[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Η Στοά του Αττάλου υποδέχεται τα αγάλματα της
Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012 Posted by -

Στην τελική ευθεία το έργο της ανακαίνισης

Η Στοά του Αττάλου υποδέχεται τα αγάλματα της

Η Στοά του Αττάλου - η πιο γνωστή στοά της Αθήνας- είναι έτοιμη να υποδεχτεί τα αγάλματα, που θα συνθέσουν τα εκθέματα του 1ου ορόφου, ο οποίος δεν θα αργήσει να ανοίξει για το κοινό.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική το συνολικό έργο της ανακαίνισης του πρώτου ορόφου της Στοάς του Αττάλου βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία, μετά τη χθεσινή έγκριση της μουσειογραφικής μελέτης από τα μέλη του Συμβουλίου Μουσείων

Σ' αυτό περιλαμβάνονται καθαρισμοί με υδροβολή των σύγχρονων αρχιτεκτονικών στοιχείων του κτηρίου, αναδιάταξη των γλυπτών μικρής κλίμακας και των προπλασμάτων, καθαρισμός και συντήρηση των γλυπτών και των παλαιών πωρολιθικών βάθρων, προσθήκη εποπτικού υλικού, αντικατάσταση του υπάρχοντος πετάσματος, καθώς και ανακαίνιση και ενεργοποίηση των δύο κλιμακοστασίων, του βόρειου και του υπάρχοντος από το 1958.

Η όλη προσπάθεια εντάσσεται στο ευρύτερο έργο «Αναβιώνοντας την Αρχαία Αγορά, τον τόπο που γεννήθηκε η Δημοκρατία». Το αρχαιολογικό και εποπτικό υλικό θα αποτελείται από 52 γλυπτά καθώς και προπλάσματα των χώρων της Αρχαίας Αγοράς, της Πνύκας και μεμονωμένων μνημείων της Αγοράς. Τα γλυπτά θα είναι στηριγμένα σε βάσεις - από πωρόλιθους οι παλιότερες, από άλλα υλικά οι καινούργιες-, οι οποίες θα έχουν μικρές διαφοροποιήσεις στο ύψος ώστε να προσδίδουν κινητικότητα.

Οι ενότητες της έκθεσης είναι έξι με την πρώτη, «Ιδεαλιστικές μορφές θεών και κοινών θνητών», να αφορά έργα υστεροκλασικών - ελληνιστικών χρόνων του 4ου και 3ου αι. π.Χ. Η δεύτερη ενότητα, «Τα αθηναϊκά εργαστήρια αναπαράγουν κλασικά έργα», θα παρουσιάζει ρωμαϊκά αντίγραφα κλασικών έργων του 1ου και 2ου αι. μ.Χ., ενώ η τρίτη ενότητα, «Πλούσιοι αστοί της Αθήνας κατά τα αυτοκρατορικά πρότυπα», θα εκθέτει ρωμαϊκά πορτραίτα της ίδια εποχής. Ερμαϊκές στήλες με πορτραίτα δημοσίων λειτουργών του 2ου και του 3ου αι. μ.Χ. θα πλαισιώνουν την ενότητα «Η πόλη τιμά τους δημόσιους λειτουργούς», ενώ ρωμαϊκά πορτραίτα του 3ου αι. μ.Χ. θα εμπλουτίζουν τους «Ιδιώτες και επιφανείς πολίτες στη ρωμαϊκή Αθήνα».

Η τελευταία ενότητα, «Συλλογές γλυπτών κοσμούν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της ύστερης αρχαιότητας», θα αποτελείται από γλυπτά των υστερορωμαϊκών φιλοσοφικών σχολών. Όλες οι πληροφορίες θα δίνονται σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά, ενώ ειδικά πλατώματα οπτικής πρόσβασης θα δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να απολαμβάνουν το μοναδικό τοπίο της Αρχαίας Αγοράς, του Ιερού Βράχου και των γύρω λόφων, καθώς θα προετοιμάζονται για την επόμενη ενότητα.

Πηγή

-

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Η Στοά του Αττάλου υποδέχεται τα αγάλματα της"

Leave a reply