Περικοπές μισθών συντάξεων, επιδομάτων, δαπανών υγείας και παιδείας, αλλά και λουκέτο σε φορείς και απολύσεις περιλαμβάνει η πρώτη έκθεση του ΚΕΠΕ για το νέο πακέτο μέτρων 12 δισ. ευρώ. Το πόρισμα που είναι στα χέρια κυβέρνησης και κομμάτων, κινείται σε τελείως διαφορετικό κλίμα από αυτό που κυριαρχεί στο προεκλογικό τερέν υποσχέσεων για κατάργηση επώδυνων μέτρων, για μείωση φόρων και για αποφυγή νέων οριζόντιων περικοπών μισθών και συντάξεων.Στελέχη που έχουν γνώση της καταγραφής που εδώ και εβδομάδες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την κυβέρνηση, τοΚΕΠΕ και τη τρόικα, δηλώνουν ότι ακόμη και αν υπάρχει η παράταση ενός έτους, έως και το 2015, οι περικοπές που πρέπει να γίνουν θα είναι πολλές και μεγάλες.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) από τα 12 περίπου δισ. ευρώ που αναζητούνται, από τις καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου το ποσό που μπορεί να βρεθεί, φτάνει το πολύ στο 1- 1,5 δισ. ευρώ. Μικρό είναι το ποσό που να προκύψει από την άμυνα και ελάχιστα τα περιθώρια για νέα περικοπή επενδύσεων.
Στο στόχαστρο για να βρεθούν τα 10 δισ. ευρώ που απομένουν, βρίσκονται:
- Τα ειδικά μισθολόγια Δικαστικών, σωμάτων ασφαλείας, ιατρών, ακαδημαϊκών κλπ. Εκτιμάται ότι αντί για μείωση 12% που προβλέπει το μνημόνιο, το ψαλίδι θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερο. Εκφράζονται φόβοι για τις αντιδράσεις των δικαστικών, αλλά και των αξιωματικών.
- Μισθοί δημοσίου και συντάξεις. Στο επίκεντρο είναι σε πρώτη φάση όσοι λαμβάνουν πολύ υψηλό ποσό. Ετσι, δεν αποκλείεται να μπει στο τραπέζι ξανά ζήτημα ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.
- ΔΕΚΟ και φορείς ευρύτερου δημοσίου. Σχεδιάζεται η μαζική περικοπή φορέων και η απόλυση των υπαλλήλων που υπηρετούν σε αυτούς, αλλά και η νέα περικοπή αποδοχών.
- Παιδεία. Έρχεται ξανά στο τραπέζι η πρόταση για λουκέτο ή συρρίκνωση, τμημάτων και σχολικών μονάδων με ανάλογη μείωση προσωπικού.
* Υγεία. Στο επίκεντρο είναι η δαπάνη για νοσοκομειακή περίθαλψη, για φάρμακα, για εξετάσεις.
* Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Στόχος είναι να μην είναι μαζικές. Ο κανόνας της αποχώρησης 150.000 υπαλλήλων έως το 2015 δεν αφήνει όμως και πολλά περιθώρια.