[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Αρχίζει η δίκη του Μπρέιβικ - Αρνείται την ενοχή του
Δευτέρα 16 Απριλίου 2012 Posted by STEVENIKO

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ισχύουν από σήμερα το πρωί γύρω από Περιφερειακό Δικαστήριο του Όσλο, όπου άρχισε η δίκη του Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος κατηγορείται ότι σκότωσε 77 ανθρώπους τον Ιούλιο του 2011 στο Όσλο. Ο μακελάρης της Νορβηγίας αρνήθηκε την ενοχή του, λέγοντας πως είναι «στρατιωτικός διοικητής» και κατά συνέπεια δεν μπορεί να δικαστεί από ποινικό δικαστήριο.

Αρχίζει η δίκη του Μπρέιβικ - Αρνείται την ενοχή του

Ο Μπρέιβικ μεταφέρθηκε από τη φυλακή στο χώρο του δικαστηρίου στις 8 το πρωί.

Η περιοχή γύρω από το δικαστήριο είχε αποκλειστεί από την αστυνομία και όλοι όσοι εισήλθαν στην αίθουσα - δημοσιογράφοι, συνεργεία, επιζήσαντες και κοινό - πέρασαν από αυστηρό έλεγχο.

Αστυνομικά σκυλιά έλεγξαν χθες Κυριακή το κτίριο, το οποίο φρουρείται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Επίσης απαγορεύτηκαν οι πτήσεις μικρών αεροσκαφών πάνω από τη νορβηγική πρωτεύουσα.

Σήμερα οι εισαγγελείς θα διαβάσουν το κατηγορητήριο. Ο Μπρέιβικ κατηγορείται για βομβιστικές επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών κτιρίων στο Όσλο που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι και για τις δολοφονίες 69 ανθρώπων σε κατασκήνωση του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια, κοντά στην πρωτεύουσα.

Αρχίζει η δίκη του Μπρέιβικ - Αρνείται την ενοχή του

Σημειώνεται ότι μόλις οι αστυνομικοί έφεραν τον Μπρέιβικ στην αίθουσα και του έβγαλαν τις χειροπέδες, εκείνος απηύθυνε ακροδεξιό χαιρετισμό στο ακροατήριο, το οποίο αποτελείται από τις οικογένειες των θυμάτων, επιζήσαντες και δημοσιογράφους. Ο χαιρετισμός αυτός, εξηγεί στο μανιφέστο του αντιπροσωπεύει «τη δύναμη, την τιμή και την πρόκληση απέναντι στους μαρξιστές τυράννους της Ευρώπης».

Ο 33χρονος ακροδεξιός εξτρεμιστής παραδέχτηκε τις πράξεις του, αλλά δήλωσε αθώος.

«Παραδέχομαι τα γεγονότα, αλλά δεν παραδέχομαι την ενοχή μου», τόνισε όταν ρωτήθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου Ελιζαμπέτ Αρντζεν.

Αρχίζει η δίκη του Μπρέιβικ - Αρνείται την ενοχή του

Οι συνήγοροί του είχαν ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα πως ο Μπράιβικ θα δηλώσει «αθώος» και θα ισχυριστεί πως βρισκόταν σε «νόμιμη άμυνα» απέναντι στους «προδότες της πατρίδας του».

Ο Μπρέιβικ παρουσιάστηκε ως συγγραφέας στο δικαστήριο και μάλιστα διόρθωσε τον δικαστή όταν είπε πως είναι άνεργος.

«Αυτό δεν είναι ακριβές, είμαι συγγραφέας», είπε ο Μπρέιβικ διευκρινίζοντας πως άρχισε να γράφει στη φυλακή.

Επίσης ο Μπρέιβικ δήλωσε πως το δικαστήριο δεν νομιμοποιείται να τον δικάσει. «Δεν αναγνωρίζω το νορβηγικό δικαστήριο. Λαμβάνετε εντολές από πολιτικά κόμματα που υποστηρίζουν την πολυπολιτισμικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Η πρώτη μέρα είναι αφιερωμένη κυρίως στην ανάγνωση του κατηγορητηρίου και σε προκαταρκτικές παρατηρήσεις του υπουργείου Δημόσιας Τάξης το οποίο κατηγορεί τον Μπρέιβικ για τρομοκρατία.

Η εισαγγελέας Ινγκα Μπέζερ Ενγκ διάβασε το κατηγορητήριο και τα ονόματα των θυμάτων του Μπρέιβικ που έχασαν τη ζωή τους είτε στις βομβιστικές επιθέσεις στο Όσλο, ή στο νησί Ουτόγια.

Αύριο Τρίτη, ο 33χρονος Μπρέιβικ θα καταθέσει. Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει δέκα εβδομάδες και η ετυμηγορία του δικαστηρίου αναμένεται εντός του Ιουλίου.

Δάκρυσε ο Μπρέιβικ
Δάκρυσε ο μπρέιβικ παρακολουθώντας το 12λεπτο προπαγανδιστικό βίντεο που είχε δημοσιοποιήσει ο ίδιος την ημέρα των επιθέσεων.

Αρχισε να κλαίει τη στιγμή που στο δικαστήριο προβλήθηκε η ταινία αυτή. Πρόκειται για ένα μοντάζ από φωτογραφίες και σχέδια που εικονίζουν κυρίως μουσουλμάνους εξτρεμιστές. Νωρίτερα, είχε ακούσει με απάθεια τους εισαγγελείς να διαβάζουν τα ονόματα των θυμάτων του και να αφηγούνται, με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, τη σφαγή που διέπραξε, ενώ χαμογέλασε όταν ένας από τους εισαγγελείς, ο Σβάιν Χόλντεν, υπενθύμισε το παρελθόν του.

Ο Χόλντεν έδωσε πληροφορίες για τη δράση του Μπράιβικ και τη συμμετοχή του σε διάφορες οργανώσεις από το 1995 μέχρι την ημέρα της σύλληψής του, συμπεριλαμβανομένης και της ομάδας των Ναϊτών Ιπποτών, την ύπαρξη της οποίας είχαν αμφισβητήσει οι αρχές.

Οι εισαγγελείς σκοπεύουν να παρουσιάσουν και ένα τμήμα από το μανιφέστο 1500 σελίδων του Μπράιβικ που τιτλοφορείται "Διακήρυξη Προληπτικού Πολέμου".

Σύμφωνα με τον Χόλντεν ο Μπράιβικ είχε αγοράσει διάφορα αντικείμενα, όπως μια στολή, όπλα, πυρομαχικά και πρώτες ύλες για την κατασκευή βομβών. Έδειξε επίσης στο δικαστήριο ένα σήμα με τη φράση "Κυνηγός Μαρξιστών" και μια πλαστή ταυτότητα αστυνομικού με τη φωτογραφία του Μπράιβικ.


Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Αρχίζει η δίκη του Μπρέιβικ - Αρνείται την ενοχή του"

Leave a reply