Clicking moves left

Να μπορείς να πεις ''Έτσι είναι η ζωή ''

της Αννίτα Λουδάρου Νοσταλγούμε τη ζεστασιά του σπιτικού μας, και την ίδ [...]

Βαρέθηκα!

της Μαρίας Νομικού Βαρέθηκα… Σιχάθηκα… Κάποτε έλεγα να μείνω εδώ και να π [...]

Στης σκέψης τα βαθιά…

της Δήμητρας Καραγιάννη Μια και μιλάμε σήμερα για Παγκόσμια ημέρα σκέψη [...]

Ορίζοντας

Δεν είναι τυχαίο που το τελευταίο διάστημα έχω πάρει τα βουνά και τους λόφο [...]

Δεν μπορείς να ζήσεις άλλο εδώ;

Της Αννίτας Λουδάρου Μην κοιτάς τριγύρω. Μην ακούς πως σ΄εκείνο το κο [...]

Clicking moves right
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 Financial Times Στην Ευρώπη η λέξη «μεταρρύθμιση», αν και ακούγεται πλέον παντού, είναι παραπλανητ [...]

Στη δημιουργία ειδικού site στο οποίο θα αναρτώνται όλοι οι πλειστηριασμοί ακινήτων τα οποία έχει κατασχέσ [...]

«Χτυπήματα» για τους φορολογουμένους ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο εξαπολύει κυνήγι με «ραβ [...]

Αρχίζει τον Μάρτιο η χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο [...]

Ξεκίνησε από τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου η περίοδος υποβολής προτάσεων για ένταξη στο πρόγραμμα « [...]

ΚΟΣΜΟΣ

Η κοινωνία των πολιτών αμβλύνει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης Οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι, πο [...]

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς τον Μπασάρ Αλ Άσ [...]

Eκλογές σήμερα και αύριο  Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν σήμερα και αύριο οι ιταλοί προκειμένο [...]

ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το κύριο ενεργειακό του συστατικό είναι το έλαιο Ο σπόρος του σουσαμιού αποτελεί σημαντικό σηστατικό των τροφών για περίπου 6.000 χρόνια. Πιστεύεται ότι προέρχεται από τη Σαβάννα της κεντρικής Αφρικής και από κει επεκτάθηκε στην Αίγυπτο, την Ινδία, τη Μέση Ανατολή και την Κίνα. Στην Ελλάδ...

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Μεγάλο πράγμα το γκολ στο ποδόσφαιρο. Ευτυχισμένες οι ομάδες που το βρίσκουν εύκολα και από πολλές πηγές, προβληματικές εκείν...

Αμετάβλητη παρέμεινε η κατάσταση στη κορυφή της βαθμολογίας μετά τα αποτελέσματα της 23ης αγωνιστικής τ...

Τουλάχιστον αυτοκίνητα ενεπλάκησαν σε ατύχημα σε αγώνα Nascar στη Ντεϊτόνα. Τραυματίστηκαν 28 άνθρωποι με δύο εξ αυτών να νο...

ΤΕΧΝΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα φαβορί είναι οι μεγάλοι νικητές της 85ης τελετής απονομής των Όσκαρ. Η ταινία "Αrgo" του αμερικανού ηθοποιού και σκηνοθέτ...

Γνωρίστε την Αθήνα με ένα διαφορετικό τρόπο! Το μόνο που χρειάζεται για να έχεις μια μοναδική ξενάγηση και να γνωρίσεις την ...

Στο δρόμο για τα Όσκαρ Όσκαρ, Όσκαρ, Όσκαρ και... Κάννες. Τρεις υποψήφιες για Όσκαρ ταινίες και μία βραβευμένη (με δύο βραβ...

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
[ more from label ]
Η χούντα της ανυπαρξίας
Η κατάργηση της δημοκρατίας. Μια σοβαρή αποεπένδυση.
Να ζεις ν' αγαπάς και να μαθαίνεις.
Μονοδρομος...
Πρόσφατες Αναρτήσεις
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΤΑΞΙΔΙΑ
Οι "Μηχανές" πιο έξυπνες από τον άνθρωπο;
Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Ολοένα και πιο ευφυείς, με χαρακτηριστικά αυτοοργάνωσης και δυνατότητες μάθησης, γίνονται οι «Μηχανές», το σύνολο δηλαδή των υπολογιστών και των εφαρμογών τους, που αναπτύσσονται με ραγδαίους ρυθμούς ανά τον κόσμο.

