[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Φόρος-εξπρές για τις «μαύρες» καταθέσεις
Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Ξεκινούν οι διαδικασίες ελέγχου και διασταυρώσεων κατά προτεραιότητα σε 3.000 μεγαλοκαταθέτες που έκαναν εμβάσματα σε ξένες τράπεζες πάνω από 1 εκατ. ευρώ ο καθένας

Περισσότερα από 22 δισ. ευρώ έχουν στείλει στο εξωτερικό 54.000 Ελληνες

Περισσότερα από 22 δισ. ευρώ έχουν στείλει στο εξωτερικό 54.000 Ελληνες

Επισπεύδονται οι διαδικασίες για τη φορολόγηση με συντελεστές μεταξύ 30% και 45% των «μαύρων» καταθέσεων, οι οποίες βγήκαν εκτός Ελλάδας από το 2009 μέχρι τις αρχές του 2011 μέσω εμβασμάτων. Τη σχετική εντολή στις ελεγκτικές αρχές έδωσε χθες ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης.

Να υπενθυμίσουμε πως το ΣΔΟΕ έχει στην κατοχή του λίστα η οποία περιλαμβάνει τα ονόματα 54.000 Ελλήνων που έστειλαν σε τράπεζες του εξωτερικού περισσότερα από 22 δισ. ευρώ.

Το ΣΔΟΕ και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ξεκινούν τις διαδικασίες ελέγχου και διασταυρώσεων κατά προτεραιότητα στους 3.000 Ελληνες που έδωσαν εντολές για εμβάσματα ύψους άνω του 1.000.000 ευρώ ο καθένας. Τα συνολικά ποσά που έβγαλαν από τη χώρα οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι υπερβαίνουν τα 7,5 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο για εισπράξεις-εξπρές από τις «μαύρες» καταθέσεις προβλέπει:
Η Γ.Γ.Π.Σ. αναλαμβάνει να διασταυρώσει τα ποσά που εστάλησαν στο εξωτερικό με τα ποσά που δηλώθηκαν στις φορολογικές δηλώσεις των συγκεκριμένων προσώπων, ώστε να εντοπιστούν περιπτώσεις αδήλωτων εισοδημάτων.

Σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνεται διαφορά μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων και των εμβασμάτων, τότε αυτομάτως η Γ.Γ.Π.Σ. θα εκδίδει σημείωμα - ειδοποιητήριο, το οποίο θα αποστέλλεται στον φορολογούμενο.

Με το σημείωμα - τελεσίγραφο του υπουργείου Οικονομικών, ο φορολογούμενος - μεγαλοκαταθέτης του εξωτερικού θα έχει τρεις επιλογές:
  • Να δικαιολογήσει τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων και των καταθέσεων που έβγαλε στο εξωτερικό.
  • Να καταβάλει φόρο επί της διαφοράς, η οποία θεωρείται αδήλωτο εισόδημα. Πάνω στο εισόδημα αυτό εξετάζεται να επιβληθεί ένας φόρος της τάξης του 30% ή να φορολογηθεί με βάση την ισχύουσα φορολογική κλίμακα και με συντελεστές που φθάνουν έως το 45%.
  • Να μην πληρώσει τον φόρο για τα ποσά των καταθέσεων που δεν μπορεί να δικαιολογήσει από τα εισοδήματά του και να παραπεμφθεί στην Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Φόρος-εξπρές για τις «μαύρες» καταθέσεις "

Leave a reply