[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
18 φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας: Θρίαμβος για την «Αδελφή μου»
Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Εκατόν εβδομήντα εννέα ταινίες, ανάμεσά τους ατμοσφαιρικά φιλμ νουάρ, θρυλικές κλασσικές παραγωγές, απροσδόκητες κινηματογραφικές πρεμιέρες, εναλλακτικές αφηγήσεις, διεθνείς υπερπαραγωγές, μουσικές εκπλήξεις, ανατρεπτικά ντοκιμαντέρ, αλλά και πάρτυ και παράλληλες εκδηλώσεις περιελάμβανε το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote.

Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε την Κυριακή (30/9) με την απονομή των βραβείων και την προβολή της βραβευμένης ταινίας του Μπεν Τσάιτλιν (Χρυσή Κάμερα Καννών και βραβείο καλύτερης ταινίας στο Σάντανς), «Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου», με την τελετή λήξης του, που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στον κινηματογράφο Δαναό.

Το μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ, τη «Χρυσή Αθηνά», απέσπασε η ταινία «Η Αδερφή μου» («Sister») της Ελβετίδας Ούρσουλα Μέγιερ. Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Σιμόν, ο οποίος ζει στην Ελβετία με την 25χρονη άνεργη αδελφή του και συντηρεί εκείνη και τον εαυτό του, κλέβοντας από τους πλούσιους επισκέπτες του κοντινού χιονοδρομικού θέρετρου. Το περίεργο: Είναι μόλις 12 χρονών και κρύβει από όλους το συγκλονιστικό μυστικό του. Η ταινία αποτελεί την επίσημη υποβολή της Ελβετίας για τα επερχόμενα Όσκαρ.

«Αισθάνομαι βαθύτατα συγκινημένη που λαμβάνω αυτό το βραβείο απόψε στην Αθήνα για αυτήν την ταινία που πάνω από όλα είναι ένας μύθος, μια ιστορία για το σύγχρονο κόσμο και την οικογένεια που θα μπορούσε να εκτυλίσσεται σε οποιοδήποτε μέρος της γης και να απηχεί εξίσου δυνατά την σύγχρονη πραγματικότητα", ανέφερε σε σημείωμα που απέστειλε η Ούρσουλα Μέγιερ.

Το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου απονεμήθηκε στην Λούσι Μαλόι για την ταινία «Μια Νύχτα» («Una Noche»), της οποίας έκανε και τη σκηνοθεσία. H ταινία αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Λούσι Μαλόι, το οποίο με τις εξαιρετικές ερμηνείες των τριών ερασιτεχνών πρωταγωνιστών της, σάρωσε τα βραβεία στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα.

Μια ιστορία ενηλικίωσης τριών νεαρών Κουβανών, που εγκλωβίζει στα κάδρα της το φως, τη μαγεία αλλά και την εξαθλίωση των κατοίκων της Αβάνας εμπλέκοντας αριστοτεχνικά τη μυθοπλασία και το ντοκιμαντέρ.

«Είναι πολύ μεγάλη χαρά και τιμή να λαμβάνω αυτό το βραβείο. Σημαίνει πάρα πολλά για μένα διότι αποτελεί ουσιαστικά μια αναγνώριση της σκληρής δουλειάς και ενέργειας που αφιέρωσα στην συγγραφή αυτού του σεναρίου, αλλά ταυτόχρονα και αναγνώριση της προσπάθειας όλων αυτών των ανθρώπων που εργάστηκαν για να γίνει η ταινία", ανέφερε η Λούσι Μαλόι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα της.

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας κέρδισε ο εικαστικός Τέρενς Νανς για την ταινία «Μία υπεραπλούστευση της ομορφιάς της». Ο Νανς δημιούργησε μία ταινία για το κορίτσι που απασχολεί τις σκέψεις του συνδυάζοντας ντοκιμαντέρ, μυθοπλασία και κινούμενα σχέδια σε μία πρωτότυπη ιστορία αγάπης.

Το Βραβείο Κοινού απονεμήθηκε στον Μαντς Ματίεσεν για την ταινία «Teddy Bear». Ανθρώπινο και συγκινητικό το βραβείο σκηνοθεσίας του Σάντανς είναι μια συγκλονιστική σπουδή πάνω στους πόνους της καθυστερημένης ενηλικίωσης.

«Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ που απονέμεται το βραβείο στο "Teddy Bear". Σημαίνει πολλά για μένα αυτό, γιατί το κοινό αποτελεί και το βασικό λόγο για το οποίο γυρίζω ταινίες. Είναι το πρώτο βραβείο κοινού που κερδίζει η ταινία για αυτό και είναι ιδιαιτέρως ξεχωριστό», ανέφερε Μαντς Ματίεσεν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του.

