[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Πρωταθλήτρια στην ανεργία η Ισπανία
Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

ΜΑΖΙΚΟ ΚΥΜΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ


Τον περασμένο Δεκέμβριο οι άνεργοι Ισπανοί ανέρχονταν στα 5,27 εκατ., ποσοστό που αντιστοιχεί στο 22,85%. Δραματική η εικόνα στους νέους έως 24 ετών όπου οι μισοί δεν έχουν δουλειά. Δεκάδες χιλιάδες εγκαταλείπουν τη χώρα και παίρνουν τον δρόμο της ξενιτιάς

Οι ουρές των ανέργων όλο και μεγαλώνουν στην Ισπανία δημιουργώντας μια εκρηκτική κοινωνική κατάσταση
Οι ουρές των ανέργων όλο και μεγαλώνουν στην Ισπανία δημιουργώντας μια εκρηκτική κοινωνική κατάσταση

Δυστυχώς για τους Ισπανούς, η πατρίδα τους είναι πλέον η αδιαφιλονίκητη πρωταθλήτρια όχι μόνο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (ας είναι καλά οι Μπαρτσελόνα και Ρεάλ) αλλά και της ευρωπαϊκής... ανεργίας.

Οδεύοντας από το (ήδη πάρα πολύ) κακό στο ακόμη χειρότερο, το ποσοστό της ανεργίας δεν σταματάει να ανεβαίνει, προκαλώντας μεταναστευτικά κύματα φυγής προς το εξωτερικό και μετατρέποντας την Ισπανία από χώρα υποδοχής σε χώρα προέλευσης μεταναστών για πρώτη φορά μετά το 1990.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας, τον περασμένο Δεκέμβριο στην Ισπανία υπήρχαν 5,27 εκατ. άνεργοι, αριθμός ο οποίος αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό της τάξεως του 22,85%, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων... 17 ετών. Οσο για τους περισσότερο μαστιζόμενους από την ανεργία, αυτοί είναι οι νέοι ηλικίας έως 24 ετών, από τους οποίους οι μισοί και παραπάνω (ποσοστό 51,4% επί του συνόλου) πλέον δεν έχουν δουλειά.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέντρο Πάσος Κοέλιο
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέντρο Πάσος Κοέλιο

Συγκριτικά, προκειμένου να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος των διαφορών εντός της Γηραιάς Ηπείρου, αρκεί να αναλογιστεί πως το μέσο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη δεν ξεπερνά το 10,3%. Ωστόσο, αυτό που εντυπωσιάζει αρνητικά στην περίπτωση της Ισπανίας είναι πως οι ήδη υψηλότατοι δείκτες δεν σταματούν να σημειώνουν νέα ρεκόρ. Ενδεικτικά, μόνο το τελευταίο τρίμηνο του 2011, στις λίστες των ανέργων προστέθηκαν 295.300 άτομα.

Δεδομένων των παραπάνω στοιχείων, δεν είναι να απορεί κανείς που οι κάτοικοι παίρνουν κατά κύματα τον δρόμο της ξενιτιάς. Μάλιστα, υπό τη σκιά της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους αλλά και της ισπανικής κρίσης στην αγορά των ακινήτων, τα δεδομένα έχουν αλλάξει πια σε τέτοιο βαθμό, ώστε η Ισπανία να αποτελεί πλέον, για πρώτη φορά έπειτα από 22 χρόνια, όχι χώρα υποδοχής μεταναστών (πριν το 2008 δεχόταν κατά μέσο όρο 500.000 εργαζομένους ετησίως από το εξωτερικό) αλλά χώρα προέλευσης. Ενδεικτικά, τους πρώτους εννέα μήνες του 2011, οι ντόπιοι που εγκατέλειψαν την Ισπανία ήταν 55.626 περισσότεροι από τους ξένους που εγκαταστάθηκαν σε αυτήν.

Πρωταθλήτρια στην ανεργία η Ισπανία

ΙΣΠΑΝΟΙ
Προτιμούν τη Βραζιλία

Ο προορισμός της πλειονότητας των Ισπανών που φεύγουν δεν είναι άλλος από τη μακρινή Βραζιλία, η οποία διανύει -και θα συνεχίσει να διανύει- περίοδο μεγάλης... ανοικοδόμησης, καθώς προετοιμάζεται για τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2014 και των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2016. Ενδεικτικό της μεγάλης ζήτησης για καλά εξειδικευμένους επαγγελματίες είναι το γεγονός πως, σύμφωνα με πρόσφατους επίσημους υπολογισμούς, η χώρα της σάμπα τα επόμενα οχτώ χρόνια θα χρειαστεί να προσλάβει περίπου 500.000 μηχανικούς.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
gskafidas@pegasus.gr

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Ξενιτεύτηκαν πάνω από 100.000 εργαζόμενοι

Μαζική είναι πλέον η έξοδος των εργαζομένων και από την Πορτογαλία του Μνημονίου. Χαρακτηριστικά, οι Πορτογάλοι που μετακόμισαν πέρυσι στο εξωτερικό αναζητώντας μια καλύτερη τύχη ξεπέρασαν τις 100.000. Από αυτούς, οι περισσότεροι πήγαν στη Βραζιλία, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που έχουν μεταβεί και στην Αγκόλα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις Αρχές της Λισαβόνας, στην αφρικανική Αγκόλα έχουν από το 2003 και μετά μεταναστεύσει περισσότεροι από 70.000 Πορτογάλοι. Ακόμη μεγαλύτερο είναι βέβαια το κύμα φυγής προς τη Βραζιλία, όπου πλέον ζουν και εργάζονται πάνω από 330.000 Πορτογάλοι, από τους οποίους περίπου οι 55.000 μετακόμισαν εκεί την τελευταία διετία.

Μάλιστα, σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις χωρών, όπως η Ιταλία και η Ιρλανδία, που προσπαθούν (τουλάχιστον θεωρητικά) να κρατήσουν το έμψυχο εργατικό δυναμικό τους εντός των συνόρων, η πολιτική ηγεσία της Πορτογαλίας ενθαρρύνει τη μετανάστευση. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση που έκανε πριν από έναν μήνα ο συντηρητικός πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο, ο οποίος κάλεσε δημοσίως όσους δασκάλους-καθηγητές δεν βρίσκουν δουλειά να φύγουν στο εξωτερικό.


Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Πρωταθλήτρια στην ανεργία η Ισπανία"

Leave a reply