[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Η οικονομική κρίση «χτυπάει» την καρδιά
Τετάρτη 11 Απριλίου 2012 Posted by -

Η οικονομική κρίση αυξάνει τα καρδιαγγειακά νοσήματα: οι ειδικοί «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου», δεδομένου ότι τα παραδείγματα άλλων χωρών δείχνουν ότι η υποβάθμιση του συστήματος υγείας σε συνδυασμό με την κακή διατροφή και το κάπνισμα βλάπτουν σοβαρά την καρδιά των ανθρώπων που βιώνουν την κρίση.

Είναι ενδεικτικό ότι η οικονομική κρίση στις ΗΠΑ το 1929-1937 οδήγησε σε 20% αύξηση των θανάτων από στεφανιαία νόσο.

Τα παραπάνω επισήμανε σήμερα σε συνέντευξη τύπου Διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών κ. Δημήτριος Ρίχτερ, με αφορμή το 27ο Διεθνές Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας που διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας από 19 έως 21 Απριλίου.

Ενθαρρυντικά είναι και τα αποτελέσματα που παρουσίασε ο Καθηγητής κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης και αφορούν στις τελευταίες εξελίξεις για την αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου. Πρόκειται για ένα νέο τύπο stent που επενδύεται με τη φαρμακευτική ουσία μπεβασιζουμάμπη, η οποία αναστέλλει τη δημιουργία νεοαγγείων, που δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε πρόσφατα στην Α′ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από τις πρώτες μελέτες σε ανθρώπους που έχουν πραγματοποιηθεί κατά το τελευταίο έτος, φαίνεται ότι η ουσία αυτή έχει - όπως όλα τα νέα stent - πολύ μικρό ποσοστό επαναστένωσης (2-3%), ενώ παράλληλα μειώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη δημιουργία νεοαγγείων. Με αυτό τον τρόπο διατηρεί την αθηρωματική πλάκα σταθερή και προλαμβάνει νέα εμφράγματα.

Όπως παρουσιάσθηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας στη Γαλλία (ESC Congress, Αύγουστος 2011, Παρίσι), η πενταετής παρακολούθηση των ασθενών στους οποίους εμφυτεύθηκε αυτό το stent έδειξε ότι η χρήση τους είναι ασφαλής και ότι παρουσιάζουν ποσοστά επαναστένωσης ανάλογα με αυτά των άλλων stent, χωρίς να είναι απαραίτητη η λήψη διπλής αντιαιμοπεταλιακής αγωγής για διάστημα μεγαλύτερο των 2 ετών.

Διαδερμική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας

Αναφέρθηκαν επίσης οι τελευταίες εξελίξεις στη διαδερμική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας με τα αποτελέσματα 2 ετών της μελέτης PARTNER, σύμφωνα με τα οποία η διαδερμική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των θανάτων κατά 46% συγκριτικά με τη συντηρητική αντιμετώπιση ή τη βαλβιδοπλαστική.

Ταυτόχρονα οι ασθενείς αυτοί έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής και μπορούν να ζήσουν την καθημερινότητά τους με πολύ λιγότερα συμπτώματα.

Τα αποτελέσματα είναι μέχρι σήμερα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και, αν επιβεβαιωθούν, τότε πολλοί ασθενείς με σοβαρού βαθμού στένωση αορτικής βαλβίδας που δεν είναι δυνατόν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση θα θεραπευθούν, ενώ οι πιο αισιόδοξοι προβλέπουν και την πλήρη αντικατάσταση της χειρουργικής επέμβασης από τη διαδερμική εμφύτευση της αορτικής βαλβίδας.

Στη χώρα μας πραγματοποιείται η πρωτοποριακή αυτή επέμβαση με απόλυτη επιτυχία στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο από την Α′ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 120 επεμβάσεις με μηδενικά ποσοστά περιεπεμβατικής θνητότητας.

Kολπική μαρμαρυγή και καρδιακή ανεπάρκεια

Ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» κ. Γεώργιος Ανδρικόπουλος αναφέρθηκε στον τομέα της αντιμετώπισης της κολπικής μαρμαρυγής και της καρδιακής ανεπάρκειας, νοσήματα με σημαντικό ανθρώπινο και κοινωνικοοικονομικό κόστος.

Συγκεκριμένα, η κολπική μαρμαρυγή είναι μια από τις κυριότερες αιτίες νοσηρότητας στη χώρα μας και ευθύνεται για μεγάλο μέρος των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων (ΑΕΕ). Ο μεγάλος αριθμός ΑΕΕ οφείλεται στην ανεπαρκή ή κακή χρήση των κουμαρινικών αντιπηκτικών, φαινόμενο που απαντά και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες αλλά ενδημεί στη χώρα μας για ιατρικούς και γεωγραφικούς λόγους.

Η είσοδος των νέων αντιθρομβωτικών στη θεραπευτική της κολπικής μαρμαρυγής δίνει μια διέξοδο στο γνωστό αυτό πρόβλημα και για το λόγο αυτό τα νέα αντιθρομβωτικά προκρίνονται ως θεραπεία πρώτης επιλογής στις πρόσφατες οδηγίες των ιατρικών εταιρειών ΗΠΑ και Καναδά, ενώ η χρήση τους εξαπλώνεται και στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.

