[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Το μέλλον της ευρωζώνης στα χέρια των Ισπανών
Σάββατο 2 Ιουνίου 2012 Posted by STEVENIKO

Η εβδομάδα που πέρασε είχε στρέψει τα βλέμματα των αγορών και της διεθνούς κοινότητας στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, καθώς οι εξελίξεις τόσο στον τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας, όσο και στο πολιτικό «παιχνίδι» που παίζεται στο παρασκήνιο, ενέτειναν τις φήμες περί προσφυγής της χώρας στο μηχανισμό στήριξης.


Απ’ ό,τι φαίνεται οι εξελίξεις στην Ελλάδα πολύ λίγο απασχολούν πλέον τις διεθνείς αγορές αφού η Ισπανία αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή, μετά τη δραματική έκκληση των αυτόνομων περιοχών για ένεση ρευστότητας από την Κεντρική Κυβέρνηση, αλλά και τα 19 δις. Ευρώ που ζήτησε η Bankia προκειμένου να αποφύγει το λουκέτο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα 10ετή ομόλογα της Ισπανίας έφτασαν το 6,72%, ποσοστό που βρίσκεται κοντά στο 7% που έσπρωξε τη χώρα μας, αλλά και την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να ζητήσουν βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Από αυτό το γεγονός, η Wall Street Journal βρήκε την αφορμή και έγραψε πως γίνονται «παρασκηνιακές» διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ισπανική κυβέρνηση για προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, δημοσίευμα που διέψευσε κατηγορηματικά η ίδια η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λανγκάρντ, αλλά και ο ισπανός πρωθυποργός Μαριάνο Ραχόι.

Παρ’ όλα αυτά, λένε, όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά.

Όπως αναφέρει στο Γαλλικό Πρακτορείο, η Μαρία Ντολόρες Ντανκάουζα, διευθύνουσα συμβουλος της Bankinter, η χρηματοδότηση των τραπεζών κρίνεται αναγκαία καθώς ο χρηματοπιστωτικός τομέας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση:

«Όσο περνά ο καιρός, τα πράγματα γίνονται χειρότερα και η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει περισσότερα πράγματα. Απ’ ό,τι φαίνεται, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την προσφυγή».

Τώρα, ο υπουργός Οικονομικών, Λουίς Ντε Γκίντος, ανέφερε ότι πράγματι η Ισπανία και η Ευρώπη βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι. «Δεν ξέρω αν είμαστε στην άκρη του γκρεμού, αλλά σίγουρα είμαστε σε πάρα πολύ κακή κατάσταση. Το μέλλον του ευρώ θα παιχτεί τις επόμενες εβδομάδες σε Ισπανία και Ιταλία», είπε ο Ντε Γκίντος σε ομιλία του σε συνέδριο επιχειρηματιών στην Βαρκελώνη.

Οι δηλώσεις αυτές πυροδότησαν ακόμα περισσότερο την ανησυχία των αγορών για προσφυγή της Ισπανίας στο ΔΝΤ, με τους διεθνείς παράγοντες να απευθύνουν έκκληση στους ηγέτες της ευρωζώνης να μην καθυστερήσουν στην ανάληψη δράσεων, όπως έκαναν με την Ελλάδα, καθώς κάτι τέτοιο θα έφερνε την καταστροφή.

Αυτή τη στιγμή, η Ισπανία έχει τρία βασικά προβλήματα:

Πρώτον έχει ένα τρομακτικό ποσοστό ανεργίας, το οποίο εκτός από τις κοινωνικές του διαστάσεις έχει προκαλέσει μια κρίση ελλείμματος λόγω της καθίζησης της αγοράς ακινήτων. Δεύτερον, οι τράπεζες έχουν σοβαρό πρόβλημα δανεισμού και ρευστότητας. Και τρίτον, η εκροές καταθέσεων έχουν διογκωθεί. Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2012, οι Ισπανοί απέσυραν από τις τράπεζες 100 δις. Ευρώ.

Όλα αυτά συντελούν σε ένα πράγμα: Στην προσφυγή του προγράμματος στήριξης. Όμως η Ισπανία μέχρι στιγμής θέλει να αποφύγει πάση θυσία αυτό το ενδεχόμενο, γι’ αυτό ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα από την ΕΚΤ, ενίσχυση των τραπεζών της, όπως έχει κάνει με την Ελλάδα και την Ιρλανδία.

Το γεγονός όμως ότι εισέπραξε ένα μεγαλοπρεπές «όχι» από την ΕΚΤ υποδηλώνει σύμφωνα με τους αναλυτές πως η ΕΚΤ περιμένει πρώτα ένα σχέδιο στήριξης των ισπανικών τραπεζών για να βοηθήσει.

Με άλλα λόγια, ένα ακόμα πρόγραμμα στήριξης του ΔΝΤ και της ΕΕ…STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Το μέλλον της ευρωζώνης στα χέρια των Ισπανών"

Leave a reply