Λίστα Λαγκάρντ: Φόβοι ανταρσιών και κοινό μέτωπο κατά ΣΥΡΙΖΑ
Τις επόμενες ημέρες η Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει για την παραπομπή ή όχι του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αλλά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, και οι φόβοι για «ανταρσίες» από τους βουλευτές των τριών κομμάτων εντείνονται, δεδομένου και της μυστικής ψηφοφορίας.
Οι εύθραυστες ισορροπίες απειλούν την κυβέρνηση, ενώ το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί με την απεμπλοκή του από την υπόθεση. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τεθούν σε ψηφοφορία τόσο η πρόταση των τριών της συγκυβέρνησης όσο και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που βάζει στο κάδρο των ευθυνών και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Για την παραπομπή σε προανακριτική απαιτούνται 151 βουλευτές, ενώ η μυστική ψηφοφορία, που προβλέπεται, δημιουργεί το πρόσφορο έδαφος για διαφοροποιήσεις των βουλευτών από την κομματική γραμμή. Στην κυβέρνηση, όπως αναφέρεται στο Πρώτο Θέμα, προβληματίζονται για το ενδεχόμενο διαρροών που μπορεί να υπάρξουν στην ξεχωριστή κάλπη για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο εκτιμούν πως αν υπάρξουν διαρροές το πιθανότερο είναι να είναι περιορισμένες.
«Είναι σαφές, και οι βουλευτές της πλειοψηφίας το ξέρουν περισσότερο από τον καθένα, πως τυχόν παραπομπή του Ευάγγελου Βενιζέλου ανοίγει τον ασκό του Αιόλου προτίστως για το ΠΑΣΟΚ και κατ’ επέκταση για την κυβέρνηση, η οποία δεν θα μπορέσει να σταθεί αν αποσταθεροποιηθεί ο βασικός κυβερνητικός εταίρος», εκτιμά συνεργάτης του πρωθυπουργού, άποψη με την οποία φέρονται να συμφωνούν και στελέχη των συγκυβερνώντων κομμάτων, σημειώνοντας πως το μόνο που δεν θέλουν τώρα οι βουλευτές είναι μια πρόωρη προσφυγή στην κάλπη. Όμως «οι μυστικές ψηφοφορίες είναι πάντα απρόβλεπτες», σημειώνει πρώην κοινοβουλευτικός.
Ενδεικτικό των ανησυχιών είναι και το κύριο άρθρο της «Καθημερινής της Κυριακής» στο οποίο αναφέρεται πως «δεν απουσιάζει το ρίσκο πιθανών ανταρσιών». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δύο προτάσεις αναμένεται να συζητηθούν σε κοινή συνεδρίαση της Βουλής, πιθανότατα το διάστημα 14 έως 18 Ιανουαρίου.
Σημειώνεται πως μιλώντας στον Σκάι, ο βουλευτής της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πως οι πολιτικές ευθύνες σε Βενιζέλο και Παπανδρέου είναι δεδομένες, ωστόσο διαχώρισε την πολιτική από την ποινική ευθύνη.
Στη κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ, οι διαφοροποιήσεις είναι δεδομένες καθώς επίσημα δύο βουλευτές, Μουτσινάς και Βουδούρης, τεξέφρασαν την αντίθεσή τους με τον περιορισμό των ευθυνών στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με πληροφορίες της Real ο Φώτης Κουβέλης έχει ήδη αποφασίσει να θέσει εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του δύο βουλευτές, που ουσιαστικά ταυτίζονται με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Προκαταρκτική για τη λίστα Λαγκάρντ. Μάλιστα η ίδια πηγή αναφέρει πως η απόφαση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το αργότερα έως την Τρίτη.
Στο ΠΑΣΟΚ, όπως αναφέρεται στην Καθημερινή της Κυριακής, τίθεται πλέον σε ισχύ σχέδιο απεμπλοκής από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Στην Ιπποκράτους θεωρούν πως αποτελεί στρατηγική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να εμπλέκει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θέλοντας να δημιουργήσει πρόβλημα στη συνοχή της κυβέρνησης συνεργασίας κάνοντας λόγο για «πολιτική σκευωρία».
Όπως σημειώνεται στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν ορισμένοι που εντοπίζουν λανθασμένη πολιτική διαχείριση του ζητήματος από τον Βενιζέλο, ωστόσο οι συνεργάτες του προέδρου του κόμματος δεν πιστεύουν πως οι ενστάσεις θα οδηγήσουν και σε διαφοροποιήσεις την ώρα της ψηφοφορίας.
Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι βρίσκονται ήδη σε συνεννόηση προκειμένου να συγκροτηθεί μια κοινή βάση επιχειρημάτων για να αντιμετωπισθούν τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ και της αντιπολίτευσης γενικότερα. Εν τω μεταξύ, στο ΠΑΣΟΚ, όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, να επιχειρήσουν το επόμενο διάστημα να αναδείξουν «τον περίεργο ρόλο του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη» και αυτή θα είναι και η βάση της επίθεσης κατά του ΣΥΡΙΖΑ.