[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Αθηναϊκά γλυπτά αναβιώνουν στην Στοά Αττάλου
Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

"Αναβιώνοντας την Αρχαία Αγορά, τον τόπο που γεννήθηκε η Δημοκρατία" είναι το κεντρικό σύνθημα της έκθεσης που εγκαινιάστηκε την Τρίτη, 20 Νοεμβρίου, στη Στοά του Αττάλου από τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα, την γενική γραμματέα Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον Αμερικανό πρέσβη Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ, το Νορβηγό Πρέσβη Sjur Larsen, και τον γενικό διευθυντή της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών Τζέιμς Ράιτ.

Η έκθεση περιλαμβάνει 52 λίθινα αγάλματα -μερικά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά -αντιπροσωπευτικά έργα της αθηναϊκής γλυπτικής των Υστεροκλασικών, Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων.

Τα έργα, που κοσμούν πια τον πρώτο όροφο της Στοάς του Αττάλου και βρίσκονται τοποθετημένα ώστε να είναι ορατές όλες οι πλευρές τους, περιλαμβάνουν ιδεαλιστικές μορφές θεών και κοινών θνητών, ρωμαϊκά αντίγραφα κλασικών έργων, ρωμαϊκά πορτραίτα πλούσιων αστών της Αθήνας καθώς και γλυπτά που κοσμούσαν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της ύστερης Αρχαιότητας.



"Η έκθεση μας εισάγει σε έναν κόσμο που είναι 'παρών' μέσα από τα κατάλοιπα, μέσα από τα ερείπια, μέσα από τα νοήματα και τα σπαράγματα, που με ιδιαίτερο ζήλο και επιμέλεια οι αρχαιολόγοι της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών και της Α΄ Εφορείας προϊστορικών αρχαιοτήτων τα συνέλεξαν, τα επεξεργάστηκαν, τα ανέδειξαν, σήμερα τα παρουσιάζουν σε αυτό τον όμορφο χώρο", επεσήμανε ο υπουργός Πολιτισμού στον όροφο των χιλίων τετρακοσίων τετραγωνικών της έκθεσης.

Ο όροφος, που παρέμενε κλειστός για περισσότερο από 30 χρόνια, ανακαινίστηκε και αναβαθμίστηκε από την Α΄ ΕΚΠΑ, ενώ τα εκθέματα προστατεύονται από κρύσταλλα ασφαλείας.

Οι ανασκαφές στην Αρχαία Αγορά ξεκίνησαν το 1931 όταν η αμερικανική σχολή Κλασικών Σπουδών ανέλαβε να αποκαλύψει πλήρως το πολιτιστικό κέντρο της Αρχαίας Αθήνας.



Στο πλαίσιο του έργου ψηφιοποιήθηκαν πάνω από 300 χιλιάδες δελτία καταγραφής, όπως φωτογραφίες και αρνητικά, σχέδια και χάρτες, ανασκαφικά ημερολόγια και αναφορές που επιτρέπουν στο ευρύ κοινό να γνωρίσει τον κλασικό πολιτισμό και τις λειτουργίες της Δημοκρατίας στην Αρχαία Αθήνα.

"Τέτοια έργα ενισχύουν την ελπίδα που πρέπει να έχουν όλοι, τον τρόπο δηλαδή που θα φύγουμε από αυτά τα υποτιθέμενα αδιέξοδα. Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα", τόνισε η γενική γραμματέας Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και πρόσθεσε πως η έκθεση δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να δει από μια διαφορετική διάσταση τι σήμαινε η Αρχαία Αγορά στο πολιτιστικό τοπίο της Αρχαίας Αθήνας.

"Στις μέρες μας, όπου η Δημοκρατία αναδεικνύεται ένα πολύτιμο αγαθό για όλους, κάθε προσπάθεια προβολής των αρχών αποτελεί αναγκαιότητα", ανέφερε ο διευθυντής της αμερικανικής σχολής Κλασικών Σπουδών, Τζέιμς Ράιτ.

Την έκθεση "άνοιξε" η προϊσταμένη της Α΄ ΕΚΠΑ, Ελένη Κουρίνου. Στόχο του υπουργείου αποτελεί στο μέλλον να φιλοξενούνται στον χώρο εκπαιδευτικά προγράμματα και διαλέξεις.







Πηγή: nooz

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Αθηναϊκά γλυπτά αναβιώνουν στην Στοά Αττάλου"

Leave a reply