[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
New York Times: «Για την Ελλάδα, οι ολιγάρχες αποτελούν εμπόδιο για την ανάκαμψη»
Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO



Με τίτλο: «Για την Ελλάδα, οι ολιγάρχες αποτελούν εμπόδιο για την ανάκαμψη», σε δημοσίευμά τους οι «New York Times» καταγγέλλουν τη σχέση που έχουν ισχυρές επιχειρηματικές οικογένειες με τους πολιτικούς, οι οποίοι υπερασπίζονται τα προνόμια των πρώτων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι απρόθυμοι δημόσιοι υπάλληλοι, το εκτενές συνταξιοδοτικό σύστημα και οι μη ανταγωνιστικές βιομηχανίες με τους καλοπληρωμένους υπαλλήλους είναι τα βασικά προβλήματα της Ελλάδας.

«Σε μια χώρα που έχει ουσιαστικά συντριβεί από την πολύχρονη λιτότητα, και από μια ανεργία που ξεπέρασε το 25%, οι μέσοι Έλληνες αισθάνονται διογκούμενη οργή και μια κάστα ολιγάρχων οι οποίοι ευθύνονται για τη δημιουργία μιας κλειστής οικονομίας».

Αρκετές δεκάδες πανίσχυρες οικογένειες ελέγχουν κρίσιμους τομείς της οικονομίας, όπως το τραπεζικό σύστημα, τη ναυτιλία και τις κατασκευές, και μπορούν συχνά να επενδύουν στους πολίτες για να… προσέχουν τα συμφέροντά τους, πολλές φορές νομοθετώντας κατά τρόπο που αφορά στα δικά τους επιχειρηματικά συμφέροντα, αναφέρει στη συνέχεια η εφημερίδα.

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι να δημιουργηθεί μια οικονομία χωρίς στοιχεία ανταγωνιστικότητας, που ευνοεί τη δημιουργία καρτέλ, ενισχύοντας τον καπιταλισμό, αναφέρουν μεταξύ άλλων οι «New York Times».

 Η εφημερίδα τονίζει μάλιστα πως το ερώτημα είναι αν οι ηγέτες της Ελλάδας θα μπορέσουν να κάνουν μια πραγματική αλλαγή αυτής της κατάστασης. «Τα τελευταία χρόνια, παρά τις αναρίθμητες υποσχέσεις για αύξηση της διαφάνειας, η χώρα κατόρθωσε να πέσει 14 θέσεις στους πίνακες της διαφθοράς», τονίζεται στο δημοσίευμα.

Η εφημερίδα αναφέρεται και στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και στην ιστορία του: από την κυριαρχία, στην περιπέτεια της Proton Bank και στη λίστα Λαγκάρντ. «Ο κ. Λαυρεντιάδης επανέρχεται στην επικαιρότητα ως ένα από τα ονόματα που περιλαμβάνονται στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ, με λογαριασμούς στο εξωτερικό, και υποψίες φοροδιαφυγής», σχολιάζει το ρεπορτάζ των «New York Times».

To άρθρο αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι στο διοικητικό συμβούλιο της Omega Bank εκτός από τον ίδιο τον κ. Λαυρεντιάδη, συμμετείχαν ο πεθερός του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου και ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.

Σημειώνεται μάλιστα πως το Δεκέμβριο του 2004 ο κ. Λαυρεντιάδης αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο της Proton Bank, η οποία είχε αναπτυχθεί ραγδαία μετά την αγορά της Οmega.



STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "New York Times: «Για την Ελλάδα, οι ολιγάρχες αποτελούν εμπόδιο για την ανάκαμψη»"

Leave a reply