμως, οι επιλογές ποιον πληρώνει και ποιον όχι στην ώρα του, αν δεν έχει δοθεί η 6η δόση και επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα, ανήκουν στη νέα κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου.

Παρ' όλα αυτά, για να δοθεί η περίφημη 6η δόση, η οποία ήταν περίπου δεδομένη πριν ο κ. Παπανδρέου σκαρφιστεί το δημοψήφισμα, θα πρέπει να βάλει την τζίφρα του ο κ. Σαμαράς.

Ποια στάση θα κρατήσει η Ε.Ε. αν ο κ. Σαμαράς δεν τη βάλει και ταυτόχρονα ζητήσει από την κυβέρνηση Παπαδήμου να δώσει προτεραιότητα στην πληρωμή μισθών και συντάξεων και δευτερευόντως στους ομολογιούχους;

Σύμφωνα με μια σχολή σκέψης ή σενάριο, η κ. Μέρκελ θέλει να πλάσει μια ευρωζώνη κατ’ εικόνα και καθ' ομοίωσιν της Γερμανίας και για να το επιτύχει θα οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα.

Όμως, λίγο πριν από την άβυσσο θα παρέμβει γιατί θα έχει μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη ώστε να επιβάλει τους δικούς της κανόνες παιγνιδιού.

Η συγκεκριμένη άποψη βασίζεται στην υπόθεση ότι στο μεσοδιάστημα δεν θα υπάρξει κάποιο ατύχημα που θα τίναζε το εγχείρημα στον αέρα.

Σε αυτό το σενάριο, η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν μπορεί να αποκλειστεί γιατί θα χρησίμευε επίσης για τον παραδειγματισμό των άλλων απείθαρχων χωρών.

Σύμφωνα με μια άλλη σχολή σκέψης, η Γερμανία θέλει μεν να επιβάλει τους δικούς της κανόνες στην ευρωζώνη, αλλά δεν θα διακινδυνεύσει την έξοδο μιας χώρας από το ευρώ.

Ένας λόγος είναι οι απρόβλεπτες συνέπειες που θα μπορούσε να έχει κάτι τέτοιο στις υπόλοιπες αδύναμες χώρες, π.χ. αναλήψεις καταθέσεων, και ο τρόπος αντίδρασης των αγορών που έχοντας δικαιωθεί θα επικεντρώνονταν στο επόμενο θύμα.

Ένας άλλος λόγος είναι ότι ποτέ η ευρωζώνη δεν θα ήταν ξανά ίδια, αφού ένα ταμπού θα είχε σπάσει με την έξοδο χώρας-μέλους.

Αν το δεύτερο σενάριο είναι σωστό και η Ελλάδα βρεθεί σε αδυναμία αποπληρωμής κάποιων ομολογιούχων τον επόμενο μήνα, χωρίς την καταβολή μέρους της 6ης δόσης, και επομένως χρεοκοπία, η Ε.Ε. και η Γερμανία θα βρουν κάποιο πρόσχημα για να μην οδηγηθούν εκεί τα πράγματα.

Σίγουρα το συγκεκριμένο «παιγνίδι» σκέψεων είναι υψηλού κινδύνου και οι προβλέψεις δύσκολες.

Γι’ αυτό οι παίκτες θα πρέπει να είναι καλοί και να κατανοούν σωστά τι είναι μπλόφα και τι δεν είναι...


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Παιχνίδια υψηλού ρίσκου και ...μπλόφες στην πλάτη των Ελλήνων"

Leave a reply