Την ίδια στιγμή, οι εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου συνδιαμορφώνουν, με τις κινήσεις και τις επιλογές τους, το περιεχόμενο του παγκόσμιου ιστού, καθιστώντας το ως μία αξιοσημείωτη πηγή πληροφόρησης, από την οποία οι «Μηχανές» αντλούν δεδομένα για τις προτιμήσεις και τις συνήθειες των ανθρώπων.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, μερίδα διεθνών επιστημόνων δημοσιοποίησε πρόσφατα την άποψη ότι μέχρι το 2045 οι «Μηχανές» θα γίνουν εξυπνότερες από τους ανθρώπους, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται, πλέον, για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά ούτε για σενάριο τρόμου. Κατά πόσο και πώς, όμως, η αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τη μηχανή θα είναι εντονότερη στο μέλλον, ώστε η μηχανή να μπορεί να επηρεάζει τον άνθρωπο;

Ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, διευθυντής του εργαστηρίου Επεξεργασίας Πληροφορίας και Υπολογισμών Περικλής Μήτκας επιχειρεί να απαντήσει σε τέτοια ερωτήματα, εξηγώντας τους τρόπους με τους οποίους οι «πράκτορες λογισμικού», τα κοινωνικά δίκτυα και ο σημασιολογικός ιστός, μπορούν να «εκπαιδεύσουν» τις «Μηχανές», κάνοντας τα όρια αλληλεπίδρασης με τον άνθρωπο, πιο ασαφή.

Η ομάδα του δημιούργησε τον πράκτορα λογισμικού Mertacor, λαμβάνοντας το πρώτο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό Trading Agent Competition (TAC), που πραγματοποιήθηκε στο Χάρβαρντ, τον Ιούνιο του 2010.

«Καθημερινά, ο όγκος των δεδομένων που παράγει αυτό που ονομάζουμε Digital Man, ο ψηφιακός άνθρωπος, με την πληθώρα των ηλεκτρονικών συσκευών του, όπως υπολογιστές, κινητά, κάμερες, κ.λπ. κινείται σαν βιβλικός κατακλυσμός. Οπλισμένοι με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, άνθρωποι σε κάθε γωνιά του πλανήτη παράγουν, αποθηκεύουν και κοινωνούν νέα γνώση και πληροφορία με καταιγιστικούς ρυθμούς. Η ψηφιακά καταγεγραμμένη πληροφορία σε όλο τον κόσμο διπλασιάζεται κάθε 1 με 2 χρόνια» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως εξηγεί, η ηλεκτρονική μας αλληλογραφία, η χρήση του skype για συνομιλίες με τους φίλους μας στην άλλη άκρη του κόσμου, η χρήση του Facebook και του youtube, το κατέβασμα των πρόσφατων hits στο κινητό μας, η αναζήτηση δεδομένων μέσα από τις ηλεκτρονικές συσκευές, αλλά και πολλές άλλες δραστηριότητες των ανθρώπων στο διαδίκτυο, αφήνουν "ίχνη" για τις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντά μας, παράγουν και διακινούν τεράστιους όγκους πληροφορίας, που δεν είναι ορατοί από τους χρήστες.

«Χωρίς να το θέλουμε και χωρίς να το γνωρίζουμε, με κάθε μας κλικ εκπαιδεύουμε τη ‘Μηχανή’. Με κάθε επιλογή ιστοσελίδας, με κάθε like, με κάθε μας μήνυμα, κάνουμε τη ‘Μηχανή’ εξυπνότερη και αποτελεσματικότερη. Η μηχανή, που αναζητά για μας πληροφορίες, που μαθαίνει τι μας αρέσει και μας υποδεικνύει τι επιθυμούμε και τι πρέπει να ξέρουμε, γίνεται ολοένα και καλύτερη» λέει ο κ. Μήτκας και προσθέτει ότι μέσα από τους «πράκτορες λογισμικού» που ήδη λειτουργούν στο Διαδίκτυο, η πλοήγησή μας γίνεται αποτελεσματικότερη.