Με δεδομένη την αδυναμία των αντιαρρυθμικών να ελέγξουν ικανοποιητικά την κολπική μαρμαρυγή έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι πρόσφατες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας για την κατάλυση (ablation) της κολπικής μαρμαρυγής που πλέον προτείνεται ως βασική θεραπεία της νόσου με πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τα αντιαρρυθμικά φάρμακα. Κύριο χαρακτηριστικό των νέων μεθόδων για την κατάλυση της κολπικής μαρμαρυγής είναι η ωριμότητα της μεθόδου και η ελαχιστοποίηση των επιπλοκών.

Στη φαρμακευτική αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας σημαντικό βήμα αποτελεί η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού φαρμάκου (ΕΜΑ), που έδωσε ένδειξη στην ιβαμπραντίνη για την αντιμετώπιση ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια σταδίου ΙΙ-ΙΙΙ, φλεβοκομβικό ρυθμό και συχνότητα ≥75 ΒΡΜ.

«Eυάλωτη» αθηρωματική πλάκα

Ο επίκουρος Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Τούτουζας αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της «ευάλωτης» αθηρωματικής πλάκας, δηλαδή την αθηρωματική πλάκα που έχει υψηλό κίνδυνο να ραγεί και να προκαλέσει καρδιακό επεισόδιο που έχει συγκεκριμένα μορφολογικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά.

Για την ανίχνευση αυτών των χαρακτηριστικών έχουν αναπτυχθεί διάφορες μέθοδοι, όπως η ενδοστεφανιαία θερμογραφία, η οπτική συνεκτική τομογραφία (OCT) και η εικονική ιστολογία (VH). Ο συνδυασμός αυτών των τεχνικών αυξάνει τη διαγνωστική δυνατότητα για την εύρεση των επικίνδυνων αθηρωματικών πλακών, με απώτερο στόχο τη μείωση του ποσοστού εκδήλωσης οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου και της θνητότητας της στεφανιαίας νόσου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από μελέτες της Α′ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών φαίνεται ότι αθηρωματικές πλάκες με αυξημένη θερμοκρασία (πάνω από 0,10 βαθμούς Κελσίου) και πολύ λεπτή κάψα που καλύπτει την αθηρωματική πλάκα (<60-70 μm) ρήγνυνται σε μεγάλο ποσοστό και προκαλούν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Σε μια μελέτη διαπιστώθηκε ότι το 70-80% των ασθενών με έμφραγμα του μυοκαρδίου έχουν τα αναφερόμενα χαρακτηριστικά.

Η Α′ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και πανεπιστήμια του εξωτερικού, εφαρμόζει για πρώτη φορά στον άνθρωπο την τρισδιάστατη ενδοστεφανιαία OCT, η οποία δίνει τη δυνατότητα ποσοτικοποίησης των δυνάμεων που αναπτύσσονται στα διάφορα τμήματα της στεφανιαίας αρτηρίας, ώστε να ανιχνεύονται οι ευάλωτες περιοχές, δηλαδή οι περιοχές με τη μεγαλύτερη πιθανότητα να ραγούν και να οδηγήσουν σε οξύ καρδιακό επεισόδιο.

Ταυτόχρονα, αναπτύχθηκε η τεχνική της ακτινομετρίας μικροκυμμάτων για την αναίμακτη ανίχνευση της ευάλωτης αθηρωματικής πλάκας. Με την εφαρμογή της νέας αυτής μεθόδου, είναι η δυνατή η θερμική χαρτογράφηση ενός αγγείου και η αναγνώριση των περιοχών με την υψηλότερη έκλυση θερμότητας, οι οποίες είναι και οι πιο επικίνδυνες να οδηγήσουν σε καρδιακό επεισόδιο.

Η πρώτη κλινική εφαρμογή της μεθόδου, σε καρωτίδες ανθρώπων με στεφανιαία νόσο, παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο παρουσιάστηκε στο Συνέδριο του Αμερικάνικου Κολλεγίου Καρδιολογίας στις Η.Π.Α.

Ανθεκτική υπέρταση

Ο επίκουρος Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης αναφέρθηκε στον τομέα της υπέρτασης και τα ευεργετικά αποτελέσματα της κατάλυσης της συμπαθητικής νεύρωσης του νεφρού (renal sympathetic denervation) με τη διαδερμική εισαγωγή με τοπική αναισθησία ειδικού καθετήρα στις νεφρικές αρτηρίες και χρήση υψίσυχνου ρεύματος για τη θεραπεία της ανθεκτικής υπέρτασης.

Η διαδικασία είναι σχετικά απλή, με παρακέντηση της μηριαίας αρτηρίας, είναι ασφαλής και απαιτείται νοσηλεία μίας ημέρας.

Οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε απονεύρωση της νεφρικής αρτηρίας παρουσίασαν σημαντική μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης έως και 32 mmHg κατά μέσο όρο, σε διάστημα παρακολούθησης 6 μηνών.


Πηγη

-

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Η οικονομική κρίση «χτυπάει» την καρδιά"

Leave a reply