[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ποια τρόφιμα βλάπτουν την καρδιά;
Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013 Posted by STEVENIKO

Του Νίκου Καφετζόπουλου

Η βελτίωση της διατροφής σας μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης την μείωση της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου στο αίμα, των επιπέδων ινσουλίνης, καθώς και την πρόληψη της παχυσαρκίας και την βελτίωση της λειτουργίας της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων. Αν σας ενδιαφέρει η υγεία της καρδιάς σας, τα ακόλουθα τρόφιμα, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Harvard, θα πρέπει να αποφεύγονται.

Επεξεργασμένα κρέατα

Πόσο να τρώτε:
Κατά προτίμηση καθόλου, ή το πολύ μια μερίδα την εβδομάδα.

Τα αποδεικτικά στοιχεία:
Με τον όρο επεξεργασμένα εννοούμε όλα εκείνα τα κρέατα και τα προϊόντα τους, στα οποία προστίθεται αλάτι, νιτρώδη, ή άλλα συντηρητικά. Περιλαμβάνουν χοτ-ντογκ, μπέικον, λουκάνικο, σαλάμι, ζαμπόν, γαλοπούλα, μορταδέλα. Μακροπρόθεσμες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τέτοιων τροφίμων επηρεάζει την υγεία της καρδιάς, και όχι μόνο, και θα πρέπει να αποφεύγονται.

Γιατί αυτό βλάπτει την καρδιά;
Είναι πιθανό ότι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε αλάτι και συντηρητικά είναι η πηγή του προβλήματος.

Επεξεργασμένα δημητριακά

Πόσο να τρώτε:
Κατά προτίμηση καθόλου ή το πολύ 7 μερίδες την εβδομάδα.

Τα αποδεικτικά στοιχεία:
Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την πρόσληψη επεξεργασμένων υδατανθράκων (όπως το άσπρο ψωμί, άσπρο ρύζι, δημητριακά πρωινού χαμηλά σε ίνες, γλυκά) - με μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, και, ενδεχομένως, εγκεφαλικό επεισόδιο.Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, από την άλλη, συνδέονται με μικρότερη αύξηση βάρους με την πάροδο του χρόνου. Αυτό είναι λογικό, δεδομένου ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως προκαλούν ομαλότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα,μειώνουν την αρτηριακή πίεση και την χοληστερόλη, και μπορεί να βελτιώνουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, καθώς και τη μείωση της πείνας.

Γιατί αυτό βλάπτει την καρδιά.
Πρώτον, τα υψηλά επίπεδα της επεξεργασίας αφαιρούν πολλά από τα θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, μέταλλα, φυτοχημικά, και τα φυτικά λιπαρά οξέα. Δεύτερον, καταστρέφεται η φυσική δομή του τροφίμου, με αποτέλεσμα την δραματική αύξηση σακχάρου στο αίμα, την επακόλουθη έκκριση ινσουλίνης ή οποία, εκτός των άλλων αυξάνει και την αποθήκευση λίπους. Τρίτον, η επεξεργασία προσθέτει συχνά πολλά συστατικά που είναι λιγότερο υγιεινά, ιδιαίτερα τρανς λιπαρά, νάτριο, και επιπλέον σάκχαρα. Τέταρτον, φαίνεται ότι η φρουκτόζη μεταβολίζεται με διαφορετικό τρόπο απ' ότι τα άλλα σάκχαρα, με τρόπο που αυξάνει την  εναπόθεση λίπους στο συκώτι.

Τα αναψυκτικά και άλλα ζαχαρούχα ποτά

Πόσο να τρώτε:
Κατά προτίμηση καθόλου, ή το ανώτερο δυο μερίδες την εβδομάδα

Τα αποδεικτικά στοιχεία:
Ένα κουτάκι αναψυκτικού περιέχει 10 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

Γιατί αυτό βλάπτει την καρδιά.
Τα γλυκά ροφήματα έχουν τις ίδιες αρνητικές επιδράσεις στην καρδιά, με τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι το σώμα δεν υπολογίζει τις θερμίδες που προσλαμβάνουν σε υγρή μορφή με τον ίδιο τρόπο όπως των στερεών τροφών, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το θερμιδικό φορτίο των γευμάτων χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Γι'αυτό άλλωστε, η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών πολλαπλασιάζει τις πιθανότητές για αύξηση του βάρους.

Συμπέρασμα
Ο ανθρώπινος οργανισμός αντιδρά σε οτιδήποτε μη φυσικό. Ποτέ στην διάρκεια εξέλιξης, δεν κατανάλωνε τέτοιου είδους τροφή με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αμυνθεί και να νοσεί. Μη ξεχνάτε ότι το σώμα μας είναι σχεδιασμένο να κινείται και να τρέφεται με φυσικές, μη επεξεργασμένες τροφές.

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Ποια τρόφιμα βλάπτουν την καρδιά;"

Leave a reply