[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Πώς με 100 εκατ. ευρώ ο Λάτσης αποκτά έλεγχο στην Εθνική των 3 ηπείρων και 5 θαλασσών!
Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012 Posted by STEVENIKO


του Γιάννη Τσαραγκλή 


Οι περισσότεροι αναλυτές, παρατηρητές και αρθρογράφοι της τραπεζικής αγοράς, υποστηρίζουν - λανθασμένα κατά την άποψη μας -  ότι, από το deal Εθνικής - Eurobank που όπως λένε έγινε βιαστικά, προκύπτει ότι ο Λάτσης  φεύγει από την Ελληνική τραπεζική αγορά και άλλα τέτοια απαισιόδοξα και παραπλανητικά. Κοιτώντας το deal από μια άλη ματιά βγαίνει το συμπέρασμα ότι ο Σπύρος Λάτσης, εκταμιεύοντας ουσιαστικά ελάχιστα για το οικονομικό επίπεδο του κεφάλαια, έχει τη δυνατότητα να παραμείνει στο παιχνίδι και να καταστεί κυρίαρχος στην αγορά, σε περίπτωση που η Ελλάδα σωθεί και το τραπεζικό σύστημα αρχίζει να αναπνέει κανονικά. Αλλά ακόμη και σε περίπτωση που έλθει μια άλλη κυβέρνηση και αποφασίσει κρατικοποίηση των τραπεζών, ο Όμιλος Λάτση θα χάσει ελάχιστα, πάντα για το οικονομικό μέγεθος του.

Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και στην Ελληνική τραπεζική αγορά

Ωστόσο, η κίνηση του κ. Σπύρου Λάτση, αφενός να αγοράσει το Κέντρο Τύπου (Golden Hall) και αφετέρου να συμμετάσχει στο μεγάλο deal δημιουργίας ενός Ελληνικού τραπεζικού κολοσσού με τη συγχώνευση Εθνικής & Eurobank, είναι μια ξεκάθαρη ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά και στην προσπάθεια του να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, με αποκρατικοποιήσεις και νοικοκύρεμα των αγορών, όπως και αυτή των τραπεζών.

Επίσης δεν είναι καθόλου τυχαία και η επιλογή του Καλαματιανού (πατρίδα του πρωθυπουργού) κ. Αλέξανδρου Τουρκολιά, ενός έμπειρου τραπεζικού στελέχους χαμηλών τόνων (όχι golden boys δηλαδή) ως επικεφαλής της νέας ισχυρής τράπεζας, γεγονός που δείχνει το προσανατολισμό του κορυφαίου πιστωτικού ιδρύματος, στην προσπάθεια του να στηρίξει την υγιή Ελληνική οικονομία, μόλις κάνει ανακεφαλαιοποίηση.

Σχέση ανταλλαγής - Η ανάλυση

Η πρώτη απόπειρα συγχωνεύσεων στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα, έγινε με τη συγχώνευση Εθνικής - Alpha Bank το 2011, με σχέση ανταλλαγής 8 μετοχές Εθνικής προς 11 μετοχές Alpha Bank. H δεύτερη απόπειρα συγχωνεύσεων έγινε στις αρχές του 2012 με την προσπάθεια συνένωσης Alpha Bank - Eurobank, με σχέση 5 μετοχές Alpha προς 7 μετοχές της Eurobank.
Εάν γίνονταν τα παραπάνω deals και ίσχυαν αυτές οι σχέσεις ανταλλαγής, οι 58 μετοχές της Εθνικής θα αντιστοιχούσαν σε 111,65 μετοχές της Eurobank. O έμπειρος όμως τραπεζίτης Σπύρος Λάτσης, κατάφερε και πέτυχε μια πιο ευνοϊκότερη σχέση ανταλλαγής, όπως σε 58 μετοχές Εθνικής, 100 μετοχές Eurobank. Δηλαδή κατά 10% καλύτερα από τις προηγούμενες προσπάθειες.