Πράκτορες λογισμικού και σημασιολογικός ιστός

Ένας πράκτορας λογισμικού είναι ένα ευφυές πρόγραμμα που μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις, να αναζητά πληροφορία και να διεκπεραιώνει διαδικτυακές αποστολές εκ μέρους του ανθρώπου που τον ενεργοποιεί.

Οι πράκτορες έχουν τη δυνατότητα να μαθαίνουν, να βελτιώνονται και να προσαρμόζονται στις προτιμήσεις του αφεντικού τους.

Παραδείγματα εφαρμογών περιλαμβάνουν πράκτορες που κάνουν αγορές στο Διαδίκτυο, παρακολουθούν πηγές πληροφόρησης και συνοψίζουν, επιβλέπουν βιομηχανικές διαδικασίες και παίρνουν αποφάσεις, διαπραγματεύονται και συνάπτουν συμφωνίες ή αποφασίζουν για βέλτιστες διαδρομές.

«Οι πράκτορες με τις κινήσεις τους παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την εκπαίδευση της ‘Μηχανής’. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν χρειάζεται ούτε να μας φοβίζει ούτε να την ξορκίζουμε. Άλλωστε, μόνο μια έξυπνη και αποφασιστική μηχανή μπορεί να μας βοηθήσει να επιβιώνουμε στον καταιγισμό της πληροφορίας» αναφέρει.

Από την άλλη μεριά, οι χρήστες του Διαδικτύου, με την αθρόα συμμετοχή τους στα Κοινωνικά Δίκτυα, όπως το Facebook, συνδιαμορφώνουν καθημερινά το περιεχόμενο του παγκόσμιου ιστού.

Οι κινήσεις και οι επιλογές τους παρέχουν μια ανεξάντλητη και πλούσια πηγή πληροφόρησης, από την οποία η «Μηχανή» αντλεί δεδομένα για τις προτιμήσεις και τις συνήθειές τους.

Η ανάλυση των Κοινωνικών Δικτύων επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την αναγνώριση κοινοτήτων, την κατηγοριοποίηση χρηστών, την κατανόηση αλληλεπιδράσεων μεταξύ των χρηστών, την αναγνώριση και εξέλιξη κοινοτήτων σε blogs, την ομαδοποίηση θεμάτων και την αναγνώριση σημαντικών γεγονότων.

Υπάρχει, ωστόσο, ωστόσο, και ένας άλλος παράγοντας που θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της «Μηχανής» στο μέλλον.

Πρόκειται για την ανάπτυξη του Σημασιολογικού Ιστού, ο οποίος αποτελεί τη μετεξέλιξη του σημερινού διαδικτύου σε μια τεράστια ενιαία βάση δεδομένων αναγνώσιμη και κατανοήσιμη από τους υπολογιστές.

Οι σύγχρονες μηχανές αναζήτησης επιχειρούν την αναζήτηση με βάση λέξεις - κλειδιά και παράγουν πολλά αποτελέσματα με μικρή ακρίβεια.

Οι μηχανές αναζήτησης στο Σημασιολογικό Ιστό θα διεκπεραιώνουν την αναζήτηση με βάση έννοιες, όχι λέξεις, και θα δίνουν συγκεκριμένη απάντηση σε περίπλοκα ερωτήματα του χρήστη.

Βασιζόμενη στις παραπάνω τεχνολογίες και χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμη πληροφορία, η Μηχανή γίνεται ολοένα και πιο ευφυής και εμφανίζει χαρακτηριστικά αυτοοργάνωσης και δυνατότητες μάθησης. Με τεράστια αποθέματα μνήμης, υψηλές ταχύτητες και πολύπλοκους και πολυτροπικούς μηχανισμούς συλλογής και επεξεργασίας, αναλύει δεδομένα και παράγει νέα γνώση.

Προς το παρόν και παρόλη τη ραγδαία εξέλιξή της, η «Μηχανή» ελέγχεται από τον άνθρωπο και δουλεύει γι’ αυτόν.

Ο κ. Μήτκας, θα παρουσιάσει τις δυνατότητες και τάσεις της τεχνολογίας στο διαδίκτυο, σε ομιλία που θα κάνει σήμερα, στις 18.30, στο "Νόησις" (Πλανητάριο), σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Βρετανικό Συμβούλιο.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Οι "Μηχανές" πιο έξυπνες από τον άνθρωπο;"

Leave a reply