[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Πλησιάζει το .."game over";
Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO


...Η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο, επισημαίνουν οικονομολόγοι και αναλυτές.

Η εικόνα είναι ξεκάθαρη : η ευρωζώνη δέχεται σφοδρές επιθέσεις από τους κερδοσκόπους με τις μετοχές να χτυπoύν χαμηλά έξι εβδομάδων, τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων - όχι μόνο της περιφέρειας αλλά και των..
ισχυρότερων κρατών - να εκτοξεύονται στα ύψη, τα εμπορεύματα να παρασύρονται και αυτά στη δίνη της κρίσης χρέους και με τους επενδυτές να ξεφορτώνονται ό,τι μυρίζει...ρίσκο. Όποιο ταμπού υπήρχε, έχει πλέον σπάσει για τα καλά, με κορυφαίο αυτό της εξόδου χώρας από το ευρώ, και τόσο οι αναλυτές και οι οικονομολόγοι, όσο και πολλοί αξιωματούχοι της ΕΕ, επισημαίνουν πως κανείς δεν μπορεί πια να τρέφει ψευδαισθήσεις ότι υπάρχει έλεγχος της κατάστασης, με την ΕΚΤ να συνεχίζει να αποδεικνύεται πολύ... λίγη.

Ο επικεφαλής της Goldman Sachs Asset Management, Jim Ο'Neill τονίζει ότι η κρίση της ευρωζώνης έχει φτάσει πλέον σε ένα τέτοιο σημείο όπου πρέπει να ληφθούν μεγάλες αποφάσεις και μάλιστα πάρα πολύ γρήγορα. Όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά, η ευρωζώνη δεν θα μπορέσει να επιβιώσει χώρις την Ιταλία και η Ιταλία δεν μπορεί να επιβιώσει με αποδόσεις ομολόγων στο επίπεδο του 6-7%. Κάτι πρέπει να γίνει και μάλιστα πάρα πολύ γρήγορα. Εάν δεν πέσουν τα spreads τότε η ΕΕ θα βρεθεύ σύντομα αντιμέτωπη με την πρόκληση της ζωής της

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Olli Rehn, τόνισε χθες πως κρίση χρέους της Ευρώπης πλήττει τον πυρήνα της ευρωζώνης και δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη για το αντίθετο.

Η Nomura προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος διάσπασης της ευρωζώνης έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες και είναι πλέον πραγματικό. Οι ευρωπαϊκές αρχές απέτυχαν να δημιουργήσουν ένα αξιόπιστο τείχος για την προστασία των αγορών ομολόγων ακόμα και του πυρήνα της ευρωζώνης. Ετσι, ο ιαπωνικός οίκος συστήνει στους επενδυτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί για το ενδεχόμενο ρίσκο αναπροσαρμογής ή μετατροπής του νομίσματος για διάφορα assets, με λίγα λόγια λέει λοιπόν... προετοιμάστε τα χαρτοφυλάκιά σας για εξόδους χωρών από το ευρώ.

Οι αγορές έχουν πλέον επικεντρωθεί για τα καλά στον πυρήνα της Ευρώπης, τονίζει ο στρατηγικός αναλυτής της Macquarie, κ. Daniel MacKormac. Η Ιταλία έχει πάρει τα ηνία των ανησυχιών και η Γαλλία έχει αρχίσει να... τρομάζει επικίνδυνα. Η κρίση έχει μπει πλέον σε μία άλλη, πιο επικίνδυνη φάση.

Σύμφωνα με τον κ. Lothar Mendel, επικεφαλής επενδύσεων στην Octopus Investments, οι χρηματιστηριακές αγορές θα πρέπει να στείλουν ένα πιο ισχυρό μήνυμα στην ΕΕ. Η κρίση δεν πρόκειται να λάβει τέλος απλώς με την πολιτικής σταθερότητα σε Ελλάδα και Ιταλία, μέσω των κυβερνήσεων τεχνοκρατών. Το ότι οι μετοχές δεν έχουν πραγματοποιήσει ακόμη μεγαλύτερη βουτιά, αποτελεί έκπληξη, όπως προσθέτει, και σύντομα αναμένεται να αντιδράσουν πολύ πιο δυναμικά σε αυτό που συμβαίνει στις αγορές ομολόγων.

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Πλησιάζει το .."game over";"

Leave a reply