Clicking moves left

Να μπορείς να πεις ''Έτσι είναι η ζωή ''

της Αννίτα Λουδάρου Νοσταλγούμε τη ζεστασιά του σπιτικού μας, και την ίδ [...]

Βαρέθηκα!

της Μαρίας Νομικού Βαρέθηκα… Σιχάθηκα… Κάποτε έλεγα να μείνω εδώ και να π [...]

Στης σκέψης τα βαθιά…

της Δήμητρας Καραγιάννη Μια και μιλάμε σήμερα για Παγκόσμια ημέρα σκέψη [...]

Ορίζοντας

Δεν είναι τυχαίο που το τελευταίο διάστημα έχω πάρει τα βουνά και τους λόφο [...]

Δεν μπορείς να ζήσεις άλλο εδώ;

Της Αννίτας Λουδάρου Μην κοιτάς τριγύρω. Μην ακούς πως σ΄εκείνο το κο [...]

Clicking moves right
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 Financial Times Στην Ευρώπη η λέξη «μεταρρύθμιση», αν και ακούγεται πλέον παντού, είναι παραπλανητ [...]

Στη δημιουργία ειδικού site στο οποίο θα αναρτώνται όλοι οι πλειστηριασμοί ακινήτων τα οποία έχει κατασχέσ [...]

«Χτυπήματα» για τους φορολογουμένους ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο εξαπολύει κυνήγι με «ραβ [...]

Αρχίζει τον Μάρτιο η χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο [...]

Ξεκίνησε από τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου η περίοδος υποβολής προτάσεων για ένταξη στο πρόγραμμα « [...]

ΚΟΣΜΟΣ

Η κοινωνία των πολιτών αμβλύνει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης Οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι, πο [...]

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς τον Μπασάρ Αλ Άσ [...]

Eκλογές σήμερα και αύριο  Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν σήμερα και αύριο οι ιταλοί προκειμένο [...]

ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το κύριο ενεργειακό του συστατικό είναι το έλαιο Ο σπόρος του σουσαμιού αποτελεί σημαντικό σηστατικό των τροφών για περίπου 6.000 χρόνια. Πιστεύεται ότι προέρχεται από τη Σαβάννα της κεντρικής Αφρικής και από κει επεκτάθηκε στην Αίγυπτο, την Ινδία, τη Μέση Ανατολή και την Κίνα. Στην Ελλάδ...

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Μεγάλο πράγμα το γκολ στο ποδόσφαιρο. Ευτυχισμένες οι ομάδες που το βρίσκουν εύκολα και από πολλές πηγές, προβληματικές εκείν...

Αμετάβλητη παρέμεινε η κατάσταση στη κορυφή της βαθμολογίας μετά τα αποτελέσματα της 23ης αγωνιστικής τ...

Τουλάχιστον αυτοκίνητα ενεπλάκησαν σε ατύχημα σε αγώνα Nascar στη Ντεϊτόνα. Τραυματίστηκαν 28 άνθρωποι με δύο εξ αυτών να νο...

ΤΕΧΝΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα φαβορί είναι οι μεγάλοι νικητές της 85ης τελετής απονομής των Όσκαρ. Η ταινία "Αrgo" του αμερικανού ηθοποιού και σκηνοθέτ...

Γνωρίστε την Αθήνα με ένα διαφορετικό τρόπο! Το μόνο που χρειάζεται για να έχεις μια μοναδική ξενάγηση και να γνωρίσεις την ...

Στο δρόμο για τα Όσκαρ Όσκαρ, Όσκαρ, Όσκαρ και... Κάννες. Τρεις υποψήφιες για Όσκαρ ταινίες και μία βραβευμένη (με δύο βραβ...

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
[ more from label ]
Η χούντα της ανυπαρξίας
Η κατάργηση της δημοκρατίας. Μια σοβαρή αποεπένδυση.
Να ζεις ν' αγαπάς και να μαθαίνεις.
Μονοδρομος...
Πρόσφατες Αναρτήσεις
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ένα σπάνιο φαινόμενο θαύμασαν οι αστρονόμοι στις 19 Φεβρουαρίου του 2012. Στον Ήλιο σημειώνονται πολλές εκ...

ΤΑΞΙΔΙΑ

Με budget 48 ωρών Κοντά στην Αράχωβα και στους Δελφούς, το Γαλαξίδι συνδυάζει τη θάλασσα με τη χειμωνι...

Η κρίση επέστρεψε σε Μαδρίτη και Ρώμη...
Δευτέρα 16 Απριλίου 2012 Posted by STEVENIKO

Η άνοδος των επιτοκίων δανεισμού Ισπανίας και Ιταλίας στις τελευταίες δημοπρασίες χρεογράφων, η πτώση των δεικτών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τις προηγούμενες ημέρες αλλά και οι αγωνιώδεις προσπάθειες ευρωπαίων αξιωματούχων και στελεχών της ΕΚΤ να κατευνάσουν την ανησυχία αναλυτών και επενδυτών δείχνουν με τον πιο έκδηλο τρόπο ότι η κρίση στην ευρωζώνη όχι μόνο δεν έχει αποσοβηθεί, αλλά βρίσκεται σε νέα φάση αναζωπύρωσης.