Φυσικά η συγχώνευση αυτή Εθνικής - Eurobank πέτυχε επειδή η τιμή της πρώτης έχει υποχωρήσει σημαντικά.

Η συγχώνευση θα γίνει αφού μειωθεί το μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας και από 5 ευρώ / μετοχή ονομαστική αξία που είναι σήμερα, λέγεται ότι θα γίνει 1 ευρώ/ μετοχή. Αυτό σημαίνει ότι θα σπάσει η μετοχή της Εθνικής στα 5 , αλλά δεν αποκλείεται να γίνει και reverse split.

Εάν ο Λάτσης αποφάσιζε να κρατήσει τη Eurobank μόνος του και να μην πάει με κανέναν. Με βάση το νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η τράπεζα του θα χρειάζονταν περίπου 6 δισ. ευρώ. Και αν ήθελε να την κρατήσει ιδιωτική έπρεπε να βάλει ως βασικός μέτοχος το 10%, δηλαδή 600 εκ. ευρώ.
Στη συγχώνευση Εθνικής - Eurobank που πραγματοποιείται, η νέα μεγάλη τράπεζα θα χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση περίπου ύψους 10 δισ. ευρώ. Οι βασικοί μέτοχοι θα κληθούν να βάλουν 1 δισ. ευρώ και ο Λάτσης θα συμμετάσχει με περίπου 100 εκ. ευρώ, λόγω του 11% που θα κατέχει στο σχήμα.
Αντί λοιπόν για 600 εκ. ευρώ ο Λάτσης θα βάλει περίπου 100 εκ. ευρώ και τα υπόλοιπα εάν θέλει τα αγοράζει ομολογιακό δάνειο της Εθνικής, από το οποίο θα εισπράττει τον τόκο και μετά από μια 5ετία μετατρέπει τις ομολογίες σε μετοχές και αποκτά μεγαλύτερο έλεγχο στην ισχυρή πλέον Εθνική Τράπεζα.

Ο Σπύρος Λάτσης σκέφτηκε σωστά. Να έχω το 44% της Eurobank μιας τράπεζας στην Ελλάδα της ύφεσης, ή το 11% μια διεθνούς τράπεζας όπως η Εθνική που είναι και ιδιοκτήτρια της τουρκικής τράπεζας Finansbank. Κι αν αύριο έρθει μια π.χ Deutsche Bank να αγοράσει την μεγάλη πλέον Εθνική Τράπεζα το μερίδιο αυτό, θα αξίζει πολύ παραπάνω. 

To 11% θα έχει η οικογένεια Λάτση που έχει σπάσει το ποσοστό στην Eurobank σε 9 κληρονόμους, επειδή - σύμφωνα με πληροφορίες - το επέβαλε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, επειδή ο Λάτσης δραστηριοποιόταν στην Ελλάδα μέσω μιας Ελβετικής τράπεζας. Και άρα σαν φυσικό πρόσωπο σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα των Ελβετών, δεν έπρεπε να έχει υψηλό ρίσκο σε ... Ελληνική τράπεζα.

Χαμένοι από το deal!

Χαμένοι από το deal είναι τα golden boys της Eurobank. Στην τραπεζική αγορά μόλις έγινε γνωστό το deal αλλά και οι προθέσεις του Ομίλου Λάτση να μην  βάλει κανένα golden boys μπροστά, λέγονταν χαρακτηριστικά η φράση “όπως τον άδειασαν αυτοί τους άδειασε και αυτός”.  Υπονοώντας, μάλλον ότι η τράπεζα φορτώθηκε από Ελληνικά ομόλογα και ενδεχομένως άλλα προβληματικά χαρτοφυλάκια και ήθελε μεγάλες ανακεφαλαιοποιήσεις και επανεκκινήσεις.

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Πώς με 100 εκατ. ευρώ ο Λάτσης αποκτά έλεγχο στην Εθνική των 3 ηπείρων και 5 θαλασσών!"

Leave a reply