[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Οι ταινίες της εβδομάδας
Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Το ντοκιμαντέρ «Banksy: Η τέχνη στο δρόμο» μπορεί να άργησε να βρει τον δρόμο του για τις ελληνικές αίθουσες, αλλά ακόμα κι έτσι σας περιμένει να ανακαλύψετε την ξεσηκωτική, αστεία, ιδιοφυή ενέργειά του. Διότι, αν περιμένατε από τον Ολιβερ Στόουν ή τον Μπραντ Πιτ να σας γλυκάνουν, θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Η αγριότητα δεν σκοτώνει διόλου γλυκά.



Σκότωσέ τους γλυκά / Killing them softly
Του Αντριου Ντόμινικ
Με τους: Μπραντ Πιτ, Ρέι Λιότα, Τζέιμς Γκαντολφίνι, Ρίτσαρντ Τζένκινς
Γκανγκστερική / 2012 / ΗΠΑ



Ο Αντριου Ντόμινικ («Η δολοφονία του Τζέσι Τζέιμς από τον δειλό Ρόμπερτ Φορντ») ξεκινά την ταινία του με υποσχέσεις που θυμίζουν τα «Καλά παιδιά» του Σκορσέζε: εξωτερική αφήγηση, μπόλικο αντρίκιο μπλα-μπλα, μαφιόζικα μπερδέματα, μαφιόζικη βία. Ο Μπραντ Πιτ, με το δερμάτινο σακάκι και το μουσάκι του, εμφανίζεται στο τοπίο για να το «καθαρίσει» με συνοπτικές διαδικασίες και όπως του αρέσει, «γλυκά» κι από απόσταση - χωρίς να τον ακουμπά η βρόμα. Κάπου εκεί κάνει ένα, αχρείαστα μεγάλο, πέρασμα και ο Τζέιμς Γκαντολφίνι σε μια παραλλαγή του «Σοπράνο» του. Καταλαβαίνεις τις προθέσεις του Ντόμινικ για μια κυνική, πιασάρικη, εντυπωσιακή ταινία. Το προσπαθεί πολύ όμως και τελικά το αποτέλεσμα ανήκει περισσότερο στο εξυπνακίστικο ρεπερτόριο, με τις ωραιοποιημένες και τραβηγμένες από τα μαλλιά σκηνές βίας, τους ξεχειλωμένους διαλόγους και την έλλειψη ρυθμού. Πάλι καλά που υπάρχει το εξαιρετικό καστ (προσέξτε τους υπέροχους δευτερορολίτες) που σε παίρνουν από το χέρι και φτάνεις κούτσα-κούτσα ως το τέλος.


Banksy: Η τέχνη στο δρόμο / Exit through the gift shop
Του Μπάνκσι
Με τους: Μπάνκσι, Τιερί Γκουετά (Mr. Brainwash), Space Invader, Σέπαρντ Φέρι
Ντοκιμαντέρ / 2010 / ΗΠΑ - Βρετανία



Το «Banksy: Η τέχνη στο δρόμο» δεν είναι απλά ένα υπέροχο ντοκιμαντέρ. Είναι μια συναρπαστική ταινία! Ο διάσημος γκραφίτι καλλιτέχνης Μπάνκσι παίρνει στα χέρια του το υλικό του Τιερί Γκουετά, ενός υπερ-δραστήριου, τρελού τύπου, ο οποίος κατέγραψε ολόκληρο το κίνημα του graffiti art, αλλά δεν έκατσε ποτέ να μετατρέψει τις εικόνες του σε ταινία. Ο Μπάνκσι στρέφει την κάμερα στον Γκουετά, στους υπόλοιπους γκραφιτάδες, στον κόσμο της τέχνης γενικότερα, και δημιουργεί ένα μεστό, ξεκαρδιστικό, καυστικό, εύγλωττο έργο τέχνης, σύγχρονο όσο ποτέ (κι ας είναι παραγωγή του 2010). Μην τολμήσετε να το χάσετε.


Παράνομοι / Lawless
Του Τζον Χίλκοουτ
Με τους Τομ Χάρντι, Σία Λαμπέφ, Τζέσικα Τσαστέιν, Γκάι Πιρς, Γκάρι Ολντμαν, Μία Γουασικόφσκα
Δραματική / 2012 / ΗΠΑ



Η πραγματική ιστορία τριών αδελφών που διακινούσαν αλκοόλ στην αμερικανική επαρχία την εποχή της ποτοαπαγόρευσης μετατρέπεται σε μια στιβαρή, αλλά μάλλον άτονη ταινία από τον Τζον Χίλκοουτ. Ο σκηνοθέτης («Ο δρόμος») ξέρει πώς να δημιουργεί ατμόσφαιρα και να αναδεικνύει το σενάριο του Νικ Κέιβ (όλοι του οι ηθοποιοί δίνουν ανεξαιρέτως σωστές ερμηνείες). Αλλά το κλίμα βαραίνει και πλακώνει την ιστορία, εμποδίζοντάς την να τσουλήσει αβίαστα στο μονοπάτι της.


Αγριότητα / Savages
Του Ολιβερ Στόουν
Με τους Ααρον Τέιλορ Τζόνσον, Τέιλορ Κιτς, Μπλέικ Λάιβλι, Σάλμα Χάγιεκ
Περιπέτεια / 2012 / ΗΠΑ



Ο Ολιβερ Στόουν φαίνεται πως έχει κολλήσει σε ένα παρελθόν, θεωρώντας ότι κάνει πρωτοποριακό και προκλητικό σινεμά δείχνοντας μπάφους, σεξ, γκάνγκστερ και όπλα. Δύο άντρες, έμποροι φούντας, μοιράζονται το ίδιο κορίτσι. Τα αγόρια εκνευρίζουν τη βασίλισσα των ναρκωτικών, εκείνη απάγει το κορίτσι. Εκείνα τρέχουν να τη σώσουν. Κρίμα που δεν υπήρχε κάπου ένας βασιλιάς της λογικής να σώσει κι εμάς από το κάψιμο, τις υπερβολές και τα παιδιαρίσματα του Στόουν.


Η παράξενη ζωή του Τίμοθι Γκριν / The odd life of Timothy Green
Του Πίτερ Χέτζες
Με τους Τζένιφερ Γκάρνερ, Τζόελ Ετζερτον
Δραματική / 2012 /ΗΠΑ



Γλυκερο-αμερικάνικη ταινία για ένα ζευγάρι που μια μέρα βλέπει να εμφανίζεται στην αυλή του κήπου του το αγόρι που είχαν φανταστεί ότι θα έκαναν αν μπορούσαν.


California Dreamin’ / Nesfarsit
Του Κριστιάν Νεμέσκου
Με τους Αρμάν Ασάντε, Τζέιμι Ελμαν, Ρασβάν Βασιλέσκου
Πολεμική κωμωδία / 2007 / Ρουμανία



Ο Κριστιάν Νεμέσκου, το ανερχόμενο αστέρι του ρουμανικού νέου κύματος, πέθανε σε ατύχημα προτού προλάβει να τελειώσει το μοντάζ της ταινίας του «California Dreamin’», η οποία παρ’ όλ’ αυτά πήγε στις Κάννες και κέρδισε το βραβείο του τμήματος «Ενα Κάποιο Βλέμμα». Για την ιστορία, η ταινία είναι σάτιρα και αφηγείται τις προσπάθειες ενός σταθμάρχη σιδηροδρομικού σταθμού να μπλοκάρει στρατεύματα του ΝΑΤΟ που πάνε στο Κόσοβο (το 1999).



STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Οι ταινίες της εβδομάδας"

Leave a reply