Από τις αρχές της εβδομάδας η διαφορά επιτοκίων μεταξύ των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας....
με τους αντίστοιχους τίτλους Ισπανίας και Ιταλίας έχουν αναρριχηθεί στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου διμήνου. Η πρόσκαιρη ευφορία που δημιούργησε η ανακοίνωση του κουρέματος του ελληνικού χρέους έχει παρέλθει προ πολλού και πλέον η Ισπανία θεωρείται ο νέος αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Παρά τα μέτρα εξοικονόμησης 27 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι στο πλαίσιο του εφετινού προϋπολογισμού (του πιο σκληρού της μεταπολιτευτικής περιόδου, όπως ομολόγησε ο ισπανός πρωθυπουργός), το spread της Μαδρίτης κυμαίνεται πλέον στις 410 μονάδες και το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων αγγίζει ξανά, μετά από πολλούς μήνες, το 6%.

Οι αριθμοί αυτοί αντανακλούν την ανησυχία των αγορών που προδιαγράφουν ένα «ελληνικό« μέλλον για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Ούτε τα μέτρα λιτότητας ούτε οι διαβεβαιώσεις ισπανών και κοινοτικών αξιωματούχων πείθουν ότι η Μαδρίτη μπορεί να επιτύχει τον αναθεωρημένο (και με τη συναίνεση των Βρυξελλών) στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 5,3% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους.

Στο στόχαστρο και ο «συνεπής» Μόντι

Αν όμως ο υπ’ αριθμόν 1 στόχος της επίθεσης των χρηματαγορών είναι η Ισπανία, ο δεύτερος είναι αναμφίβολα η Ιταλία. Η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι έχει προσπαθήσει να επιδείξει τη μεγαλύτερη αφοσίωση στη δημοσιονομική προσαρμογή και συχνά «διαφημίζεται» ως παράδειγμα προς μίμηση για τις υπόλοιπες «προβληματικές» οικονομίες του Νότου της Ευρώπης και όχι μόνο.

Ωστόσο δεν έχει διαφύγει της «προσοχής» των κερδοσκόπων: το ιταλικό spread έφθασε την περασμένη Τρίτη τις 400 μονάδες, για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο, ανηφορίζοντας ξανά προς τις 500 μονάδες, τις οποίες είχε φθάσει στα τέλη του 2011. Στις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων και ομολόγων που προηγήθηκαν αυτή την εβδομάδα η Ρώμη πλήρωσε ακριβά τον δανεισμό της από τις αγορές καταβάλλοντας σε ορισμένες περιπτώσεις επιτόκιο διπλάσιο της τελευταίας δημοπρασίας αντίστοιχων τίτλων.

«Το περιβάλλον γίνεται όλο και πιο σκληρό για την περιφέρεια της ευρωζώνης. Τα επιτόκια θα ακολουθήσουν συνολικά ανοδική πορεία, αν και θα παραμείνουμε προσηλωμένοι σε αυτά της Ιταλίας και της Ισπανίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναλυτής της γερμανικής συνεταιριστικής τράπεζας DZ Bank, Μίκαελ Λέιστερ, στη γαλλική «Les Echos». Ως αχίλλειος πτέρνα της ιταλικής οικονομίας εμφανίζεται η ύφεση, καθώς προδιαγράφεται πολύ βαθύτερη (-2,2% του ΑΕΠ) έναντι της αρχικής μετριοπαθούς εκτίμησης (-0,5%).

Ομως και οι χώρες που βρίσκονται ήδη υπό την ασφυκτική πίεση του ΔΝΤ δεν είναι στο απυρόβλητο. Ο γερμανός τραπεζίτης της ΕΚΤ προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες δηλώνοντας ότι «η Ιρλανδία δεν πρόκειται να χρειαστεί δεύτερο πακέτο διάσωσης» μετά την εκπνοή του ισχύοντος προγράμματος χρηματοδότησης από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Ωστόσο η έμμεση έκκληση του γάλλου συναδέλφου του στη Φρανκφούρτη Μπενουά Κερέ για επανέναρξη του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ αντανακλά στην πραγματικότητα τον φόβο ότι ευρωπαϊκή κρίση έχει ήδη ξεκινήσει το νέο επεισόδιο της πολύμορφης κρίσης της ζώνης του ευρώ.

Από: tovima.gr

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Η κρίση επέστρεψε σε Μαδρίτη και Ρώμη..."

Leave a reply