[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Με το βλέμμα στην Ελλάδα, όλη η Ευρώπη
Κυριακή 22 Απριλίου 2012 Posted by STEVENIKO

Οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εκτός συνόρων - όχι μόνο λόγω οικονομικής συγκυρίας, αλλά και γιατί δίνουν την ευκαιρία στα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα να αυξήσουν την επιρροή τους.

Οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζουν την υποστήριξή τους προς τα «αδελφά κόμματα» στην Ελλάδα - όπως ο Ζοζέφ Ντολ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος: «Ελπίζω ότι οι ψηφοφόροι θα στηρίξουν τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Ο κ. Σαμαράς αγωνίζεται γι αυτό, έχει την πλήρη υποστήριξή μας και τη συνεργασία μας. Ελπίζω ότι θα επιτύχει ένα εντυπωσιακό εκλογικό αποτέλεσμα» δηλώνει ο Γάλλος πολιτικός στην Deutsche Welle.

Ο κατακερματισμός του πολιτικού τοπίου και η αβεβαιότητα των δημοσκοπήσεων δεν επιτρέπουν ασφαλείς προβλέψεις. Για τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς στο Στρασβούργο δύο είναι τα ζητούμενα: «Το πρώτο είναι να προκύψει μία ισχυρή δημοκρατική πλειοψηφία στην Ελλάδα. Το δεύτερο είναι να συνεχίσουμε να λέμε την αλήθεια στους πολίτες. Αυτό που επαναλαμβάνω κι εγώ συνεχώς στο κόμμα μου είναι ότι οι χριστιανοδημοκράτες πρέπει πάντοτε να λένε την αλήθεια. Κι ας ξέρουμε ότι αυτό είναι δύσκολο εν μέσω κρίσης. Δεν έχουμε όμως άλλη λύση από το να αντιμετωπίσουμε τη ρίζα του προβλήματος» τονίζει ο Γάλλος πολιτικός.

Ελλάδα, όπως Γαλλία;

Ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα διεξάγεται ο δεύτερος γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Η χρονική σύμπτωση ενισχύει την ευρωπαϊκή διάσταση του αιτήματος για κοινωνική συνοχή παρά την κρίση ή μάλλον ακριβώς λόγω κρίσης. Σε αυτό ποντάρουν οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές, υποστηρίζοντας ότι η δική τους πολιτική σέβεται τους κοινωνικά ασθενέστερους. Το μήνυμα του επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Χάνες Σβόμποντα για την Ελλάδα:

«Νομίζω ότι οι εκλογές στην Ελλάδα είναι ιστορικής σημασίας, όχι μόνο για ένα κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για το σύνολο του πληθυσμού. Εμείς πιστεύουμε ότι το ΠΑΣΟΚ υπό τη νέα ηγεσία του, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, είναι μία πολιτική δύναμη που διαθέτει το θάρρος και την αποφασιστικότητα που χρειάζεται για να επιλυθούν τα οικονομικά προβλήματα, αλλά με τέτοιον τρόπο, ώστε να υποστηριχθούν και οι κοινωνικά ασθενέστεροι. Δεν μπορεί να πληρώνουν μόνο εκείνοι για την κρίση. Χρειάζεται κοινή προσπάθεια με ευρωπαϊκή υποστήριξη» λέει ο Χάνες Σβόμποντα στην Deutsche Welle.

Η άνοδος των αριστερών κομμάτων στην Ελλάδα δεν μπορεί παρά να ευχαριστεί τη νέα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Στρασβούργο Γκαμπριέλε Τσίμερ. Το ερώτημα όμως παραμένει: θα μπορέσει η ευφορία των δημοσκοπήσεων να αποφέρει μία εναλλακτική και κοινή πολιτική κατεύθυνση για τα κόμματα της Αριστεράς;

«Θα ευχόμουν η άνοδος στις δημοσκοπήσεις να μεταφραστεί σε σταθερή πολιτική πλειοψηφία και ευθύνη για συγκεκριμένες εναλλακτικές λύσεις στην πολιτική λιτότητας» επισημαίνει η Γερμανίδα ευρωβουλευτής. «Θα θέλαμε βέβαια κι εμείς να συμβάλουμε σε αυτή τη συζήτηση, αλλά όπως γνωρίζετε είναι μία περίπλοκη συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή ανάμεσα στα ελληνικά κόμματα (της Αριστεράς). Ελπίζω να ευοδωθεί το εγχείρημα μίας πιο στενής συνεργασίας, να υπάρξει ανταπόκριση στις προσδοκίες των Ελλήνων για μία εναλλακτική πολιτική».

«Έντονα φιλοευρωπαίοι οι Οικολόγοι;»

Και οι Έλληνες Οικολόγοι έχουν πλέον ρεαλιστικές πιθανότητες να μπουν για πρώτη φορά στη Βουλή. Ευχάριστα νέα λοιπόν για τους Ευρωπαίους Πράσινους, όπως δηλώνει η συμπροεδρεύουσα της πολιτικής τους ομάδας Ρεμπέκα Χαρμς.

«Είμαστε σε στενή επαφή με τους Έλληνες Πράσινους, έχουν άλλωστε και ευρωβουλευτή στο Στρασβούργο. Οι Έλληνες Πράσινοι είναι έντονα φιλοευρωπαίοι και απορρίπτουν κάθε πολιτική που θα οδηγούσε την Ελλάδα εκτός Ε.Ε. Από κει και πέρα θέλουμε να εκπονήσουμε μία νέα αναπτυξιακή στρατηγική για την Ελλάδα, αλλά βέβαια είναι σαφές ότι μόνο οι ίδιοι οι Έλληνες μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους. Γνωρίζουν οι Έλληνες ότι δεν θα ξεπεραστεί η κρίση αν δεν λυθούν προβλήματα δεκαετιών, όπως η αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση και το φαύλο κράτος».

Διαφορετικές αφετηρίες, κοινό το συμπέρασμα όλων: η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση δεν μπορεί να γίνει με μοναχικές περιπέτειες, αλλά μόνο στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας.


Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Με το βλέμμα στην Ελλάδα, όλη η Ευρώπη"

Leave a reply