[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Η Αγκυρα χαρακτηρίζει «τουρκική υφαλοκρηπίδα» μέρος της κυπριακής ΑΟΖ
Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ


Με κλιμάκωση της έντασης στην ΝΑ Μεσόγειο απειλεί η Τουρκία την Κύπρο, καθώς η Λευκωσία προωθεί τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης για έρευνες στην περιοχή.

Η Αγκυρα χαρακτηρίζει «τουρκική υφαλοκρηπίδα» μέρος της κυπριακής ΑΟΖ

Ένα τμήμα της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, στην οποία ξεκινά β΄γύρος αδειοδότησης για αναζήτηση, εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων, συμπίπτει με την τουρκική υφαλοκρηπίδα, σύμφωνα με την Άγκυρα.

Η Τουρκία ζητά να παγώσουν οι έρευνες μέχρι τη λύση του Κυπριακού ή να συναντηθούν οι πλευρές, υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, με αποκλειστικό αντικείμενο το θέμα των υδρογονανθράκων και απειλεί με αύξηση της έντασης για την περίπτωση, που δεν γίνει αυτό.

«Διαμαρτυρόμαστε για το ανεύθυνο, προκλητικό και μονομερές βήμα στο οποίο προβαίνουν οι Ελληνοκύπριοι παρ' όλες τις προειδοποιήσεις», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Το γεγονός ότι ο γύρος θα αρχίσει σε μια περίοδο που οι συνομιλίες του ΟΗΕ βρίσκονται σε κρίσιμη και καθοριστική φάση, δείχνει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά παραβλέπει τα ίσα δικαιώματα και συμφέροντα της τουρκοκυπριακής, δεν επιθυμεί ένα κοινό μέλλον με τους Τουρκοκύπριους και δεν είναι έτοιμη για τη λύση ... εάν εξεταστούν τα δήθεν οικόπεδα που αναφέρονται στον διαγωνισμό, θα διαπιστωθεί ότι ένα μέρος από αυτά (τμήματα των δήθεν οικοπέδων 1, 4, 5, 6 και 7) συμπίπτει με τις περιοχές υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Η Τουρκία, όπως και στο παρελθόν, δεν θα επιτρέψει σε ξένες εταιρείες να προβούν σε παράνομες δραστηριότητες, σχετικά με πετρέλαια και φυσικό αέριο και θα λάβει κάθε είδους μέτρο προς υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της επί της υφαλοκρηπίδας της», αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

Μάλιστα, η Άγκυρα υποστηρίζει ότι τα οικόπεδα στα οποία ξεκινά ο β΄γύρος αδειοδότησης «όχι μόνον παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, αλλά συμπίπτουν και με τις περιοχές της άδειας που έδωσε στις 22 Σεπτεμβρίου 2011 η ΤΔΒΚ στην Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας».

Σημειώνει, επίσης, ότι «η Τουρκία θα παράσχει ως μητέρα πατρίδα και με την ευθύνη της ως εγγυήτριας χώρας, κάθε είδους στήριξη προς την ΤΔΒΚ, ώστε να μην παραβιαστούν οι αδειοδοτήσεις που έδωσαν οι Τουρκοκύπριοι νότια του νησιού και να προστατευθούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στις θαλάσσιες περιοχές».

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για ανάγκη «αξιοποίησης των θαλάσσιων φυσικών πόρων του νησιού της Κύπρου, από κοινού, από τους δύο λαούς του νησιού», σημειώνεται ότι «η έρευνα και εκμετάλλευση των πόρων αυτών πρέπει να γίνει με την κοινή βούληση των πλευρών» και ότι «όσο δεν γίνεται αυτό, οι δήθεν περιοχές αδειών θα είναι αμφισβητούμενες από πλευράς ιδιοκτησίας».

«Για τον λόγο αυτό το ζήτημα ή πρέπει να αναβληθεί για μετά την επίλυση ή οι πλευρές να συναντηθούν αποκλειστικά για το θέμα αυτό υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ για να λάβουν μία κοινή απόφαση σχετικά με το μέλλον των ερευνών και της εξόρυξης υδρογονανθράκων» σημειώνει το τουρκικό υπουργείο και καταλήγει: «Σε αντίθετη περίπτωση, τα μονομερή βήματα των Ελληνοκυπρίων και τα αμοιβαία μέτρα τα οποία θα λάβουν οι Τουρκοκύπριοι για την προστασία των δικαιωμάτων τους στην περιοχή, θα προκαλέσουν αναπόφευκτα ένταση και αύξηση της έντασης στην περιοχή».

«Πρόκληση λόγω των επαφών με Νετανιάχου»
Η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Μαρκουλλή δήλωσε ότι οι νέες τουρκικές απειλές για τις ερευνητικές γεωτρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, δεν είναι άσχετες με τη σημερινή μονοήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, στην Κύπρο.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, η κυρία Μαρκουλλή ανέφερε ότι προσπάθεια της Τουρκίας είναι να δείξει την ισχύ της στην περιοχή. Αποκάλυψε, επίσης, ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτή εντάσσεται και η μεγάλη τουρκική άσκηση με πραγματικά πυρά, σε περιοχές της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου.

Οπως είπε η κυρία Μαρκουλλή, η Τουρκία δέσμευσε μεγάλη περιοχή που περιλαμβάνει μέρος του οικοπέδου 12 και άλλα οικόπεδα για τη στρατιωτική της άσκηση. Πρόκειται, ανέφερε, για προκλητική και παράνομη ενέργεια, ενώ πρόσθεσεσ ότι η Κύπρος θα προβεί σε διαβήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη.

Στο μεταξύ, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει την πεποίθηση ότι η επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο κρατών προς όφελος της ειρήνης, της συνεργασίας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι οι επισκέψεις Ισραηλινών ηγετών στην Κύπρο, όπως και του προέδρου Χριστόφια στο Ισραήλ, «αποτελούν τεκμήριο του υψηλού επιπέδου των σχέσεων Κύπρου και Ισραήλ, οι οποίες τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζουνδυναμική περαιτέρω ενίσχυσης και ανάπτυξης».


Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Η Αγκυρα χαρακτηρίζει «τουρκική υφαλοκρηπίδα» μέρος της κυπριακής ΑΟΖ"

Leave a reply