[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Αφηγούνται με χορό στιγμές της «Μεταπολίτευσης»
Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ


Οι πολιτικές συγκεντρώσεις της δεκαετίας του '80, το πάρτι της Βουλιαγμένης, οι διαδηλώσεις για τη Μακεδονία αναβιώνουν από την ομάδα «Φora»

Ενα γυναικείο χορευτικό τρίο ανιχνεύει την πρόσφατη Ιστορία και η ομάδα «Φοra», υπό τις οδηγίες της χορογράφου, Μέντης Μέγα παρουσιάζει τη «Μεταπολίτευση», από την Πέμπτη στη Μικρή Σκηνή της Στέγης
Ενα γυναικείο χορευτικό τρίο ανιχνεύει την πρόσφατη Ιστορία και η ομάδα «Φοra», υπό τις οδηγίες της χορογράφου, Μέντης Μέγα παρουσιάζει τη «Μεταπολίτευση», από την Πέμπτη στη Μικρή Σκηνή της Στέγης

Χορεύεται η «Μεταπολίτευση»; Κι αν ναι, πώς χορεύεται; Και, τελικά, τι έχει εγγράψει πάνω στο ίδιο μας το σώμα; Μια παράσταση που ενώνει το πρόσφατο παρελθόν με το παρόν και επιχειρεί να απαντήσει στα ερωτήματα τι είναι η «Μεταπολίτευση» που πραγματεύεται τη συλλογική μνήμη του πρόσφατου παρελθόντος.

Ενα δυναμικό γυναικείο χορευτικό τρίο ανιχνεύει την πρόσφατη Ιστορία και η ομάδα «Φοra», υπό τις οδηγίες της χορογράφου, Μέντης Μέγα, παρουσιάζει τη νέα τους δουλειά, από την Πέμπτη έως την Κυριακή, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Η χορογράφος, ως συνειδητό μέλος της νέας γενιάς καλλιτεχνών, επιχειρεί μια διερευνητική κατάδυση στην πρόσφατη ελληνική ιστορία, μέσα από τη μουσική, τις εικόνες και τις σωματικές της μνήμες.

Τρεις γυναίκες αναλαμβάνουν να μεταφέρουν τον θεατή πίσω στη δική του ιστορία, επιδιώκοντας στην ουσία τη σύνδεση του ατομικού με το κοινωνικό βίωμα. Μακριά από πολιτικά συνθήματα και εύκολα συμπεράσματα, το έργο μετασχηματίζει ποιητικά έννοιες και ιδέες σε χορευτικές φόρμες, αναδεικνύοντας το σώμα ως τόπο συγκεντρωμένης εμπειρίας και γνώσης, ως το πιο σημαντικό υποκείμενο της Ιστορίας.

Με το έργο αυτό η Μέντη Μέγα στοχεύει στο βαθύτερο στρώμα εμπειριών του θεατή, επιχειρώντας μέσα από ποιητικές φόρμες μια διαφορετική προσέγγιση της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Πραγματοποιώντας συνεντεύξεις με ανθρώπους της γενιάς του Πολυτεχνείου, ανατρέχοντας στις δικές της παιδικές μνήμες καθώς και εκείνες των χορευτριών της, και κάνοντας χρήση αρχειακού κινηματογραφικού υλικού από ιστορικές στιγμές της Μεταπολίτευσης, πλάθει μια χορευτική αφήγηση όμορφη, ποιητική και γεμάτη από αμφίσημες εικόνες που γοητεύουν και προβληματίζουν τον θεατή.

«Επικεντρώνομαι σε ζητήματα κοινωνικής συνείδησης και συμπεριφοράς και όχι πολιτικής ιδεολογίας. Ερευνώντας από πολλές πλευρές το θέμα μου, συνειδητοποίησα γρήγορα πως οι στιγμές της Μεταπολίτευσης που με ενδιέφεραν ήταν εκείνες κατά τις οποίες η ιστορική μνήμη ταυτίζεται με την προσωπική μνήμη, κατά τις οποίες η ιστορία εγγράφεται στο σώμα.

Στιγμές όπως οι μεγάλες πολιτικές συγκεντρώσεις της δεκαετίας του '80, το πάρτι της Βουλιαγμένης, οι «αξέχαστες» επιτυχίες στον αθλητισμό, οι διαδηλώσεις για τη Μακεδονία, οι μεγάλoι σεισμοί, οι πυρκαγιές και άλλες πολλές», εξηγεί η χορογράφος.

Αλλα φαινόμενα που την απασχόλησαν έντονα ήταν η «πολιτική και ιδεολογική πόλωση, η προσωπολατρία και η ταύτιση του πολίτη με τον πολιτικό αρχηγό του, ο διάχυτος λαϊκίστικος λόγος και ο αντιδιανοουμενισμός του, η τάση πολλών Ελλήνων να οικοδομούν τον λόγο τους μέσα από την άρνηση, καθώς και το αίσθημα ασφυξίας και ακύρωσης που προκαλεί σε πολλούς πολίτες της αυτή η χώρα. Τα φαινόμενα αυτά διαμόρφωσαν το συλλογικό εγώ και τον ψυχισμό μας και μας δίδαξαν συμπεριφορές τις οποίες σήμερα καλούμαστε να ερμηνεύσουμε».

Λέξη-κλειδί στην ανάλυση αλλά και στη θέση που παίρνει το έργο είναι ο «Μετασχηματισμός». «Η Μεταπολίτευση αντιμετωπίστηκε σαν μια περίοδος μετασχηματισμών, σαν ένα δοχείο μετασχηματιζόμενων ταυτοτήτων. Σε αντιδιαστολή με ό,τι ''αλλάζει'' απότομα, αυτό που μετασχηματίζεται μπορεί διαρκώς και να επαναδιαπραγματεύεται την πορεία του». Αυτή ακριβώς είναι η θέση που κάνει το έργο να ακροβατεί ανάμεσα στη «διαπίστωση και στην πρόταση».

Στη δική μας «Μεταπολίτευση» επιχειρούμε να χορέψουμε τον μετασχηματισμό, να αρθρώσουμε την κατάφαση, να κοιτάξουμε με ψυχραιμία αλλά και αγάπη την Ιστορία μας», καταλήγει.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Στην παράσταση συμμετέχουν οι χορεύτριες Ολια Λυδάκη, Κατερίνα Μπέλλα και Χαρά Κότσαλη. Η δραματουργία είναι του Μανώλη Ανδριωτάκη, η σύνθεση πρωτότυπης μουσικής της Μάρθας Μαυροειδή, τα βίντεο του Αλέξανδρου Μιστριώτη και τα κοστούμια της Κωνσταντίνας Βαφειάδου. Συζήτηση με τη Μέντη Μέγα και την ομάδα «Φοra», την Παρασκευή στη «Μικρή Σκηνή».


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Αφηγούνται με χορό στιγμές της «Μεταπολίτευσης»"

Leave a reply