[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Το «μαύρο χρήμα» οδηγείται στον ευρωπαϊκό Βορρά
Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013 Posted by STEVENIKO

Η κεντρική ελβετική τράπεζα κάλυψε το 90% των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού των 5 χωρών του πυρήνα της Ε.Ε σύμφωνα με στοιχεία της Standards& Poor's

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΥ

Η ΥΠΟΘΕΣΗ της λίστας Λαγκάρντ αποτελεί σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων, για το οποίο είναι απόλυτα αναγκαίο να αποδοθούν ευθύνες. Είναι όμως σαφές ότι αυτή η παραδοχή και η υλοποίησή της δεν απαλλάσσουν την ελληνική κοινωνία και οικονομία ούτε από τη φοροδιαφυγή ούτε από τη διαρροή «μαύρου χρήματος» στο εξωτερικό.

 

Λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν πολλές λίστες και όχι μόνο μία, αλλά και κυρίως ότι το φαινόμενο της μαζικής διαφυγής φόρων και της τοποθέτησης αφορολόγητων κεφαλαίων σε χώρες και τράπεζες του εξωτερικού έχει μακρά παράδοση και ρίζες στην Ευρωπαϊκή Πολιτική και Οικονομική Ιστορία, η επικέντρωση της προσοχής στη λίστα Λαγκάρντ και τη διαχείρισή της αποτελεί προπέτασμα καπνού. Αποτελεί εγκληματικό αποπροσανατολισμό, για να μη χυθεί φως στις δυνάμεις που καλύπτουν και προστατεύουν τους δρόμους και τους τρόπους διακίνησης και φυγάδευσης της φοροδιαφυγής, από τις αναπτυσσόμενες και υποτελείς χώρες, σε τράπεζες των επικυρίαρχων οικονομικά και πολιτικά χωρών.

Εκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Global Financial Integrity αποκαλύπτει ότι μεταξύ των ετών 2006 και 2008, το «μαύρο χρήμα» που έφυγε από την Αφρική για τις τράπεζες της Ελβετίας, αυξήθηκε από 1,06 σε 1,26 τρισ. δολάρια, ενώ η δεύτερη φτωχότερη χώρα του κόσμου, η Λιβερία, διαθέτει σε ελβετικές τράπεζες «μαύρο χρήμα» ύψους 4,3 δισ.

Παράλληλα, δεκαέξι αφρικανικές χώρες διαθέτουν στην Ελβετία 16 δισ. φυγαδευθέντων κεφαλαίων, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 33% από το σύνολο της βοήθειας που έχει δοθεί στην Αφρική τα τελευταία 44 χρόνια (Africa Review, Kenya, 29/06/2012).

Το ετήσιο ύψος διαρροής «μαύρου χρήματος» από τις αναπτυσσόμενες χώρες υπολογίζεται μεταξύ 725 και 810 δισ. δολάρια, ενώ στους ρυθμούς αύξησης της διαφυγής κεφαλαίων σε ποσοστά, πρώτες έρχονται η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική με 24,3%. Ακολουθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες της Ευρώπης (23,1%), οι χώρες της Αφρικής (21,9%), οι χώρες τις Ασίας (7,85%) και τελευταίες έρχονται οι χώρες της Δύσης (5,17%).

Το τραγικά αποκαλυπτικό της υπόθεσης είναι ότι τα ανωτέρω στοιχεία που παραθέτει η Financial Integrity, προέρχονται από την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ. Γεγονός που σημαίνει ότι οι διεθνείς αυτοί φορείς γνωρίζουν, τόσο την παράνομη διακίνηση, όσο και την αφαίμαξη που υφίστανται οι υπανάπτυκτες και αναπτυσσόμενες χώρες, χωρίς να παρεμβαίνουν.

Το 2006, η έκθεση της Ενωσης Ελβετικών Τραπεζών αποκαλύπτει ότι σε απόλυτους αριθμούς τα σκήπτρα της διαφυγής «μαύρου χρήματος» παγκοσμίως κατέχει η Ινδία με καταθέσεις στην Ελβετία ύψους 1,456 τρισ. δολ.

Πού διοχετεύεται αυτό το χωρίς τόκο κατατεθειμένο προς φύλαξη χρήμα;

Στη χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού Βορρά εις βάρος του ευρωπαϊκού Νότου.

Σε πρωτοσέλιδο άρθρο της, με τον αποκαλυπτικό τίτλο «Η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα τροφοδοτεί τη σύγκρουση χρέους μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά και ευρωπαϊκού Νότου» η αγγλική εφημερίδα «The Telegraph» (25/9/2012) αποκαλύπτει την πραγματικότητα αυτή.

Ο υπεύθυνος για τα διεθνή οικονομικά συντάκτης, Ambrose Pritchard, παραθέτει έκθεση του Οίκου «Standards and Poor's», βάση της οποίας η Κεντρική Ελβετική Τράπεζα κάλυψε το 90% των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού 5 χωρών του πυρήνα της Ε.Ε. και συγκεκριμένα της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας και της Γαλλίας, με την αγορά ομολόγων αξίας 80 δισ. ευρώ. μέρος των οποίων κατευθύνθηκε και στη χρηματοδότηση των γερμανικών τοπικών κυβερνήσεων. Ενα μεγάλο ποσοστό των χρημάτων αυτών, σύμφωνα με το συντάκτη, προέρχεται από την Ισπανία την Ιταλία και την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, τα συγκεντρωμένα αυτά κεφάλαια, αξιοποιούνται αναπτυξιακά, στις ελβετο-γερμανικές οικονομικές σχέσεις, με τη Γερμανία να αποτελεί τον κύριο εμπορικό εταίρο της Ελβετίας.


*Οικονομολόγος, κοινωνιολόγος    

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Το «μαύρο χρήμα» οδηγείται στον ευρωπαϊκό Βορρά"

Leave a reply