[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ζητούν τήρηση των δεσμεύσεων, παρέχουν ανάπτυξη
Πέμπτη 24 Μαΐου 2012 Posted by STEVENIKO

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι απολύτως διατεθειμένη να στηρίξει την Ελλάδα αρκεί και εκείνη να συνεχίσει τις προσπάθειες προσαρμογής μένοντας προσηλωμένη στις δεσμεύσεις που ανέλαβε και έχοντας στο μετεκλογικό της τοπίο, μια κυβέρνηση που θα επιλέξει την ευρωπαϊκή πορεία. Αυτό είναι το καθαρό μήνυμα που απέστειλαν στην Ελλάδα οι ηγέτες της ευρωζώνης μετά τη χθεσινή άτυπη σύνοδό Κορυφής.

Καθαρό μήνυμα στην Ελλάδα: Μένετε ευρώ, τηρώντας τις δεσμεύσεις

Η κοινή δήλωση των ηγετών της ευρωζώνης έχει ως εξής:

Συζητήσαμε την πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Επιθυμούμε να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ τηρώντας παράλληλα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Έχουμε πλήρη επίγνωση των σημαντικών προσπαθειών που έχουν ήδη καταβάλει οι έλληνες πολίτες.

Η ζώνη του ευρώ έχει επιδείξει αξιοσημείωτη αλληλεγγύη, αφού από το 2010 έχει ήδη εκταμιεύσει, από κοινού με το ΔΝΤ, περί τα 150 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της Ελλάδας. Θα φροντίσουμε για την κινητοποίηση των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων και μηχανισμών προκειμένου να επανέλθει η Ελλάδα σε πορεία ανάπτυξης και δημιουργίας απασχόλησης.

Η συνέχιση των ζωτικής σημασίας μεταρρυθμίσεων για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους, την προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων και την ενίσχυση των θεσμών της χώρας αποτελεί την καλύτερη δυνατή εγγύηση για ένα μέλλον με μεγαλύτερη ευημερία στο πλαίσιο της ζώνης του ευρώ. Αναμένουμε ότι, μετά τις εκλογές, η νέα ελληνική κυβέρνηση θα επιλέξει αυτή την πορεία.

Από τη χθεσινή σύνοδο προκύπτει ότι ο δρόμος προς τα πάσης φύσεως ευρωομόλογα μόνο εύκολος δεν θα είναι , ενώ οι όποιες νέες απαντήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην ελληνική κρίση μετατίθενται για τις 28 – 29 Ιουνίου, στην επίσημη Σύνοδο του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου που θα λάβει χώρα 11 ημέρες μετά τις ελληνικές εκλογές.

Μέρκελ: Εξήγησα τη θέση μου
Στις δηλώσεις της μετά το πέρας της Συνόδου η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ εκτίμησε ότι το ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγων υπήρξε αντικείμενο ενός «ισορροπημένου» διαλόγου στη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών.

«Υπήρξε ένας ποικίλος διάλογος για τα ευρωομόλογα, αλλά πολύ ισορροπημένος» και διατυπώθηκαν «διαφορετικές απόψεις», ανέφερε η Μέρκελ αναφερόμενη στη σύνοδο, σε δηλώσεις που έκανε πριν από λίγο.

«Εξήγησα τη θέση μου», ενώ ο νέος Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ «εκφράστηκε για το θέμα όπως είχε εξαγγείλει, αλλά έγινε μια συζήτηση με πολλές διαφοροποιήσεις», πρόσθεσε η Μέρκελ. «Πολλοί συμμετέχοντες» εξέφρασαν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου μέτρου και για το επίπεδο των επιτοκίων που θα είχε το δυνητικό αμοιβαιοποιημένο χρέος της ευρωζώνης, τόνισε ακόμη η κυρία Μέρκελ που απέφυγε να αναφερθεί στο ελληνικό ζήτημα.

Ολάντ: Κανένα σχέδιο απομάκρυνσης
«Εξ όσων γνωρίζω, στη Γαλλία δεν υφίσταται κανένα σχέδιο προετοιμασίας για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», δήλωσε κατηγορηματικά ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο Ολάντ τόνισε ότι η Γαλλία δεν κάνει τέτοιου είδους υποθέσεις, για τον απλό λόγο ότι επιθυμεί και ευνοεί την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.

Συνεχίζοντας, ο Ολάντ τόνισε ότι θα επιμείνει στην άμεση αποδέσμευση διαθέσιμων πόρων των διαρθρωτικών ταμείων με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα, εκτός από υποχρεώσεις, έχει δικαίωμα σε μια προοπτική ανάπτυξης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Γαλλίας.

Σε ό,τι αφορά την ιδέα θέσπισης ευρωομολόγου, η οποία συζητήθηκε στο αποψινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Φρανσουά Ολάντ επισήμανε ότι για τη Γαλλία αποτελούν σημείο εκκίνησης--ενώ για τη Γερμανία σημείο κατάληξης.

Μπαρόζο - Ρομπάι: Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο
Τη στήριξή τους προς την Ελλάδα εφόσον η χώρα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, επανέλαβαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπάι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά το πέρας της συνόδου.

«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη. Εμείς θα είμαστε στο πλάι της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να την υποστηρίζουμε όσο και εκείνη τηρεί τις δεσμεύσεις της», σημείωσε ο κ. Μπαρόζο. Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη περιμένει τα αποτελέσματα των εκλογών της 17ης Ιουνίου και τόνισε ότι δεν πρέπει «να ξεφεύγουμε από το στόχο με τα υποθετικά σενάρια».

Και ο κ. Ρομπάι εξέφρασε την επιθυμία του να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη ενώ δήλωσε ότι «έχουμε πλήρη επίγνωση της προσπάθειας των Ελλήνων και η ευρωζώνη με το ΔΝΤ έχουν δείξει την αλληλεγγύη τους.

Πικραμμένος: Αυτονόητη για την ΕΕ η τήρηση των δεσμεύσεων
«Οι εταίροι θεωρούν αυτονόητο ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη και θεωρούν επίσης αυτονόητο ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τις υποχρεώσεις τις οποίες έχει αναλάβει», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, μετά το τέλος της συνόδου.

Ερωτηθείς αν οι χώρες μέλη της ΕΕ προετοιμάζουν σχέδια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που θα είχε ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, απάντησε αρνητικά, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν έκρυψε την έκπληξή της και τη δυσφορία της γι΄ αυτά τα σενάρια.

Ανέφερε, επίσης, ότι από γερμανικής πλευράς δεν ετέθη ζήτημα διενέργειας δημοψηφίσματος στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι, όπως δήλωσε και προ ημερών, το θέμα αυτό έχει κλείσει. Επισήμανε ακόμη ότι είναι φυσικό οι εταίροι της Ελλάδας να δείχνουν ενδιαφέρον για την κατάσταση στη χώρα, αλλά πέρα από αυτό δεν υπάρχει ουδεμία πρόθεση παρέμβασης.


Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Ζητούν τήρηση των δεσμεύσεων, παρέχουν ανάπτυξη"

Leave a reply