[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Newsweek: «Φοβού τους Έλληνες και χρέος φέροντες»
Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Ακόμα ένα προκλητικό δημοσίευμα για την Ελλάδα


Ακόμα ένα προκλητικό δημοσίευμα με στόχο την Ελλάδα φιλοξενείται τις τελευταίες ώρες σε αμερικανικό Μέσο Ενημέρωσης.


Μετά τους New York Times και τα σενάριά τους περί χρεοκοπίας και δικτατορίας στην Ελλάδα έρχεται το γνωστό περιοδικό Newsweek να δημοσιεύσει άρθρο κορυφαίου συνεργάτη του, του αρθρογράφου Fouad Ajami που «κρατάει» τη στήλη «Daily Beast», για να … «στολίσει» την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Στο άρθρο του, με τον εύγλωττο τίτλο«Φοβού τους Έλληνες και χρέος φέροντες», ο συνεργάτης του αμερικανικού περιοδικού απαριθμεί τους λόγους που, κατά την άποψή του, οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση και στην ουσιαστική της χρεοκοπία.

«Η Ελλάδα ζει με την αίσθηση ότι εξαιρείται από τις απαιτήσεις της πολιτικής και οικονομικής πειθαρχίας» σχολιάζει ο κ. Fouad Ajami υιοθετώντας μάλιστα … ιστορικά παραδείγματα για να στηρίξει τις θέσεις του.

«Οι αρχαίοι Έλληνες δεν δοξάστηκαν για το εμπόριό τους. Το απαξίωσαν τόσο ο Πλάτωνας, όσο και ο Αριστοτέλης. Οι πολίτες το άφηναν στα χέρια των μετοίκων και των ξένων και γι' αυτό οι Γερμανοί τραπεζίτες ανησυχούν όταν οι πολιτικοί της Ελλάδας αντλούν έμπνευση από τα έπη και τους αρχαίους ήρωες», γράφει ο προκλητικός αρθρογράφος και συνεχίζει:

«Για την ειρωνεία του θέματος, το μόνο κομμάτι του παρελθόντος, της ιστορίας της Ελλάδας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αναφορά για το πώς κατάφεραν οι Έλληνες να ακμάσουν ως έμποροι ή μεταπράτες, ήταν η περίοδος της … υποταγής τους στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Γρήγορα όμως οι Έλληνες αναζήτησαν έναν δικό τους κόσμο πέρα από τις διευκολύνσεις των Οθωμανών και όσο ήταν υποταγμένοι, έγιναν περισσότερο ρομαντικοί. Είχαν χάσει την επαφή με τον κλασικισμό που δοξάστηκε και οι φιλέλληνες τους τροφοδοτούσαν με μια αίσθηση ιδιαιτερότητας. Οι Έλληνες εθνικιστές πίστευαν ότι τα υπόλοιπα έθνη τους ζήλευαν και ήθελαν να ληστέψουν τον τόπο τους, όπως και στο παρελθόν».

Και καταλήγει ο αρθρογράφος κάνοντας αναφορά στον Γιώργο Παπανδρέου και στον … Οδυσσέα!

«Είμαστε σε μια δύσκολη ρότα, σε μια νέα Οδύσσεια για την Ελλάδα» είχε δηλώσει στο ξεκίνημα της κρίσης ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που όμως πίστευε και δήλωνε πως «γνωρίζουμε όμως το δρόμο για την Ιθάκη κι έχουμε χαρτογραφήσει τα νερά».

Δικαιολογημένα έκανε ο πρωθυπουργός τέτοιους παραλληλισμούς, λέει ο κύριος Ajami, γιατί είθισται όλοι οι Έλληνες να ανατρέχουν στην ιστορία τους για παραδείγματα και δικαιολογίες. Αλλά θα έπρεπε να ξέρει από την ιστορία ότι δεν υπάρχει η λέξη «κανονικός», «νορμάλ» στην πολιτική ζωή της χώρας του. Πάντα οι Έλληνες έκαναν όνειρα πολύ μεγαλύτερα απ’ όσα μπορούσαν να αναλάβουν.

Καιρός είναι τώρα να συνειδητοποιήσουν πως η πτώση μπορεί να είναι και επιλογή, κι όχι γραφτή από την μοίρα …

Διαβάστε όλο το άρθρο στο thedailybeast.com


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Newsweek: «Φοβού τους Έλληνες και χρέος φέροντες»"

Leave a reply