[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Αυξάνεται η κατάθλιψη- Φόβος για αυτοκτονίες
Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013 Posted by STEVENIKO

"Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των ολοένα αυξανόμενων ποσοστών ανεργίας, υπάρχει αύξηση στα περιστατικά κατάθλιψης και ενδεχόμενα να έχει υπάρξει και αύξηση των αυτοκτονιών" αναφέρει σε έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη.

Όπως τονίζει, ωστόσο, το υπουργείο Υγείας δεν διαθέτει στοιχεία από τα νοσοκομεία της χώρας ή από το ΕΚΑΒ, σχετικά με τους αριθμούς των περιστατικών ή τις απόπειρες αυτοκτονίας, καθώς μέχρι στιγμής δεν γίνεται πλήρης και συστηματική καταγραφή των αντίστοιχων περιστατικών.

Αναφέρεται επίσης ότι το υπουργείο έχει προωθήσει δράσεις που προάγουν την πρόληψη των αυτοκτονιών, όπως το Κέντρο Ημέρας για την αυτοκτονία, την Τηλεφωνική Γραμμή Παρέμβασης και το Εθνικό Πρόγραμμα για την πρόληψη της Αυτοκτονίας.

Η κ. Σκοπούλη παραθέτει μόνο τα στοιχεία που έχει συλλέξει η Ελληνική Στατιστική Αρχή και αφορούν τους αριθμούς των αυτοκτονιών στην Ελλάδα μέχρι και το 2010 καθώς για το 2011, δεν έχουν δοθεί ακόμη, όπως αναφέρεται, στοιχεία και ποσοστά αυτοκτονιών.


Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το 2008 καταγράφηκαν 373 αυτοκτονίες, το 2009 καταγράφηκαν 391 αυτοκτονίες και το 2010 καταγράφηκαν 377 αυτοκτονίες.

Στην ίδια ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Στρατούλη, Κωνσταντίνου Μπάρκα, Μαρίας Μπόλαρη, Βασίλη Κυριακάκη και Χρήστου Καραγιαννίδη έχει απαντήσει εγγράφως και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, διαβιβάζοντας στοιχεία από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας που δείχνουν ότι οι απόπειρες αυτοκτονίας από τον Μάιο του 2010 έως και το Δεκέμβριο του 2012 ανήλθαν σε 837.

Στην απάντησή του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας ενημέρωνε τους βουλευτές ότι έχει αποφασιστεί η σύστασης ειδικής επιτροπής στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, για τις περιπτώσεις αναγγελιών αυτοκτονιών μέσω διαδικτύου, η οποία θα έχει ως έργο να εξετάσει το υφιστάμενο νομικό και επιστημονικό πλαίσιο και να καθορίσει την ακολουθητέα διαδικασία- βασικές ενέργειες (μνημόνιο ενεργειών), από νομικής και επιστημονικής πλευράς αλλά και να προτείνει νομοθετική ρύθμιση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Νοέμβριο, είχαν διαβιβαστεί στη Βουλή στοιχεία από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη από τα οποία προέκυπτε ότι οι τελεσθείσες αυτοκτονίες και μαζί και οι απόπειρες ανήλθαν το διάστημα της κρίσης, δηλαδή, από 1.1.2009 έως 23.08.2012, σε 3.124 πανελλαδικά.


Πηγή: nooz 

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Αυξάνεται η κατάθλιψη- Φόβος για αυτοκτονίες"

Leave a reply