[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Goldman Sachs: Πως θα είναι ο κόσμος το 2012 και 2013
Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Οι πρώτες προβλέψεις από τους επικεφαλής αναλυτές

Με επικεφαλής τους Francesco Garzarelli στο Λονδίνο και Dominic Wilson στη Νέα Υόρκη, η Goldman Sachs έθεσε ως στόχο τις προβλέψεις για τις διεθνείς αγορές, το συνάλλαγμα, τα εμπορεύματα, ακόμη και την πορεία χάραξης πολιτικής των κεντρικών τραπεζών. Οι εκτιμήσεις τους δεν είναι τόσο ρόδινες, αντίθετα, δίνουν μια ζοφερή εικόνα της Ευρώπης, ενώ προβλέπουν επιβράδυνση του παγκόσμιου αναπτυξιακού ρυθμού.

Αργός ρυθμός ανάπτυξης στις αναπτυγμένες οικονομίες για δύο ή περισσότερα χρόνια
Αργούς ρυθμούς ανάπτυξης «βλέπει» τα επόμενα δύο ή και περισσότερα χρόνια η Goldman Sachs. Αιτία, οι αντιξοότητες από τα μέτρα λιτότητας που έπληξαν τις κρατικές δαπάνες και θα πλήξουν τις ΗΠΑ και τις χώρες της Ευρώπης, η απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα, καθώς και οι μαζικές απολύσεις στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες, το μέλλον των οποίων δεν είναι και τόσο «φωτεινό», όπως αναφέρει η τράπεζα.

Οι αναδυόμενες οικονομίες θα παραμείνουν ανθεκτικές στις προκλήσεις
Η Goldman Sachs δεν προβλέπει μετάδοση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ανεπτυγμένες οικονομίες στις αναδυόμενες χώρες.

Η ευρωπαϊκή κρίση θα κλυδωνίσει την παγκόσμια ανάπτυξη
Η κρίση χρέους που πλήττει την ευρωζώνη δεν θα εξαφανιστεί με την αλλαγή του χρόνου. Αντίθετα, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι θα συνεχίσει να συγκρατεί την παγκόσμια ανάπτυξη. Η επενδυτική τράπεζα αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 0,2% στο 3,2% για το 2012. Η αδράνεια των Ευρωπαίων για ένα δραστικό σχέδιο θα συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά όλες τις αγορές που συνδέονται με τη Γηραιά Ήπειρο.

Η ύφεση στην ευρωζώνη γίνεται ολοένα και πιθανότερη
Η Goldman Sachs προβλέπει μείωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 0,5% ξεκινώντας από το δ’ τρίμηνο του 2011, κάτι που θα οδηγήσει σε πλήρη συρρίκνωση κατά 0,8% το 2012.

Οι διεθνείς αγορές θα έχουν μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά
Τους επόμενους τρεις έως έξι μήνες, οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs προβλέπουν ότι θα καταγράψουν πτώση ο δείκτης Topix στο Τόκιο, ο Stoxx Europe 600 και ο MSCI AC Asia Pacific. Η Ευρώπη θα πληγεί περισσότερο, εκτιμά η αμερικανική τράπεζα, προβλέποντας ότι οι μετοχές θα χάσουν το 16% της αξίας τους πριν επιστρέψουν στα σημερινά επίπεδα, ενώ για τον δείκτη S&P 500 εκτιμά ότι θα κινηθεί σε μικρό εύρος τους επόμενους 12 μήνες.

Οι αποδόσεις των ομολόγων θα καταγράψουν σταδιακή άνοδο
Η χαλαρή νομισματική πολιτική θα συνεχιστεί και ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί σε μέτρια επίπεδα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων θα παραμείνουν άνω του 2% και τελικά θα σημειώσουν άνοδο έως και 3,3% μέχρι το τέλος του 2013. Επίσης, εκτιμάται ότι η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα «δουν» αύξηση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

Θα αποδυναμωθεί το δολάριο
Αποδυνάμωση του δολαρίου προβλέπει η επενδυτική τράπεζα. Συγκεκριμένα, το αμερικανικό νόμισμα θα καταγράψει πτώση έναντι του μεξικανικού πέσο (έως 12,50 πέσος ανά δολάριο), του κινεζικού γουάν (σε 6,13 γουάν ανά δολάριο) και της βρετανικής λίρας (0,58 λίρες ανά δολάριο). Η πολιτική δράση θα συνεχίσει να επηρεάζει τις αγορές συναλλάγματος, γεγονός που πιθανότατα θα ωφελήσει τις ασιατικές χώρες.

Το αργό θα ανέλθει σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ
Η αστάθεια στις αγορές ενέργειας θα περιορίσει τους πόρους και θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές το πετρέλαιο. Στα σημερινά επίπεδα τιμών, η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά, εκτιμά η Goldman Sachs.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Goldman Sachs: Πως θα είναι ο κόσμος το 2012 και 2013"

Leave a reply