Την κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος αποτελούσαν πέντε νέοι σπουδαστές 18 έως 25 ετών.

Η ταινία του Μάλικ Μπεντζελούλ «Ψάχνοντας το Βασιλιά της σκόνης» απέσπασε τη «Χρυσή Αθηνά» του Τμήματος Μουσική και Φιλμ.

Πρόκειται «για ένα συγκινητικό κινηματογραφικό οδοιπορικό στην καρδιά της μουσικής και στην ψυχή ενός ανθρώπου που φέρνει στην επιφάνεια το άγνωστο έργο ενός πολύ σπουδαίου σύγχρονου μουσικού του Σίξτο Ροντρίγκεζ», είπε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Χρήστος Μήτσης.

Λίγες μέρες μετά τη βράβευσή του στο φεστιβάλ της Δράμας, το «Χαμομήλι» του Νεριτάν Ζιντζιρία απέσπασε τη μεγαλύτερη διάκριση του πρώτου διαγωνιστικού τμήματος για ελληνικές μικρού μήκους ταινίες του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, «χάρη στην βαθιά συγκίνηση που μας προκάλεσε και την αφηγηματική της οικονομία», όπως σχολίασε σχετικά με την ομόφωνη αυτή απόφαση της κριτικής επιτροπής, η πρόεδρος, Ελισάβετ Χρονοπούλου.

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας μοιράστηκαν ο Γιάννης Μπερερής (για την «Ενδημία») και ο Ρωμανός Αργυρόπουλος Ιωάννου («Munchies»), δύο «αξιόλογα δείγματα εξέλιξης, με δυναμισμό και ελευθερία», ενώ το Βραβείο Σεναρίου απέσπασαν ο Παύλος Μεθενίτης και ο Κώστας Γεραμπίνης για το «Παγόβουνο» και την «καθαρή ματιά, λιτότητα και το βάθος των χαρακτήρων του».

Η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Ελισάβετ Χρονοπούλου, τόνισε ότι ήταν μια διαδικασία που όλα τα μέλη της κριτικής επιτροπής - η Βένα Γεωργακοπούλου, η Φένια Κοσσοβίτσα, ο Μιχάλης Κωνσταντάτος και ο Θεόφιλος Παπαστυλιανός - απόλαυσαν, παρά το μεγάλο αριθμό των συμμετοχών.

«Είδαμε τις ταινίες προσεκτικά, διαφωνήσαμε, συμφωνήσαμε, τις υπερασπιστήκαμε...Δεν ακολουθήσαμε κανόνες τελικά, επιλέξαμε τις ταινίες που μας έκαναν να νιώσουμε κάτι, ακόμη κι αν πιθανώς ήταν οι λιγότερο τεχνικά σωστές».

Συνεχίζοντας την παράδοση των τελευταίων ετών, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας βράβευσε το Σάββατο το βράδυ τους καλύτερους πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς ελληνικών ταινιών σε μια σύντομη τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο Δαναό πριν από την προβολή της ταινίας «Η Κόρη» του Θάνου Αναστόπουλου, που ήταν και η δεύτερη προβολή-έκπληξη του φεστιβάλ.

Ο Ηλίας Δημητρίου ανακηρύχθηκε καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης για το «Fish n' Chips», ενώ η Κίκα Γεωργίου και ο Διομήδης Κουφτερός βραβεύτηκαν για τις ερμηνείες τους στις ταινίες «Η Πόλη των Παιδιών» και «Fish n' Chips» αντίστοιχα.

Οι τρεις νικητές ευχαρίστησαν θερμά την κριτική επιτροπή, που αποτελούνταν από τους Σωτήρη Γκορίτσα, Αργύρη Παπαδημητρόπουλο, Μαρία Ναυπλιώτου, Ηλία Αδάμη και Κωνσταντίνο Κοντοβράκη, καθώς και το φεστιβάλ για την τιμή αυτή.

«Είναι ένα φεστιβάλ που αγκαλιάζει και υποστηρίζει τις μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες», τόνισε ο Ηλίας Δημητρίου, που είδε την ταινία του να κάνει πανελλήνια πρεμιέρα στο περσινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας πριν βρει το δρόμο της προς τις αίθουσες.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "18 φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας: Θρίαμβος για την «Αδελφή μου»"

Leave a reply