[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Μέρες ΑΑΑ
Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

του Νίκου Αλιάγα



Πέφτουν σαν τα πλατανόφυλλα τα τριπλά Α, πέφτουν σιγά-σιγά απ’ το κλαδί σαν μούντζες ανοιχτές. Το πιθάρι της Πανδώρας που μετετράπη σε κουτί μπορεί να ανοίχτηκε ηθελημένα στην Αθήνα, τα δεινά, όμως, που απελευθερώθηκαν ταλανίζουν τώρα και τους Δυτικοευρωπαίους. Πάει και η Γαλλία… Μπήκε κι αυτή με τη σειρά της στην μπλακ λιστ των οίκων αξιολόγησης όσον αφορά στην πιστοληπτική της ικανότητα.

Κι όσο κι αν προσπαθούν οι κυβερνητικοί ιθύνοντες να υποβαθμίσουν τον ρόλο αυτών των οίκων λέγοντας ότι δεν καθορίζουν την εθνική πολιτική μιας χώρας, το γενικότερο κλίμα μυρίζει μπαρούτι τέσσερις μήνες πριν από τις αναμενόμενες προεδρικές εκλογές. Ο δράκος άρχισε, λοιπόν, να τρώει και την ουρά του. «Την αδικία που πληρώνουμε όλοι», έλεγε ο Γιώργος Σεφέρης, «και δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής, αυτό μας διδάσκει η μοίρα μας».

Τώρα είναι πλέον σαφές και, αν δεν το γνώριζαν μέχρι αυτή την ώρα, έχουν πλέον καταλάβει πως το ελληνικό πρόβλημα ήταν εξαρχής δικό τους κι εμείς αφελείς που τους πιστέψαμε. Αλλά για να λέμε και του στραβού το δίκιο, ο Νικολά Σαρκοζί το γνώριζε καλά. Γι’ αυτό και θέλησε άρον άρον και από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα να παραμείνει στο παιχνίδι, διότι γνώριζε ότι η αποδυνάμωση και η απομόνωση της χώρας μας θα σήμαιναν αργά ή γρήγορα τη γενικότερη κατρακύλα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σήμερα γιατί να ενδιαφερθεί η Δύση για μια μικρή χώρα με τεράστια προβλήματα και τεράστιο έλλειμμα, όταν η ίδια η πυρκαγιά προχωράει στον δικό της τον μπαξέ; Εγιναν απαράδεκτα και τραγικά λάθη στη διαχείριση της κρίσης στη χώρα μας - εσκεμμένα και μη, με αποτέλεσμα για άλλη μια φορά να πληρώνει τον ξενοδόχο ο ελληνικός λαός, αλλά και τα ρουμ-σέρβις των προηγουμένων. Ο κυνισμός της Γερμανίας ωστόσο δεν τα πληρώνει.

«Μην υπερεκτιμούμε τις αποφάσεις των οίκων αξιολόγησης», υποστηρίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Κάποτε η χώρα πατούσε πάνω στην Ελλάδα απαξιωτικά, επικαλούμενη τα δικαιολογημένα αποτελέσματα των βαθμολογήσεων. Σήμερα τα αμφισβητούν. Είναι, λοιπόν, σαφές πως η τράπουλα ξαναμοιράζεται. Το ευρωπαϊκό όραμα που βασίστηκε σχεδόν πάνω στο οικονομικό εποικοδόμημα τραντάζεται και αν δεν βρεθεί σύντομα λύση θα απολυθούν οι κέρβεροι του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού. «Ολες οι συμφορές του κόσμου από τα παρακάλια έγιναν», έγραφε ο Μενέλαος Λουντέμης.

Καιρός, λοιπόν, να αναθεωρηθεί το ηθικό συμβόλαιο μεταξύ της πολιτείας και του πολίτη σε όλες τις κοινωνίες. Να αλλάξουν τα σχήματα σκέψεως γιατί, όπως έλεγε ο Σεφέρης, «το σπουδαίο δεν είναι να αλλάξουμε τη ζωή μας, ονειροπολώντας μιαν άλλη πιο ενδιαφέρουσα, αλλά να κάνουμε να λαλήσει τούτη η ζωή όπως μας δόθηκε, την καθημερινή, την ταπεινή, την ανθρώπινη, όπου το καθετί που μπορούμε να γυρέψουμε πρέπει να υπάρχει»*.



*Γιώργος Σεφέρης - Μέρες Α'

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...