[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Απαντήσεις στη Θεωρία της Σχετικότητας
Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Πόσο πραγματικό είναι το Σύμπαν που παρατηρούμε; Τι μας επιτρέπουν να αντιληφθούμε οι αισθήσεις μας; Πώς είναι το πραγματικό Σύμπαν; Η Διδάκτωρ Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βάλια Λύρατζη παρουσιάζει τις απαντήσεις που δίνει η Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν.

Η Θεωρία της Σχετικότητας που διατύπωσε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είναι σε όλους γνωστή από την πρόβλεψη μιας σειράς παράδοξων γεγονότων που συμβαίνουν στο Σύμπαν και τα οποία με την πάροδο του χρόνου αποδείχθηκαν και πειραματικά.

Σύμφωνα με τη θεωρία της Σχετικότητας, η ταχύτητα ενός σώματος μέσα στο ορατό Σύμπαν, παρά την αντίθετη γνώμη της κλασικής Νευτώνειας Φυσικής, δεν μπορεί να ξεπεράσει την ταχύτητα του φωτός.

Ο χώρος και ο χρόνος μπορούν να παραμορφωθούν, να επιμηκυνθούν και να συμπιεστούν. Σύμφωνα με τη Θεωρία της Σχετικότητας, η μάζα ενός σώματος δεν παραμένει σταθερή, αν μεταβάλλεται η ταχύτητά της, ενώ μπορεί να μετατραπεί σε καθαρή ενέργεια με βάση την περίφημη σχέση Ε = mc2, που αποτέλεσε τη θεωρητική βάση της πρώτης ατομικής βόμβας.

Αυτό, όμως, που δεν είναι ευρύτερα γνωστό, είναι ότι ο Αϊνστάιν απέδειξε ότι ολόκληρο το παρατηρούμενο και μετρούμενο Σύμπαν δεν είναι παρά μια εικόνα του πραγματικού Σύμπαντος.

Όσα οι ανθρώπινες αισθήσεις αντιλαμβάνονται σαν ύλη ή ενέργεια, για τη Θεωρία της Σχετικότητας, δεν είναι παρά μια καμπύλωση του τρισδιάστατου χώρου.

Κι επειδή ο χώρος είναι ένα αισθητό τίποτα, ένα πύκνωμα ύλης δεν είναι παρά μια καμπύλωση του τίποτα, το οποίο ο εγκέφαλός μας, και μόνο αυτός, μετασχηματίζει σε κάτι που ονομάζουμε και αντιλαμβανόμαστε σαν ύλη.

Διαβάστε περισσότερα στην ιστοσελίδα της Διαδραστικής Εκθεσης με τίτλο «Έτσι βλέπω τον Κόσμο»: Η ζωή και το έργο του Άλμπερτ Αϊνστάιν και η Θεωρία της Σχετικότητας.

Προτείνεται για παιδιά άνω των 11 ετών και ενήλικες.

Ημέρα & Ώρα:

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου στις 18.00

Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό: 6€
Μειωμένο: 4€

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ, Λ. Συγγρού 387 - 175 64 Παλ. Φάληρο (Είσοδος από Πεντέλης 11)
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 9469 600


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Απαντήσεις στη Θεωρία της Σχετικότητας"

Leave a reply