[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Πρώτα λύση του ονόματος, μετά ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ
Δευτέρα 21 Μαΐου 2012 Posted by STEVENIKO

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε ό,τι μπορούσε για να "βοηθήσει" τον καλό του φίλο και πρωθυπουργό της FYROM Νίκολα Γκρούεφσκι (ο οποίος απουσίαζε από τη σύνοδο κορυφής στο Σικάγο) και να προωθήσει το αίτημα ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Όμως με την ομόφωνη απόφαση των ηγετών όλων των χωρών μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας επαναλαμβάνεται η απόφαση της συνόδου κορυφής του Βουκουρεστίου.

"Επαναλαμβάνουμε την απόφαση της συνόδου του Βουκουρεστίου του 2008 να απευθύνουμε πρόσκληση για ένταξη της πρώην Γιουργκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ μόλις βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών", αναφέρεται κατά λέξη στη Διακήρυξη που υιοθέτησαν οι ηγέτες των χωρών μελών της Συμμαχίας.

"Η Σύνοδος αυτή επαναβεβαίωσε τις αποφάσεις της Συνόδου του Βουκουρεστίου και έτσι επιβεβαιώνεται ότι η γειτονική χώρα θα κληθεί να συμμετάσχει στο ΝΑΤΟ μόνον όταν θα έχει λυθεί το θέμα της ονομασίας", επισήμανε ο υπουργός των Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης από το Σικάγο όπου βρίσκεται εκπροσωπώντας την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μολυβιάτης αποκάλυψε ότι "όσον αφορά στα Σκόπια, έγιναν, πράγματι, ορισμένες παρασκηνιακές, θα έλεγα, και μεμονωμένες απόπειρες, να αλλοιωθεί η απόφαση του Βουκουρεστίου" και πρόσθεσε: "Οι απόπειρες αυτές απέτυχαν".

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική διπλωματική αποστολή κατέβαλλε επίμονες προσπάθειες να ενταχθεί στη Διακήρυξη του Σικάγο αναφορά στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και μια υποσημείωση ότι επειδή έχει περάσει πολύς καιρός από την απόφαση που ελήφθη στο Βουκουρέστι το 2008 για ένταξη των Σκοπίων μόλις διευθετηθεί το θέμα του ονόματος, το θέμα θα πρέπει να επανεξεταστεί.

Παρά το ασφυκτικό πρέσινγκ των Τούρκων η ελληνική διπλωματική αποστολή απέκρουσε τις πιέσεις και κατάφερε να διατηρηθεί η διατύπωση που διασφαλίζει πλήρως τα κεκτημένα της συνόδου του Βουκουρεστίου. Η τελική ανακοίνωση επαναλαμβάνει άλλωστε με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση ότι τα Σκόπια δεν πρόκειται να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ χωρίς να έχει επιλυθεί προηγουμένως το ζήτημα της ονομασίας τους.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Μολυβιάτης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι και είχε σύντομη συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Πρώτα λύση του ονόματος, μετά ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ"

Leave a reply